
Sfantul Porfirie s-a nascut pe la jumatatea secolului al IV-lea, in cetatea Tesalonic, si a trecut la cele vesnice in anul 420, in cetatea Gaza, unde a slujit Biserica lui Hristos in calitate de episcop. El a fost chemat la cinstea arhieriei printr-o descoperire dumnezeiasca. Sfantul Porfirie este cinstit de Biserica Ortodoxa in ziua de 26 februarie.
"Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru aceasta, ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte Ierarhe Porfirie, roaga pe Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre."
Sfantul Porfirie, episcopul Gazei
Sfantul Porfirie s-a nascut pe la jumatatea secolului al IV-lea, in cetatea Tesalonic, din Macedonia, in familia unor dregatori bogati. La varsta de numai 25 de ani, tanarul Porfirie a lepadat "toata grija cea lumeasca" si s-a retras in pustia Egiptului, unde a imbratisat viata monahala. Dupa cinci ani, el a plecat in Tara Sfanta, spre a se inchina Sfantului Mormant.
In apropiere de Ierusalim, sfantul a dus o viata de aspre nevointe ascetice si duhovnicesti, locuind intr-o pestera. Aici l-a cunoscut pe nevoitorul Marcu, un calugar smerit din Asia Mica, care ii va deveni ucenic. Fiind cuprins de boala, Sfantul Porfirie l-a trimis pe monahul Marcu in Tesalonic, spre a lua mostenirea care ii ramasese de la parinti. El a impartit-o pe toata saracilor.
Dupa cinci ani, afland despre viata cea duhovniceasca a pustnicului Porfirie, episcopul Iraclie al Ierusalimului l-a chemat pe acesta la sine si l-a hirotonit preot. Apoi, patriarhul din Ierusalim l-a randuit sa aiba grija de cinstitul lemn al Sfintei Cruci. El suferea de multa vreme de o boala a picioarelor. Ajuns in aceasta slujire, sfantul L-a vazut in vedenie pe Mantuitorul Iisus si a fost tamaduit de boala sa.
Nu dupa multa vreme, pentru viata lui curata, prin descoperire minunata, Dumnezeu i-a spus: "Da-mi Mie visteria (lemnul Crucii) pe care am adus-o la tine, pentru ca voiesc sa te insotesc cu o mireasa cu adevarat saraca, insa buna de obicei. Iar tu, luand-o pe ea, sa o impodobesti, ca sa-si uite saracia cea dintai." Aceasta a insemnat chemarea la slujirea arhiereasca.
In anul 396, cand episcopul Enea al Gazei a trecut la cele vesnice, Sfantul Porfirie a fost hirotonit episcop, pe seama cetatii Gaza, care era inca plina de altare pagane. Pana la el, nimeni nu putuse curata cetatea de idoli. Hirotonia a fost savarsita de episcopul Ieraclie (Ilarie) al Ierusalimului si de mitropolitul Ioan din Cezareea Palestinei.
Cand au auzit ca vine spre ei un episcop crestin, paganii au murdarit drumurile cu gunoi si spini, au sapat gropi si au aprins focuri. Nu a cautat spre acestea Sfantul Porfirie, ci a mers drept in cetate, la putinii crestini care il asteptau.
Tot ce se intampla rau in cetate, paganii puneau pe seama prezentei in cetate a Sfantului Porfirie. La toate acestea, sfantul le raspundea prin savarsirea de minuni. Pentru a putea construi biserici, Sfantul Porfirie a cerut ajutor material imparatului din Constantinopol si Sfantului Ioan Gura de Aur.
El i-a spus imparatesei: "Osteneste-te pentru noi, stapana, ca pentru Hristos, iar El, pentru osteneala ta, iti va da un fiu, care va imparati inaintea ochilor tai si multi ani va vietui intru toata buna sporire a imparatiei." Dupa aceea, imparateasa l-a nascut pe Teodosie cel Tanar. Cand aceasta profetie s-a implinit, imparateasa Eudoxia i-a trimis Sfantului Porfirie multi bani, cu care el va construi o cinstita biserica.
In timp, prin propovaduirea dreptei credinte si prin minunile savarsite, cele mai mari opt temple idolesti din cetatea Gazei vor fi parasite si distruse. Aceste temple erau inchinate Soarelui, Venerei, lui Apolo, Proserpinei, Ghecavei, lui Ieron, Fortunii si lui Marnas. Pe locul ultimului templu distrus s-a construit o mare biserica.
Sfantul Porfirie a trecut la cele vesnice in anul 420, la varsta de 67 de ani, dupa aproape douazeci si cinci de ani de slujire in cetatea Gazei. Viata sfantului a scris-o ucenicul sau, Marcu preotul. Sfintele sale Moaste se afla si astazi in orasul Gaza.
Iulian Predescu
-
Sfantul Porfirie (Zi aliturgica)
Publicat in : Calendar ortodox -
Virtuti si harisme - Sfantul Porfirie
Publicat in : Credinta -
Sfantul Porfirie - aparatorul Sfintei Cruci
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Cuvios Paisie de la Sihastria; Sfantul Cuvios Cleopa de la Sihastria; Sfantul Proroc Avacum; Sfantul Porfirie Kafsokalivitul; Sfanta Mucenita Miropia
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.