Sfantul Ioan Kociurov

Sfantul Ioan Kociurov Mareste imaginea.

Sfantul Ioan Kociurov, nascut in data de 13 iulie 1871, in localitatea Bigildino Surka, din regiunea Riazan, Rusia, si trecut la cele vesnice in anul 1917, la o data nesigura (1 noiembrie, 13 noiembrie sau 8 decembrie), a fost cel dintai preot-martir al revolutiei ruse.

"Ca o recolta bogata a secerisului mantuirii, tinuturile Americii de Nord iti ofera, o, Doamne, toti sfintii care au stralucit intr-insele. Cu rugaciunile lor, daruieste Bisericii si pamantului nostru, pace statornica. Pentru mijlocirile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, o, Multmilostive!"

Sfantul Ioan Kociurov

Ioan Kociurov s-a nascut in ziua de 13 iunie 1871, in familia preotului din localitatea Bigildino Surka, din judetul Donkovski, regiunea Riazan, Rusia. Pe cand studia teologia, in Academia Teologica din Sankt Petersburg, tanarul Ioan l-a întalnit pe episcopul Nicolae Ziorov, care pastorea insulele Aleutine şi Alaska, adica eparhia misionara din America.

In anul 1895, dupa terminarea studiilor, Ioan a mers la episcopul Nicolae si i-a cerut binecuvantarea de a face parte din misiunea desfasurata in America. Astfel, mai inainte de hirotonie, Sfantul Ioan a fost numit preot in parohia inchinata Sfantului Vladimir, din Chicago. Mai apoi, el a fost delegat al misiunii slovace din localitatea Streator, statul Illinois, aflata la aproape doua sute de kilometri de Chicago.

In anul 1895, sfantul s-a casatorit cu AlexandraVasilievna, fiica unui preot din Sankt Petersburg. Cei doi vor primi de la Dumnezeu trei copii. Mai apoi, in luna august a fost hirotonit preot, iar in luna octombrie se afla deja in Chicago.

 Sfantul Ioan Kociurov

In parohia incredintata, inchinata Sfantului Vladimir, slujbele se savarseau la parterul unei case al carei etaj servea drept casa parohiala. Mergand in Rusia, parintele Ioan a strans suficiente fonduri pentru ridicarea unei biserici dupa toata randuiala cuvenita. Apoi, intorcandu-se in Chicago, cu ajutorul unor arhitecti renumiti ai vremii, Sfantul Ioan Kociurov a ridicat Biserica Sfanta Treime. Cand a fost terminata, biserica a fost sfintita de catre Sfantul Tihon Belavin, viitorul patriarh al Moscovei.

In tot timpul pastoririi sale, pe langa permanentele calatorii si cateheze savarsite in Streator, parintele Ioan a calatorit foarte mult si in alte orase si state ale continentului american. El s-a ingrijit foarte mult de educarea tinerilor. Vietuind si activand misionar in statul Illinois, parintele Ioan era cel mai izolat preot ortodox din intreaga eparhie americana. Pentru activitatea lui misionara, in anul 1903, tarul Rusiei i-a daruit ordinul "Sfanta Ana". Mai inainte de a pleca din America, impreuna cu Sfantul Tihon al Moscovei, cel din urma l-a ridicat pe cel dintai la rangul de protoiereu.

Dupa doisprezece ani de nevointe misionare, Sfantul Ioan Kociurov s-a intors in Rusia, impreuna cu Sfantul Tihon, viitorul patriarh al Moscovei. Dupa intoarcere, el a fost randuit sa slujeasca in Tarskoe Selo, undeva langa Petrograd. Nu dupa multa vreme, sfantul a inceput sa fie deranjat sustinut de un grup de revolutionari bolsevici, care il impiedicau chiar sa savarseasca sfintele slujbe.

Sfantul Ioan Kociurov

In iarna anului 1917, la o data nesigura, un grup de marinari bolsevici l-au impuscat pe Sfantul Ioan Kociurov, tarandu-l mai apoi pe o cale ferata din apropiere. El este socotit drept cel dintai preot care l-a slavit pe Dumnezeu cu moarte muceniceasca, in timpul revolutiei bolsevice. Se crede ca a fost omorat in luna noiembrie (1-13 noiembrie). Criminalii l-au omorat pe sfant, pentru "vina" de a fi savarsit o slujba "pentru mantuirea Rusiei", chiar in timpul slujbei, fiind imbracat in vestmintele preotesti.

Sfantul Ioan Kociurov a fost canonizat in anul 1994, de catre Biserica Ortodoxa din America, fiind numit "primul martir al revolutiei bolsevice si misionar al Americii". El este praznuit in ziua de 31 octombrie si in ziua de 25 ianuarie, cand sunt praznuiti toti noii martiri si marturisitori ai pamantului Rusiei. Cinstitele sale Moaste au fost asezate in Catedrala Sfanta Treime, din orasul Pushkin.

Teodor Danalache

 Sfantul Ioan Kociurov

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

13 Martie 2013

Vizualizari: 922

Voteaza:

Sfantul Ioan Kociurov 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE