Sfantul Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului

Sfantul Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului Mareste imaginea.

Sfantul Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului

A doua zi dupa Sfanta si dumnezeiasca Aratare, adica Botezul Domnului, Biserica a rinduit inca de la inceput a se praznui soborul cinstitului si slavitului prooroc Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului, caci se cadea a cinsti cu praznic pe cel ce a slujit la taina Botezului dumnezeiesc, punind mina sa pe crestetul Stapinului.


Deci, indata dupa Botezul Domnului, Botezatorul se cinsteste de toti si cu cintari se slaveste, pentru ca prin sobor se intelege adunarea poporului in biserica, la cintarea si slavirea lui Dumnezeu, intru cinstea si lauda marelui Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Celui ce se praznuieste.


Un sobor ca acesta, macar ca se savirsea la toate bisericile ce sint in toata lumea, ba inca se savirseste si astazi; insa se face mai ales mare praznuire in bisericile zidite in numele Botezatorului, precum oarecind in biserica lui de linga Iordan, unde a botezat pe Hristos; in Sevastia, unde s-a taiat de catre Irod; in Antiohia, unde mina lui cea dreapta a fost dusa de Sfintul Evanghelist Luca, si in Constantinopol, unde acea sfinta mina se adusese din Antiohia si unde mai ales se facuse soborul acela, de vreme ce se adusese mina chiar in seara dumnezeiestii Aratari, cind se face sfintirea apelor.


Se parea atunci ca insusi Botezatorul soseste nevazut la sfintirea apelor, facindu-se bucurie imparatilor si la tot poporul, care cu multa praznuire savirsea soborul lui, dupa ziua dumnezeiestii Aratari. Deci, sa savirsim si noi cu bucurie duhovniceasca soborul Sfintului marelui Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul, rugindu-l sa mijloceasca pentru noi catre Stapinul Hristos, ca sa fim si noi in Biserica celor ce praznuiesc vesnic, in locasul cel nefacut de mina si acolo, in ceruri, sa auzim glasul celor ce dantuiesc si praznuiesc dumnezeiestile aratari cele vesnice, saturindu-ne cu ei de vederea fetei lui Dumnezeu, Care Se arata sfintilor Sai; si sa slavim cu toate cerestile cete pe Tatal, pe Fiul si pe Sfintul Duh, in veci. Amin.

Pe aceeaşi temă

24 Mai 2012

Vizualizari: 7601

Voteaza:

Sfantul Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE