Sfantul Stelian

Sfantul Stelian Mareste imaginea.

Sfantul Stelian Paflagonul, ocrotitorul pruncilor si al familiei crestine, este praznuit pe 26 noiembrie. Sfantul Stelian s-a nascut in secolul al VI-lea, la Adrianopolis, in provincia Paflagonia din Asia Mica (pe teritoriul Turciei de astazi), intr-o familie foarte bogata.

Luand sub ocrotirea ta pe mame si pe copii, ferindu-i de intristare si de boala, arata-te grabnic vindecator al suferintelor si al bolilor sufletesti si trupesti ale celor ce te lauda pe tine. Bucura te, Sfinte Steliane, mare facator de minuni !

Sfantul Stelian, cunoscut indeobste ca ocrotitor al pruncilor, a fost sfintit si s-a facut locas al Duhului Sfant inca din pantecele maicii sale. Intru toate era curat si plin de dragoste. Pentru aceasta, la vremea potrivita, si-a impartit bogatia pe care o avea saracilor si s-a facut monah. Dorind sa se adanceasca in rugaciune si in cunoasterea lui Dumnezeu, a plecat in pustie. A intrat intr-o pestera in care primea hrana de la dumnezeiescul inger. Primeste puterea de vindeca poporul de diverse boli. Din viata sa aflam ca intr-o zi,  a venit in popor o boala aducatoare de moarte si mureau intr-una pruncii, iar parintii ramaneau fara de copii. Stiind mai multi de nevoitorul si pustnicul Stelian, au inceput a-l lua mijlocitor inaintea lui Dumnezeu, pentru vindecarea copiilor. Maicile care s-au rugat Sfantului Stelian au dobandit alti prunci, iar pruncii bolnavi au fost tamaduiti.

Sfantul Cuvios Stelian Paflagonul este pictat in mod obisnuit cu un copil in brate, pentru neobosita sa misiune de a-i apara pe cei mici, ajutandu-i in mod special pe copiii bolnavi.

Moastele Sfantului Stelian in BucurestiSfantul Cuvios Stelian

Biserica Sfantul Stelian, numita "Lucaci”, din Bucuresti, este mult iubita de credinciosi, acestia gasundu-si adesea alinare la racla cu Moastele Sfantului Stelian. Biserica, zidita in anul 1736, de catre mitropolitul Stefan al Tarii Romanesti, a fost refacuta peste ceva vreme, ramanand in picioare pana astazi. Dintre vechile odoare de la biserica mitropolitului Stefan, biserica a mostenit moastele Sfantului Cuvios Stelian, dar si ale Sfintilor Haralambie, Elefterie si Onufrie.

Cu trecerea timpului, crescand evlavia crestinilor fata de Cuviosul Stelian, pe langa hramul Sfantul Nicolae, biserica a mai capatat inca un hram, si anume pe Sfantul Stelian. Astfel, aceasta este singura biserica din Bucuresti cu acest hram. Slujbele de fiecare miercuri, savarsite in cinstea cuviosului, si praznuirea numelui sau, la 26 noiembrie, atrag numerosi credinciosi.

Rugaciune catre Sfantul Cuvios Stelian

Cuvioase Parinte Stelian, sprijinitorul si calauzitorul in rugaciunile noastre, patimile trupesti biruind si impreuna cu ingerii locuind, privesti neincetat marirea cea gatita sfintilor, de lumina cereasca umplan-du-te.

Acum, in marirea cereasca vietuind si inaintea imparatului Hristos stand, nu uita pe credinciosii care cu indrazneala inalta rugaciuni si cer sprijinul tau. Cel ce de la sanul maicii tale ai fost sfintit, si vas ales al Duhului Sfant te-ai aratat, luand sub ocrotirea ta pe mame si pe copii, ferindu-i de intristare si de boala, arata-te grabnic vindecator al suferintelor si al bolilor sufletesti si trupesti ale celor ce te lauda pe tine.

Cel ce din pustiul Paflagoniei ai facut loc de preamarire a Sfintei Treimi, fa si din pustiul inimilor noastre tarina bine-placuta a harului dumnezeiesc, in care sa infloreasca crinii cei mantuitori ai credintei si sa se inmulteasca roadele sfintitoare ale faptelor bune; ocroteste cu rugaciunile tale familiile si pe copiii nostri, cerand de la Milostivul Dumnezeu iertare de pacate, sanatate si mantuire, ca prin tine si impreuna cu tine sa laudam numele cel sfant al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

Tot astazi, mai facem pomenirea:
- Sfantului Cuvios Alipie Stalpnicul;
- Sfantului Cuvios Nicon;
- Sfantului Acachie din Scara;
- Sfantului Cuvios Iacov Pustnicul;
- Sfantului Cuvios Sil, episcopul Corintului din Persida;
- Sfantului Mucenic Gheorghe Hiotul.

Maine, 27 noiembrie, facem pomenirea Sfantului Mucenic Iacob Persul.

Sursa:CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

25 Noiembrie 2016

Vizualizari: 190793

Voteaza:

Sfantul Stelian 5.00 / 5 din 7 voturi. 7 review utilizatori.

Comentarii (7)

  • izabela vasilescuPostat la 2012-12-26 02:16

    Vreau sa multumesc Sf Stelian, mare facator de minuni pentru ajutorul dat familie noastre si a fetitei noastre Antonia,care datorita rugaciunilor catre sf. creste foarte frumos si sanatoasa.Doamne ajuta pe toata lumea care are nevoie!

  • Codrut GhioneaPostat la 2012-09-22 00:22

    Vreau sa multumesc Sf Stelian, de care eu nu auzisem pana in ziua cand am fost nevoit sa sustin exam de redobandire permis auto. Inainte de examen am intrat in biserica din strada Udriste, unde se afla si maostele Sfantului si m-am rugat pt ca sa pot lua acest examen. Era foarte important pt mine. Multumita lui Dumnezeu si Sf Stelian am reusit acest lucru. De atunci el este mereu in inima mea si il cinstesc din tot sufletul. Doamne ajuta

  • mihaela stoicaPostat la 2011-11-26 12:13

    Sfinte Parinte Stelian,multumiri tie din partea Mihaelei si fam.Te marim si te preacinstim,in fiecare zi si mai ales azi odata cu pomenirea ta in calendarul Crestin Ortodox.Dumnezeu si Maica Domnului sa ne ocroteasca pe toti si pe copiii nostri, AI TUTUROR, SI FETITA MEA...{Daria}, prin mijlocirea rugaciunilor tale!

  • Carmen FUNIERUPostat la 2011-08-22 00:13

    Acatistul Sfantului Stelian este de mult ajutor http://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-stelian-ocrotitorul-copiilor-97975.html

  • Nicu Dan Florin PetrescuPostat la 2010-11-26 16:23

    Sfinte Stelian, bineplacut lui Dumnezeu, roaga-te pentru noi pacatosii !

  • carmen cecilia filipPostat la 2010-11-26 08:00

    minunat si preamarit este Dumnezeu iuntru Sfintii sai.mare bucurie avem noi ortodoxsii pentru calendarul plin de sfinti care ne ocrotesc si se roaga lui Dumnezeu pentru noi pacatosii.Doamne ajuta-ne si ne poarta de grija.

  • Ioana-Maria ZirboPostat la 2009-12-01 09:10

    Cred Sfinte Parinte Stelian, ajuta necredintei mele!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox