Sfantul Gherasim Palladas, patriarhul Alexandriei, s-a nascut candva intre anii 1625-1630 si a trecut la cele vesnice in ziua de 15 ianuarie 1714, la Manastirea Vatoped, din Sfantul Munte Athos. El a ocupat scaunul patriarhal din Alexandria, intre anii 1688-1710, in vremea stapanirii otomane, si s-a remarcat ca un ierarh carturar si un mare nevoitor duhovnicesc, sfintenia lui fiind recunoscuta de popor inca din timpul vietii.
Sfantul Gherasim Palladas, patriarhul Alexandriei
Sfantul Gherasim al II-lea Palladas, dupa cum este cunoscut acest sfant, s-a nascut candva intre anii 1625-1630, intr-o localitate modesta din insula Creta. Tatal sau, anume Teodor, se tragea din neam preotesc si slujea lui Dumnezeu si oamenilor ca protopop al insulei Creta. Unchiul sau, anume zugravul iconar Ieremia Palladas, a pictat Biserica Sfantului Mormant, din Ierusalim, Biserica Nasterii Domnului, din Betleem, si biserica din Manastirea Sfanta Ecaterina, din Muntele Sinai.
Dupa ce si-a insusit o cultura vasta, in renumitele centre de studii din Venetia, si dupa ce a fost hirotonit preot, viitorul patriarh al Alexandriei a predat in mai multe scoli grecesti din Peloponez, Epir si Kastoria. El cunostea limbile greaca veche, latina si ebraica, precum si filosofia.
Pentru vietuirea lui curata si pentru cultura lui vasta, Sfantul Gherasim a fost hirotonit episcop si, apoi, a fost randuit mitropolit, de catre patriarhul ecumenic al Constantinopolului. In anul 1668, la scurt timp dupa urcarea pe tron, fara a-l mai anunta pe patriarhul ecumenic, Sfantul Gherasim Paladas a fost caterisit de Sinodul din Ohrida, care l-a socotit "parvenit". Dupa aceasta, pentru o vreme, el a ocupat scaunul mitropolitan din Adrianopol.
In ziua de 25 iulie 1688, Sfantul Gherasim Palladas a fost ales si intronizat ca patriarh al Alexandriei, scaunul patriarhal ecumenic al Constantinopolului fiind ocupat pe atunci de Calinic al II-lea Akarnan.
Sfantul Gherasim Palladas a slujit ca patriarh pana in data de 15 ianuarie 1710, vreme de douazeci si doi de ani. In aceasta perioada sfantul a intreprins mai multe calatorii in Tara Romaneasca, unde Patriarhia din Alexandria avea mai multe manastiri, schituri si biserici inchinate. Pe langa strangerea de ajutoare materiale, sfantul a urmarit si tiparirea unor carti de folos bisericesc.
Sfantul Gherasim Palladas a mentinut stranse legaturi cu domnitorii romani. Impreuna cu patriarhul Hrisant al Ierusalimului, in timpul celei de a treia calatorii in Tarile Romane, in Duminica Ortodoxiei din anul 1708, el l-a instalat in tronul mitropolitan din Bucuresti pe Sfantul Antim Ivireanul, episcopul Ramnicului.
De-a lungul vietii sale, Sfantul Gherasim a intocmit un numar insemnat de carti teologice (predici, cuvinte de lauda, imne) si scolare (retorica, logica, poezie, ghicitori). Din scrisorile si documentele oficiale pe care le-a intocmit Sfantul Gherasim reies cu multa claritate darurile duhovnicesti pe care acesta le-a primit de la Dumnezeu. Mai ales marturisirea neclintita a dreptei credinte, discernamantul si intelepciunea!
In anul 1710, fiind bolnav si batran, Sfantul Gherasim Palladas s-a retras din tronul patriarhal, lasandu-l in locul sau pe mitropolitul Samuil Kapasoulis din Livia (1710-1723). Din pricina unor potentiale conflicte cu autoritatile bisericesti din Constantinopol, sfantul a ramas in Alexandria inca vreo trei ani. Astfel, abia in anul 1713 el a putut sa se retraga in Sfantul Munte Athos, la Manastirea Vatoped, spre a astepta plecarea la cele vesnice.
Sfantul Gherasim Palladas a trecut la cele vesnice in ziua de 15 ianuarie 1714, fiind inmormantat dupa cuviinta in Manastirea Vatoped. Viata sfantului a fost scrisa mai tarziu, in anul 1785, de catre Preafericitul Gherasim al III-lea Ghimaris, patriarhul Alexandriei (1783-1788).
In data de 17 septembrie 2002, Patriarhia Alexandriei a proclamat canonizarea Sfantului Ierarh Gherasim Palladas, numit "papa si patriarh al Alexandriei". Cinstitul sau Cap, care raspandeste buna mireasma, era de multa vreme scos spre inchinare, in marea biserica a Manastirii Vatoped, din Sfantul Munte Athos, unde acesta se afla inca si astazi.
Teodor Danalache
-
Scoala din Alexandria
Publicat in : Viata liturgica -
Vedenia Sfantului Petru din Alexandria
Publicat in : Pictura -
Sfanta Teodora din Alexandria
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Macarie din Alexandria
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.