Sfantul Nicolae din Metsovo

Sfantul Nicolae din Metsovo Mareste imaginea.

Sfantul Nicolae din Metsovo este unul dintre Noii Mucenici ai Bisericii lui Hristos. El a primit de bunavoie moarte muceniceasca, din mana turcilor, in ziua de 17 mai 1617.

Sfantul Nicolae din Metsovo

Nicolae Basdasis, numit si Vlahul, s-a nascut in localitatea Metsovo, in regiunea Epir. Familia lui a intampinat mari greutati materiale, din pricina saraciei, insa pe toate le-a biruit, cu credinta si nadejdea in mila si ajutorul lui Dumnezeu. In acei ani, dupa ce mai multe revolte locale au fost infrante de turci, grecii au patimit grele incercari din mana cotropitorilor.

Crescand cu varsta, Nicolae a fost nevoit sa mearga in localitatea Trikala, din regiunea Tesalia, spre a-si castiga cele necesare vietii. Ajuns acolo, el s-a angajat sluga, in brutaria unor turci. Dupa multe amenintari din partea turcilor, tanarul Nicolae s-a lepadat de credinta crestina si a primit sa treaca la islam.

Nu dupa multa vreme, fiind cuprins de durere pentru fapta sa, Nicolae s-a intors in satul natal si s-a pocait vreme indelungata, ducand viata crestina si bineplacuta lui Dumnezeu. suferea pentru ca-l tradase pe Iisus Hristos, in care credea, precum si neamul sau grecesc, care patimea crunt din mana turcilor.

Sfantul Nicolae din Metsovo - Noul Mucenic

Din pricina saraciei, el a fost nevoit iarasi sa mearga in Trikala. De aceasta data, el a inceput sa vanda lemne de foc. Pe cand mergea pe strazi, Nicolae a fost recunoscut de un frizer turc, care era vecin cu brutarul la care lucrase odinioara tanarul crestin. Turcul l-a prins pe Nicolae si, tarandu-l pe jos, l-a batut vreme indelungata, pentru faptul ca a renuntat la islam. De frica mortii, Nicolae i-a promis turcului ca, daca-i va da drumul, ii va aduce cate o legatura de lemne fara bani, in fiecare an.

Intors in Metsovo, tanarul Nicolae a inceput din nou sa-si planga lasitatea si frica de a-L marturisi pe Hristos.

Cand si-a spovedit caderea din credinta catre duhovnicul sau, si-a marturisit si dorinta de a patimi pentru Hristos. Preotul l-a indemnat sa nu faca acest lucru, caci nu este inca pregatit, avand teama de a nu se lepada iarasi de credinta. Vazand insistenta cu care Nicolae isi dorea sa moara pentru credinta lui si setea de a da o astfel marturie paganilor, duhovnicul l-a binecuvantat si a continuat sa se roage pentru mantuirea lui.

Intarit cu binecuvantarea preotului sau, Nicolae a mers in Trikala. Cand a fost observat de frizerul turc, acesta din urma l-a intrebat daca i-a adus lemnele de foc, iar Nicolae i-a spus ca nu i le-a adus. Intunecat de manie, turcul l-a prins pe Nicolae si l-a denuntat turcilor cum ca s-a lepadat de islam.

Inaintea acestora, precum si inaintea judecatorului musulman, Sfantul Nicolae a marturisit cu multa indrazneala, dar plin de liniste: "Crestin m-am nascut, crestin sunt si crestin vreau sa mor." Turband de manie, turcii l-au batut cu salbaticie si l-au aruncat intr-o camera intunecoasa, pentru mai multe zile, fara apa si mancare. Adus iarasi inaintea judecatorului, sfantul a facut aceeasi marturisire a dreptei credinte.

In ziua de 17 mai 1617, turcii au aprins un foc mare, in piasa centrala a orasului Trikala, si l-au aruncat pe Sfantul Nicolae in mijlocul flacarilor. Noul Mucenic al lui Hristos a primit moartea avand chipul senin si inima plina de liniste. Cu ultimele puteri, Sfantul Nicolae l-a slavit pe Hristos, pentru ca l-a invrednicit sa dea o astfel de marturie inaintea paganilor si sa isi spele toate pacatele.

Sfantul Nicolae din Metsovo - Noul Mucenic

Un crestin simplu, care muncea prin casele oamenilor, a dat turcilor toti banii pe care ii avea stransi, iar acestia i-au dat voie sa ia din scrum cinstitul Cap al Sfantului Nicolae. Din teama ca turcii sa nu se razgandeasca si sa-l caute, omul a zidit Capul sfantului in peretele casei lui.

Dupa o vreme, murind acel crestin, casa lui a fost cumparata de un alt crestin, numit Melandru. Acesta, in noaptea de 17 mai 1618, cand s-a implinit un an de la moartea muceniceasca a Sfantului Nicolae cel Nou din Metsovo, a vazut o lumina neobisnuita stralucind din peretele cu pricina. Tot in vis, el a cunoscut ca acolo se afla Moastele sfantului omorat de turci in urma cu un an.

Dimineata, el a rupt indata peretele si a gasit nepretuitul dar. Socotind ca nu se cade a pastra pentru sine o asemenea comoara, el a dus cinstitele Moaste la Manastirea Varlaam, de la Meteora, unde se nevoia in viata calugareasca un frate de-al sau. Cinstitul cap al Sfantului Nicolae cel Nou din Metsovo se pastreaza si astazi in aceasta manastire, intr-o racla de argint. Toti cei care intra in biserica simt mireasma deosebita care iese din cinstitele sale Moaste.

Parti de trupul Sfantului Nou Mucenic Nicolae se pastreaza in Manastirea Maicii Domnului Eleusa, din Ioannina, in Biserica Sfantul Nicolae, din Ioannina, si in Manastirea Maicii Domnului, din Metsovo.

Sfantul Nicolae din Metsovo - Noul Mucenic

Sfantul Nou Mucenic Nicolae din Metsovo se arata a fi un mare facator de minuni, asemenea tuturor sfintilor lui Dumnezeu. Orasul Trikala, satul Deskati, din regiunea Grevena, si satul Kalarrytes, din Ioannina, au fost salvate de o cumplita molima care semana moarte in regiune, doar prin aducerea in ele a cinstitului Cap al Noului Mucenic Nicolae. El este cunoscut pentru faptul ca apara culturile de lacuste. Cand cinstitele sale Moaste sunt aduse pe camp, lacustele mor indata, spre mirarea celor necredinciosi.

Multe altele sunt minunile savarsite de acest sfant. O tanara care era muta a dobandit grai, iar o alta, care suferea de o forma de nebunie, s-a facut sanatoasa. Sfantul a tamaduit si mana paralizata de ani de zile a unei monahii, iar pe o fata care suferea de epilepsie a vindecat-o.

In localitatea Katochi se afla o biserica inchinata Sfantului Nicolae din Metsovo. Acum cativa ani, cand s-au facut lucrari de irigare, in timp ce se trasau liniile pentru drumuri si canale, sfantul a savarsit o noua minune. Cand s-a ajuns la dealul pe care se afla inaltata biserica, calculandu-se cel mai bun loc pentru statia de pompare, s-a tras concluzia ca acesta se afla pe locul bisericii, adica aceasta trebuie demolata.

Cand inginerul privea prin aparat, spre biserica, ca sa traseze liniile necesare acestei lucrari, el vedea prin obiectiv chipul unui calugar tanar. Apoi, cand se uita spre biserica, acesta nu se mai vedea. Acest lucru, repedandu-se, este marturisit de mai multe persoane. Chiar si asa, s-a hotarat ca buldozerul sa porneasca la daramarea bisericii. Indata, masina s-a stricat. Abia a putut fi reparata. Cand a pornit si s-a indreptat spre biserica, iarasi nu s-a mai putut misca. Intelegand ca este vorba despre o minune, inginerul a schimbat planurile, iar stasia de pompare pentru irigatii a fost asezata langa biserica, mai spre nord.

In anul 1800, in satul Metsovo a fost construit un paraclis inchinat Sfantului Nou Muncenic Nicolae. Acesta apartine Manastirii Sfantul Ierarh Nicolae. Pe locul casei natale a Sfantului Nicolae cel Nou a fost construit un mic Altar de inchinare.

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

20 Mai 2014

Vizualizari: 1562

Voteaza:

Sfantul Nicolae din Metsovo 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE