Sfantul Petru din Cetinje

Sfantul Petru din Cetinje Mareste imaginea.

Sfantul Petru din Cetinje, Muntenegru, este praznuit pe 18 octombrie. S-a nascut in anul 1797 in satul Njegusi din Muntenegru. Tanarul Petru a fost tuns in monahism si hirotonit diacon la varsta de 17 ani. Un an mai tarziu, a mers in Rusia impreuna cu unchiul sau, Episcopul Vasile, pentru studii. Insa, dupa un an, moartea ierarhului a motivat intoarcerea sa in Muntenegru, unde a fost hirotonit preot. In calitate de arhimandrit, l-a ajutat pe Mitropolitul Sara la administrarea diocezei pana la trecerea la cele vesnice a celui din urma in 1781. Sfantul Petru a fost ales sa urmeze Inaltpreasfintitului Sara la tronul mitropolitan. Aceasta slujire includea si suveranitatea laica asupra sarbilor muntenegreni intrucat Muntenegru devenise o teocratie, condusa de Biserica Ortodoxa Sarba si de Mitropolia Muntenegrului si a Litoralului. A urmat perioada infloritoare, nemaiintalnita din timpurile lui Petrovici-Neagos.

Pentru 50 de ani Sfantul Petru si-a indeplinit atributiile sale spirituale si lumesti tintind catre un singur ideal: sa aduca pacea intre clanurile si triburile aflate in razboi ajuntandu-le totodata sa-si gaseasca unitatea ca popor. Astfel, Sfantul Petru a contribuit la unificarea Muntenegrului cu Tinuturile muntoase. Prin disciplina si munca, pentru scopul comun, mai degraba decat pentru castigul particular, Sfantul Petru i-a ajutat pe compatriotii sai sa se ridice deasupra stapanitorilor intr-un moment critic al istoriei lor. La initiativa sa plina de curaj si nadejde acestia au purtat o campanie militara impotriva lui Napoleon. Cu o cutezatoare clarviziune, Sfantul Petru conceput planul unificarii sarbe in prima rascoala a poporului impotriva turcilor.

In acelasi timp, Sfantul Petru si-a continuat studiile pe care le intrerupsese, lecturand limbile in franceza, italiana si rusa, pentru a-si spori cunoasterea despre Ortodoxie si lume. In pofida atributiilor sale de conducator al poporului, Sfantul Petru nu a neglijat voturile monahale, vietuind intr-o chilie smerita unde s-a dedicat postului, rugaciunii si nevointelor ascetice. Prin credinta si dragoste, curatie si blandete, Sfantul Petru a condus ca un adevarat Apostol, reusind sa aduca pacea in mijlocului unui popor neascultator, primitiv si nesupus, care a refuzat sa se plece inaintea celor mai puternice state de pe pamant.

Sfantul Petru din Cetije a trecut la cele vesnice pe 18 octombrie 1830. A fost succedat la tronul mitropolitan de catre nepotul sau, episcopul poet Petru al II-lea (Njegos). Acesta a fost cel care in 1834 a descoperit moastele Sfantului Petru, intregi si izvorand mir. Daca in timpul vietii sale Sfantul Petru a suferit impreuna cu poporul sau, acesta avea sa-l intareasca de acum, deoarece din sfintele sale moastele sale izvoraste aceeasi dragoste parinteasca pe care a manifestat-o de-a lungul intregii sale vieti.

Moastele Sfantului Petru se afla in prezent in absida sudica a catoliconului Manastirii Cetinje din Muntenegru.

Radu Alexandru

06 Noiembrie 2013

Vizualizari: 1678

Voteaza:

Sfantul Petru din Cetinje 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE