
Sfintii Imparati Constantin si Elena sunt doi dintre cei mai iubiti sfinti de catre romani. Asa se explica si faptul ca, astazi, aproape 1.850.000 de romani poarta numele Constantin si Elena sau derivate ale acestora. Marturie a acestei evlavii stau si numeroasele biserici parohiale si monahale, din tara si din strainatate, care si-au asezat viata duhovniceasca sub ocrotirea Sfintilor Imparati ai Ortodoxiei.
Unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult din tara inchinate Sfintilor Imparati Constantin si Elena este Catedrala patriarhala din Bucuresti, ctitorie a voievodului Tarii Romanesti, Constantin Serban Basarab (1654-1658), care a fost sfintita in 1658 de patriarhul Macarie al Antiohiei si al Intregului Orient, impreuna cu mitropolitul Stefan al Tarii Romanesti si cu episcopii de Ramnic si de Buzau. Sfantul lacas a fost de fapt forma pe care a imbracat-o evlavia domnitorului si a credinciosilor din orasul lui Bucur fata de cei doi sfinti care au marcat profund istoria crestinismului. De la ridicarea ei si pana astazi, biserica respira duhul acestei evlavii, care se face auzit prin neincetatul murmur de rugaciune ce se inalta in taina catre Sfintii Imparati. Bucuria credinciosilor a fost incununata in urma cu noua ani, cand vechea biserica domneasca, devenita intre timp Catedrala mitropolitana si mai apoi Catedrala patriarhala, a devenit baldachinul moastelor sfintilor protectori. In anul 2002, la sarbatoarea hramului catedralei, o delegatie a Bisericii Ortodoxe din Cipru a daruit vrednicului de pomenire patriarh Teoctist Arapasu o racla cu particele din moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena, aduse de la Manastirea Kykkos, impreuna cu o copie dupa icoana Maicii Domnului pictata de Sfantul Evanghelist Luca, care se pastreaza in manastirea cipriota.
Dupa aducerea moastelor, cultul Sfintilor Imparati Constantin si Elena a inflorit la Catedrala patriarhala. In fiecare an, in ziua praznuirii lor, racla cu sfintele moaste este scoasa in procesiune si asezata spre inchinarea credinciosilor, alaturi de racla cu moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor.
Sfintii Imparati, la Spitalul de Recuperare din Iasi si la Manastirea Dumbraveni
Manastirea Kykkos din Cipru, intemeiata pe la sfarsitul secolului al XI-lea de catre imparatul bizantin Alexios I Comnenul, s-a aratat darnica fata de mai multe lacasuri de inchinare din tara noastra. Astfel, la 21 mai 2007, Manastirea Kykkos a donat pentru capela Spitalului de Recuperare din municipiul Iasi particele din moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena. In cuvantul de invatatura rostit cu acest prilej, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a evidentiat semnificatiile acestui moment deosebit: 'Prezenta moastelor Sfintilor Imparati aici confirma vocatia acestui paraclis din incinta spitalului de recuperare, si anume aceea de a contribui la vindecarea sufleteasca si trupeasca a credinciosilor prin rugaciune, prin slujba Sfantului Maslu, prin Spovedanie si Impartasanie, iar prin aducerea acestor sfinte moaste se incununeaza nu numai frumusetea acestei biserici, ci si vocatia ei, aceea de a arata ca Hristos, Doctorul sufletelor si al trupurilor noastre, adesea lucreaza prin sfintii Sai, potrivit credintei si evlaviei celor care cer ajutorul Mantuitorului Iisus Hristos si al sfintilor Sai'. Alaturi de particelele din moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena, capela Spitalului de Recuperare din Iasi a primit din partea Manastirii Kykkos din Cipru si particele din moastele Sfintei Mucenite Paraschevi si ale Sfantului Antonie din Verias.
Un alt sfant lacas care s-a bucurat de darul Manastirii Kykkos este Manastirea Dumbraveni, din Arhiepiscopia Tomisului. Manastirea este construita in imediata vecinatate a bisericutelor rupestre de la Dumbraveni, bisericute asemanatoare celor de la Basarabi, singura diferenta fiind faptul ca cele de la Basarabi sunt construite pe sapte niveluri, in timp ce bisericutele de la Dumbraveni sunt dispuse pe doua. Manastirea Dumbraveni a fost infiintata la data de 1 mai 2004, iar aici si-au gasit linistea trei vietuitori. Asezamantul monahal adaposteste moastele Sfintilor Constantin si Elena, aduse de la Manastirea Kykkos din Cipru, ale Sfantului Arsenie Capadocianul, ale Sfantului Antonie de la Verias si ale Sfintei Paraschevi.
Moastele Sfintilor Imparati scoase spre inchinare la Catedrala Patriarhala
Marti dimineata, 21 mai, in marea sarbatoare a Sfintilor Imparati Constantin si Elena, hramul istoric al Catedralei Patriarhale, de la ora 7:00 vor fi scoase in procesiune si depuse spre cinstire in „Baldachinul Sfintilor” de pe Colina Bucuriei raclele cu moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena, ale Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, si ale Sfantului Ierarh Nectarie Taumaturgul.
De la ora 8:00 va fi savarsita slujba Miezonopticii si a Acatistului Sfintilor Imparati Constantin si Elena, iar de la ora 9:15 Sfanta Liturghie, oficiata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi, la Altarul Mare de vara al Catedralei Patriarhale, informeaza Biroul de presa al Patriarhiei Romane.
Sursa: basilica.ro
-
Biserica Sfintii Constantin si Elena - Oborul Nou
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfintii Constantin si Elena - Braila
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfintii Constantin si Elena - Popa Nan
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.