Spiridon, sfantul care isi paraseste racla

Spiridon, sfantul care isi paraseste racla Mareste imaginea.

Sfantul Spiridon este cinstit de Biserica pe 12 decembrie. Spiridon este sfantul care pleaca periodic din racla, pentru a-i ajuta pe oamenii care il cheama in rugaciune, cu credinta si cu dragoste. Astfel, precum se cunoaste indeobste, Sfantul Ierarh Spiridon al Trimitundei ale carui Sfinte Moaste se pastreaza in catedrala cea mare din insula Corfu, Grecia, este un mare facator de minuni.

Sfantul Ierarh Spiridon s-a nascut in jurul anului 270, in localitatea Askia, insula Cipru, in vremea Sfantului Imparat Constantin cel Mare. Numele sau se trage din cuvantul grecesc "σπυρις", care inseamna "cosulet impletit". Mai inainte de a fi hirotonit episcop, fiind casatorit si avand o fiica, Spiridon s-a indeletnicit cu pascutul oilor. Ramanand vaduv inca de tanar, sfantul a continuat sa-si creasca fiica de unul singur. Mai tarziu, fiica sfantului, Irina, va trece si ea la cele vesnice. Fiind plin de dragoste dumnezeiasca, sfantul va imbratisa o viata ascetica, cheltuindu-si intreaga avere cu ingrijirea bolnavilor si gazduirea strainilor.

Pentru viata sa curata, Spiridon a fost ales episcop al cetatii Trimitunda, aflata aproape de orasul Pafos, in aceasta calitate el participand si la Sinodul intai Ecumenic (Niceea, 325). Ales episcop in cetatea Trimitunda, sfantul a trecut de la pascutul oilor cele necuvantatoare, la ingrijirea cu ravna a celor cuvantatoare, nelasandu-le insa nici pe primele. Astfel, smeritul Spiridon a continuat sa pasca oile si dupa randuirea lui ca episcop.

In jurul anului 295, in vremea persecutiilor imparatului pagan Maximian, sfantul din Trimitunda este arestat si exilat pentru o vreme. In cadrul sedintelor Sinodului Ecumenic de la Niceea, convocat de Sfantul Imparat Constantin cel Mare impotriva ereziei lui Arie, in anul 325, sfantul din Trimitunda se va arata inaintea tuturor ca un strasnic aparator al dreptei credinte si facator de minuni.

Sfantul Spiridon

Pentru a inchide gura ereticilor lui Arie care luptau impotriva Sfintei Treimi, sfantul ia in mana o caramida, face deasupra ei semnul Crucii si se roaga, zicand: "In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh." Apoi, strangandu-o in mana, caramida se descompune in cele trei parti din care fusese compusa: focul se inalta in sus, pamantul ii ramane in palma, iar apa curge pe podea. Asa a aratat sfantul cum trei lucruri pot exista simultan intr-unul: precum intr-o caramida se afla simultan si foc si apa si pamant, tot asa, Tatal, Fiul si Duhul Sfant sunt Trei si Unul in acelasi timp.

Sfantul Ierarh Spiridon a trecut la cele vesnice in anul 348, la varsta de 78 de ani, fiind ingropat dupa cuviinta in Biserica Sfintii Apostoli, din cetatea Trimitunda. Pentru a le pazi de pericolul saracin, cipriotii au hotarat mutarea cinstitelor sale Moaste in capitala bizantina, Constantinopol. In anul 1453, cu putin mai inainte de cucerirea capitalei bizantine de catre turci, Moastele Sfantului Spiridon sunt duse in Serbia, iar mai apoi in insula Corfu, Grecia, unde se afla si astazi. In insula greceasca, cinstitele Moaste au fost aduse de catre parintele Georgios Kalohairetis.

Spiridon, sfantul care isi paraseste racla

Sfantul Spiridon pleaca periodic din racla sa, pentru a-i ajuta pe oamenii care il cheama in rugaciune, cu credinta si cu dragoste, pretutindeni in lume. Alergand prin lume sa faca bine tuturor celor care au nevoie de ajutorul sau, sfantul cel milostiv isi toceste periodic incaltamintea (papuci din matase).

Pentru minunatele "plecari" din racla ale Sfantului Spiridon, parintii slujitori la catedrala din Corfu ii schimba anual vesmintele si incaltamintea tocita. Innoirea vestmintelor sfantului are loc in ziua de 12 decembrie, cand Biserica Ortodoxa il praznuieste cu mare bucurie. Cu binecuvantarea episcopului grec din Pafos, aceste daruri duhovnicesti (hainele si incaltamintea) sunt daruite parohiilor si manastirilor ortodoxe din intreaga lume.

Datorita minunilor savarsite in intreaga lume, Sfantul Spiridon a fost numit "sfantul calator". Potrivit unor evlaviosi parinti ai locului, pentru perioade scurte de timp, cinstitele Moaste ale sfantului nu mai sunt prezente in racla din catedrala, iar atunci cand acestea revin, in chip minunat, ele sunt calde si prafuite; la randul lor, incaltarile noi ale sfantului apar tocite, pastrand pe ele pamant si fire de iarba.

In amintirea acestei minuni periodice, in Acatistul Sfantului Spiridon, in icosul al saselea, ne rugam acestuia, zicand: "Bucura-te, cel ce esti cu ingerii slujitor; Bucura-te, ca esti si cu oamenii cu trupul petrecator; Bucura-te, al carui trup astazi savarseste minuni; Bucura-te, ca incaltamintele tale slujesc drept dovada."

Teodor Danalache

Sfantul Spiridon

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

08 Decembrie 2022

Vizualizari: 215622

Voteaza:

4.64 / 5 din 22 voturi.

Comentarii (13)

  • FUNARU CRISTINA ECATERINAPostat la 2016-12-12 13:23

    Sfinte Ierarh Spiridon, roagă-te pentru noi și pentru cei dragi nouă, ființe cuvântătoare și necuvântătoare, deopotrivă creaturi ale Tatălui Ceresc. Doamne miluiește, Doamne-ajută !

  • Andrei PanaitPostat la 2016-12-12 11:25

    "În Corfu, moaştele Sfântului Spiridon, purtate de patru preoţi special pregătiţi pentru aceasta, sunt scoase în procesiune de patru ori pe an. Fiecare procesiune are legătură cu minunile săvârşite de Sfântul Spiridon de-a lungul timpului. Cea mai importantă este procesiunea din Sâmbăta Mare, când moaştele sunt scoase împreună cu Sfântul Epitaf. Datează din 1553, când Sfântul Spiridon a salvat insula de la foamete. Scoaterea Sfântului Epitaf în această zi, iar nu în Vinerea Mare, datează din perioada în care insula era sub administraţie veneţiană: catolicii nu permiteau ca procesiunile ortodocşilor să se facă în aceeaşi zi, motiv pentru care aceştia din urmă scoteau Sfântul Epitaf în Sâmbăta Mare. Cea de-a doua procesiune are loc în Duminica Floriilor. În 1630, Corfu a fost cuprinsă de o epidemie de ciumă. Locuitorii s-au rugat Sfântului Spiridon, şi în Duminica Floriilor autorităţile veneţiene au constatat încetarea epidemiei. A treia procesiune anuală are loc pe 11 august. Ea aminteşte de minunea făcută de Sfântul, în anul 1716, când turcii conduşi de sultanul Ahmet al III-lea asediaseră insula. A patra procesiune se desfăşoară pe 12 noiembrie. În 1718, veneţianul Andrea Pizani a încercat să zidească, prin înşelăciune, un altar latin în biserica Sfântului Spiridon. Sfântul l-a împiedicat printr-o minune. Procesiunile durează trei zile, cu excepţia celei din Duminica Floriilor, care se limitează numai la acea zi. În tot acest timp se săvârşeşte Sfânta Liturghie dimineaţa, Paraclisul Sfântului şi Vecernia cu priveghere. Zi şi noapte, credincioşi din toată lumea vin şi se închină moaştelor Sfântului Spiridon." (Bogdan Dedu)

  • Cezar ConstantinPostat la 2015-12-09 13:29

    Sfinte Ierarhe Spiridon roaga-te pentru noi robii .

  • Gica GheorghePostat la 2014-12-15 06:56

    Multumim Sf Spiridon ptr grija si dragostea cu care ne inconjoara si-l rugam sa ne fie aproape oridecate ori il chemam. Doamne ajuta !!

  • catalin stanescu Postat la 2014-12-13 08:18

    Sfantul Spiridon nu doar calatoreste venind in ajutorul credinciosilor, ci ii si insoteste in calatoriile acestora, ocrotindu-i. Va relatez o minune pe care am trait-o venind dinspre Istanbul (Constantinopole) cu masina personala in 12.12.2008, incarcat cu produse diverse. Pe atunci era o mare problema la granita dintre Turcia si Bulgaria, se trecea foarte greu si cu multi bani de vamesii bulgari. Ajunsi in vama, eram impreuna cu sotia, pur si simplu, desi erau trei vamesi care controlau toate turismele, ei bine acestia ne-au privit ca si cand nu ne vedeau. Un al patrulea vames ne-a facut semn sa intram in Bulgaria trecand pe langa alte doua posturi de control. Ne-am minunat si i-am multumit inca o data sfantului Spiridon, al carui acatist il citisem dimineata in hotel la Istanbul, si ne-am continuat calatoria fiind convinsi ca sfantul lucreaza pentru noi, ingrijindu-se sa ajungem cu bine acasa. Doamne ajuta!

  • MARIA OPREAPostat la 2013-12-12 02:17

    Sf.Spiridon indeplineste dorinta oricarui pelerin.

  • romulus ionitaPostat la 2013-12-11 09:04

    O mica observatie: dupa scrierea numelui in limba greaca se cuvine si o paranteza cu explicatia literelor grecesti ca nu toti cititorii stiu limba greaca. In cazul de fata numele grecesc este "spiris", daca nu greșesc. Felicitări pentru articol. Doamne ajuta!

  • COSTICA MALAIPostat la 2012-12-12 14:41

    Sfintul Spiridon sa ne ajute si sa ne asculte ruga, el ,fiind un important mijlocitor intre noi si Dumnezeu.Cei care nu stiti un papuc de matase al Sfintului Spiridon se afla spre inchinare la manastirea Risca din judetul Suceava daruit de Biserica Ortodoxa Greceasca. Doamne ajuta.

  • Areta-Ingrid DobrePostat la 2012-12-12 12:29

    La multi ani celor nascuti astazi, printre ei fiind si mama mea! Intr-adrevar este mare facator de minuni! In urma cu cativa ani parintii mei au avut o mare problema care trebuia rezolvata si parea fara iesire. Mama a citit 4o de zile acatistul Sf. Spiridon si Sf Mina si exact dupa cele 40 de zile lucrurile s-au asezat cum nu se putea mai bine. Multumim Sfintilor ca va rugati pentru noi!

  • Nadia LemnaruPostat la 2012-12-12 12:27

    Nu stiam despre aceste minuni savarsite mereu de Sf.Ierarh Spiridon si va multumesc din suflet ca ne hraniti cu aceasta hrana sufleteasca.Bunul Dumnezeu,Prea Sfinta Nascatoare si impreuna cu Sfintii Sai sa ne calauzeasca pasii spre credinta,frica si dragoste catre ei,AMIN!

  • simy greenPostat la 2012-12-12 10:18

    Am aflat aceste lucurui despre Sf.Spiridon si sunt atat de bucuroasa ...chiar nu stiam despre viata lui si multumesc pentru articol si pentru ca exsista acest site.Fie ca Sf.Spiridon sa ne ocroteasca in viata si sa indrume pasii pe cai luminate si placute bunului Dumnezeu. Doamne ajuta!

  • constantin gheorghiesPostat la 2012-12-12 08:40

    Oare la asemenea minuni, pe care la face Sf. Spridon ( la fel ca si Sf. Parascheva de la Iasi), ma intreb si eu, cum de mai exista indoiala in inima unor oameni despre credinta si despre Dumnezeu? Multumim Sf. Treimi ca ne ajuta atunci cand o chemam!!!

  • Octavia GrozeaPostat la 2012-06-02 10:10

    Cu adevarat, Sfantul Spiridon este un adevarat "calator" , desi este trecut la cele vesnice el poate fi oricand printre noi. Totodata prin Sfantul Spridon si ale sale plecari avem dovada clara ca harul si minuniile dumnezeiesti si in acelasi timp ale sfintilor exista chiar si in zilele noastre.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE