Sfantul Nou Mucenic Teoharis

Sfantul Nou Mucenic Teoharis Mareste imaginea.

Sfantul Nou Mucenic Teoharis este sarbatorit pe 20 august. Acesta era originar din Neapolis, Capadocia (Asia Mica.) In 1740, Imperiul Otoman se afla in razboi si Sultanul Ahmed a poruncit ca toti copiii crestini de parte barbateasca sa fie luati in taberele militare. Teoharis, care era orfan, a fost luat impreuna cu alti copii si doar rugaciunile pe care le inalta ziua si noaptea l-au salvat de la a fi torturat. Intr-o zi, cadiul orasului Neapolis din Capadocia a vizitat tabara si l-a remarcat pe tanarul Teoharis. L-a luat in slujba sa, cu sarcina de a avea grija de grajduri.

Intr-o seara, sotia acestuia l-a vazut pe Teoharis rugandu-se in genunchi multa vreme, cu mainile ridicate catre cer. A fost miscata de ravna deosebita a acestuia, si a incercat sa-l convinga pe sotul ei sa il casatoreasca pe Teoharis cu fiica lor. Astfel, cadiul i-a propus acestuia sa devina ginerele si mostenitorul sau, singura conditie fiind aceea de a se converti la credinta mususlmana. Insa tanarul a raspuns: "M-am nascut si am fost botezat crestin si imi este imposibil sa renunt la credinta inaintasilor mei".  Judecatorul a considerat acest raspuns ca fiind o insulta, si l-a condamnat la moarte prin infometare.

Teoharis a mers atunci la biserica, si-a marturisit pacatele si a primit Sfintele Taine, apoi s-a intors la stapanul sau. A refuzat din nou propunerea acestuia, marturisind cu tarie credinta in Hristos. A fost tinut in temnita fara hrana timp de mai multe zile. Insa Teoharis rezista prin puterea rugaciunii neincetate pe care o inalta catre Dumnezeu. 

Pe 20 august, dupa ce a respins inca o data propunerea stapanului sau, Teoharis a fost scos in afara orasului pentru a fi pedepsit cu moartea. Drept raspuns la ultima intrebare a calailor, acesta a rostit o rugaciune. Calaii l-au lovit cu pietre si l-au spanzurat intr-un mesteacan. Dupa ce l-au aruncat in groapa pe care o sapasera pentru acesta, a inceput o furtuna deosebit de violenta, speriindu-i pe turci.

Moastele Sfantului Teoharis au fost descoperite mai tarziu in urma unei minuni si, in 1923, refugiatii din Asia Mica le-au luat impreuna cu ei in Tesalonic, asezandu-le in Biserica Sfanta Ecaterina.

Mesteacanul de care a fost spanzurat Sfantul Nou Mucenic Teoharis a devenit un loc de pelerinaj, atat pentru crestini, cat si pentru musulmani.

Radu Alexandru

30 Octombrie 2013

Vizualizari: 1889

Voteaza:

Sfantul Nou Mucenic Teoharis 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE