Slujba Sfantului Maslu

Slujba Sfantului Maslu Mareste imaginea.

Maslul

 

Slujba Sfantului Maslu

  

Aceasta Sfanta Taina este folositoare tuturor crestinilor bolnavi de boala trupeasca sau sufleteasca, caci le da tamaduire trupului si iertare sufletului. Pentru aceasta se cuvine preotilor sa sfatuiasca pe toti crestinii, care vor cere a li se savarsi aceasta Taina, ca mai intai sa-si cerceteze cugetul si sa se marturiseasca la duhovnic. Apoi, adunandu-se sapte preoti sau trei numai, in biserici sau in casa, se imbraca cu epitrahile si feloane; se asaza o masa, pe care se pune un vas cu faina de grau si in mijlocul lui o candela cu untdelemn curat; in faina se infig sapte betisoare infasurate pentru ungere. Langa vas se asaza lumanari si Sfanta Evan­ghelie. Si stand preotii in jurul mesei, preotul-protos cadeste masa si toata biserica sau casa si pe cei de fata, apoi, stand in fata mesei si cautand spre rasarit, face inceputul asa:
 

Binecuvantat este Dumnezeul nostru... iar strana Slava Tie, Dumnezeul nostru, slava Tie; Imparate ceresc..., Sfinte Dumnezeule..., Preasfanta Treime..., Tatal nos­tru..., Doamne miluieste (de 12 ori) Slava..., Si acum..., Veniti sa ne inchinam... (de 3 ori) si Psalmul 142: Doamne, auzi rugaciunea mea... Apoi ectenia mica: Iara si iara... si vosglas: Ca Tie se cuvine toata slava... Apoi cantam: Aliluia, glasul ai 6-lea. Stih: Doamne, nu cu mania Ta sa ma mustri pe mine, nici cu urgia Ta sa ma certi... Stih: Miluieste-ma, Doamne, ca pe mine, nici cu urgia Ta sa ma certi... Stih: Miluieste-ma, Doamne, ca neputincios sunt... Si troparele acestea, glasul al 6-lea: Miluieste-ne pe noi, Doamne, miluieste-ne pe noi... Slava... Doamne, miluieste-ne pe noi... Si acum..., Usa milostivirii.... Psalmul 50: Miluieste-ma Dumnezeule... Apoi

  

 

Facere a lui Arsenie

 

Cantarea 1, glasul al 4-lea:

 

Irmos: Adancul Marii Rosii cu urme neudate, trecand Israel...

 

Stih.: Stapane, Hristoase milostive, miluieste si tamaduieste pe robul Tau.

 

(Acest stih se zice la toate troparele).

 

Cu untdelemnul indurarii Tale, Stapane, mangaind pururea sufletele si trupurile oamenilor si pazind prin untdelemn pe credinciosi, insuti si acum, prin untdelemn, miluieste pe cei ce cauta scapare la Tine.

 

De mila Ta, Stapane, este plin tot pamantul; pentru aceasta, cu untdelemnul Tau cel dumnezeiesc fiind unsi astazi, cerem cu credinta sa ni se dea noua mila Ta cea mai presus de minte.

  

Slava...

 

Iubitorule de oameni, Care ai poruncit cu milostivire apostolilor Tai sa plineasca ungerea Ta cea sfanta peste robii Tai cei neputinciosi, pentru rugaciunile lor, miluieste-ne pe toti cu ungerea Ta.

  

Si acum..., a Nascatoarei:

 

Una curata, ceea ce ai imbogatit adancul pacii cu rugaciunile tale cele de-a pururea catre Dumnezeu, izbaveste pe robul tau de toate neputintele si necazurile, ca neincetat sa te mareasca pe tine.

  

Cantarea a 3-a:

  

Irmos: Se veseleste de Tine Biserica Ta, Hristoase, strigand...

 

Tu insuti, Cel ce esti minunat si milostiv pentru oamenii cei credinciosi, da, Hristoase, acestuia, ce boleste cumplit, harul Tau de sus.

 

Stalparea cea de maslin ai aratat-o odinioara spre incetarea potopului, prin milostivirea Ta cea dumnezeiasca; mantuieste, Doamne, prin untdelemnul Tau cel sfant si pe acesta ce patimeste.

  

Slava...

 

Cu luminarea luminii celei dumnezeiesti, lumineaza cu mila Ta, Hristoase, pe acesta ce prin ungere vine acum, cu credinta, spre mila Ta.

 

Si acum..., a Nascatoarei:

 

Cauta de sus cu bunavointa, Maica Facatorului a toate, si cu rugaciunile tale dezleaga suferinta cea amara a acestuia ce boleste.

  

Apoi Sedealna aceasta, glasul al 8-lea:

 

Podobie: Fluierele pastoresti...

 

Ca Cel ce esti izvor dumnezeiesc al milei si adanc al marii milostiviri, indurate, arata raurile milei Tale celei dumnezeiesti si tamaduieste pe toti; revarsa izvoarele cele bogate ale minunilor si spala pe toti; ca la Tine pururea alergand, cu caldura cerem har.

 

Alta, glasul a! 4-lea:

 

Podobie: Cel ce Te-ai inaltat pe Cruce de bunavoie...

 

Doctorul si ajutatorul celor ce sunt in dureri, Izbavitorul si Mantuitorul celor neputinciosi, Insuti, Stapane al tuturor si Doamne, daruieste tamaduire neputinciosului robului Tau; indura-Te si miluieste pe acesta care mult a gresit si-l izbaveste de pacate, Hristoase, ca sa slaveasca puterea Ta cea dumnezeiasca.

  

Cantarea a 4-a:

 

Irmos: Ridicat pe Cruce vazandu-Te, Biserica...

 

Mantuitorule, Cel ce esti mirul cel nestricacios si varsat prin har, care curateste lumea, indura-Te si miluieste pe acesta ce-si unge, cu credinta in Dumnezeirea Ta, ranile celetrupesti.

 

Insemnand acum pe robii Tai cu bucuria pecetii Tale, fa, Stapane, simturile lor intrare de netrecut si de necuprins pentru toate puterile cele potrivnice.

 

Slava...

 

Cel ce ai poruncit ca cei bolnavi sa cheme pe sfintii Tai slujitori si sa se tamaduiasca prin rugaciunile lor si prin ungerea cu untdelemnul Tau, Iubitorule de oameni, mantuieste cu mila Ta pe acesta ce patimeste.

 

Si acum..., a Nascatoarei:

 

Nascatoare de Dumnezeu, pururea Fecioara preasfanta, ceea ce esti acoperamant tare si pazitoare, liman si zid, scara si turn, miluieste si tamaduieste pe acest bolnav, ca la tine a alergat.

 

Cantarea a 5-a:

 

Irmos: Tu, Doamne, lumina mea, in lume ai venit...

 

Cel ce esti adancul milei, Bunule, miluieste, Milostive, cu mila Ta cea dumnezeiasca, ca un indurat, pe acesta ce patimeste.

 

Cel ce sfinteste de sus in chip tainic sufletele si trupurile noastre, prin semnul dumnezeiesc al pecetii Tale, Hristoase, cu mila Ta tamaduieste pe toti.

 

Slava...

 

Preabunule Doamne, Cel ce cu dragostea Ta cea negraita ai primit ungere cu mir de la desfranata, indura-Te de robul Tau.

 

Si acum..., a Nascatoarei:

 

Ceea ce esti intru totul laudata, curata, preabuna stapana, indura-te de cel ce se unge cu untdelemnul cel dumnezeiesc si miluieste pe robul tau.

  

Cantarea a 6-a:

 

Irmos: Jertfi-voi Tie cu glas de lauda, Doamne...

  

Iubitorule de oameni, Cel ce ai aratat prin cuvintele Tale ungerea imparatilor prin untdelemn si ai desavarsit aceasta si prin semnul pecetii Tale pentru arhierei, mantuieste, ca un indurat, si pe acesta care patimeste.

 

Demonii cei cumpliti sa nu se atinga de acesta ce-si insemneaza simturile cu ungere dumnezeiasca, Mantuitorule, ci il apara pe dansul cu acoperamantul slavei Tale.

 

Slava...

 

Tinde mana Ta din inaltime, Iubitorule de oameni, si, sfintind untdelemnul Tau acesta, Mantuitorule, da-l robului Tau spre sanatate si izbavire de toate bolile.

 

Si acum..., a Nascatoarei:

 

Maica Facatorului, te-ai aratat in casa Dumnezeului tau maslin roditor, prin care lumea s-a umplut de mila. Pentru aceasta mantuieste cu mangaierea rugaciunilor tale pe acesta ce patimeste.

  

CONDAC, glasul al 2-lea

 

Podobie: Cautand cele de sus...

  

Cel ce esti izvorul milei, Preabunule, izbaveste de toata suferinta pe acestia ce cad cu credinta fierbinte la mila Ta cea negraita, indurate, si, usurandu-le neputintele, da-le dumnezeiescul har de sus.

  

Cantarea a 7-a:

 

Irmos: In cuptorul persienesc pruncii lui Avram...

  

Tu, Mantuitorule, Cel ce esti singurul Dumnezeu, Care cu mila si cu indurarile Tale tamaduiesti tuturor patimile sufletelor si zdrobirile trupurilor, insuti vindeca si pe acesta ce patimeste in neputinte, tamaduindu-l.

 

Cand se vor mirui capetele tuturor cu ungerea untdelemnului, Hristoase Doamne, acestuia care cere mila de la Tine daruieste-i, cu mila Ta cea bogata, roada bucuriei si a izbavirii.

 

Slava...

 

Sabie impotriva diavolilor este pecetea Ta, Mantuitorule; iar prin rugaciunile preotilor, foc care mistuieste patimile sufletesti; pentru aceasta, cu credinta, Te laudam pe Tine noi cei ce am primit vindecare.

 

a Nascatoarei:

 

Tu, cea care ai purtat in pantece pe Cel ce tine toate in palma si L-ai intrupat in chip minunat, dupa cum a bineplacut lui Dumnezeu, te rugam, Maica lui Dumnezeu, fa-L milostiv pe Acela spre acesta care patimeste.

  

Cantarea a 8-a:

 

Irmos: Mainile tinzandu-si Daniel...      

 

Miluieste-ne pe toti, Mantuitorule, dupa mare si dumnezeiasca mila Ta, ca pentru aceasta ne-am adunat noi toti, ca, inchipuind cu taina coborarea indurarilor Tale, sa aducem, cu credinta ungere cu untdelemn robului Tau, pe care tamaduieste- cu puterea Ta.

 

Cu curgerile milei Tale, Hristoase, si cu ungerile preotilor Tai, spala, Doamne, ca un indurat, durerile si ranile si apasarile chinurilor acestuia ce este chinuit de suferintele patimilor, ca, fiind mantuit, sa Te slaveasca pe line cu multumire.

 

Slava...

 

Sa nu indepartezi, Stapane, mila Ta de la noi cei ce insemnam chipul plecaciunii celei de sus si al bucuriei si sa nu treci cu vederea pe cel ce cu credinta striga pururea: binecuvantati toate lucrurile Domnului pe Domnul.

 

Si acum..., a Nascatoarei:

 

Preacurata, firea a primit ca o preamarita cununa nasterea ta cea dumnezeiasca, care opreste si biruieste cu puterea ei taberele vrajmasilor. Pentru aceasta, fiind incununati cu podoabele cele luminoase ale darurilor tale, pe tine te laudam intru tot cantata, stapana.

  

Cantarea a 9-a:

 

Irmos: Piatra cea netaiata de mana... 

 

Cauta din cer, indurate, si arata mila Ta tuturor; trimite acum prin ungerea cea dumnezeiasca a preotilor ajutorul Tau si taria Ta celui ce alearga la Tine, Iubitorule de oameni.

 

Am vazut cu bucurie, Mantuitorule, preabunule, untdelemnul cel sfant, pe care l-ai primit prin dumnezeiasca Ta pogorare mai mult decat cei ce se impartasesc de el si il dai in chip vazut celor ce se impartasesc de baia cea dumnezeiasca. Slava...

 

Mantuitorule, indura-Te, miluieste, izbaveste de chinuri si de dureri, si apara de sagetile celui viclean pe robii Tai, tamaduindu-le, ca un stapan milostiv, sufletele si trupurile cu harul cel dumnezeiesc.

 

Si acum..., a Nascatoarei:

 

Fecioara, primind cantari si rugaciuni de la robii tai, izbaveste, Preacurata, de patimi cumplite si de dureri, cu rugaciunile tale, pe cel ce prin noi alearga la acoperamantul tau cel dumnezeiesc.

 

Si indata se zice:

 

Cuvine-se cu adevarat sa te fericim, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si preanevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai marita, fara de asemanare, decat serafimii; care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut, pe tine cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu te marim. 

 

LUMINANDA

 

Podobie: Cercetatu-ne-ai de sus...

  

Cu mila cauta cu ochiul Tau, Bunule, spre rugaciunea noastra, a celor ce ne-am adunat astazi in biserica Ta cea sfanta, ca sa ungem cu untdelemnul cel dumnezeiesc pe neputinciosii robii Tai.

  

La LAUDE

 

Se pun stilurile pe glasul al 4-lea, dupa podobia: Dat-ai semn...

  

Ai dat harul Tau prin apostolii Tai, lesne Iertatorule si Iubi­torule de oameni, ca sa tamaduiasca cu untdelemnul Tau cel sfant ranile si bolile tuturor. Pentru aceasta si acum, ca un indurat, pe cel ce vine cu credinta sfinteste-l, miluieste-l, tamaduieste-l prin untdelemnul Tau de toata neputinta si-i invred­niceste, Doamne, de desfatarea Ta cea nestricacioasa.

 

Cel ce ca un indurat insemnezi, cu mana Ta cea nevazuta, simturile noastre prin untdelemnul Tau cel dumnezeiesc, cauta din cer, Cel ce esti necuprins cu mintea, spre cel ce alearga la Tine cu credinta si cere iertare gresalelor, si daruieste-i tama­duire sufletului si trupului, ca sa te preaslaveasca pe Tine cu dragoste, slavind puterea Ta.

 

Prin ungerea untdelemnului Tau si prin atingerea preotilor, Iubitorule de oameni, sfinteste de sus pe robii Tai; izbaveste-i de boli si de intinaciunea sufletului; curateste-i, spala-i Mantui­torule, si fereste-i de tot felul de sminteli; usureaza-le durerile, izgoneste-le nevoile si le risipeste necazurile, ca un milostiv si indurat.

 

Slava... Si acum..., a Nascatoarei:

 

Pe tine te rog, preacuratul palat al Imparatului ceresc, ceea ce esti mult-laudata, curateste mintea mea cea intinata cu tot felul de pacate si o fa locas infrumusetat Treimii celei dum­nezeiesti, ca, mantuit fiind eu netrebnicul robul tau, sa maresc puterea si mila ta cea nemasurata.

 

Dupa aceea: Sfinte Dumnezeule..., Preasfanta Treime..., Tatal nostru..., Ca a Ta este Imparatia...

 

Apoi troparul acesta, glasul al 4-lea:

  

Unule, Cel ce esti grabnic spre ajutor, Hristoase, arata de sus grabnica cercetare robilor Tai celor ce patimesc; izbaveste-i de boli si de durerile cele amare; ridica-i ca sa Te laude si sa Te slaveasca neincetat, pentru rugaciunile Nascatoarei de Dum­nezeu, Unule, Iubitoruie de oameni.

 

Acum, avand untdelemn curat, pus in vas, se aprind si lumanarile si diaconul zice: Binecuvinteaza, parinte. Iar preotul-protos, luand Sfanta Evanghelie, insem­neaza chipul Sfintei Cruci peste untdelemn zicand:

 

Binecuvantata este Imparatia Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.

 

Citetul: Amin.

 

Diaconul zice ectenia aceasta:

 

Cu pace Domnului sa ne rugam.

 

Citetul: Doamne miluieste.

 

Pentru pacea de sus si pentru mantuirea sufletelor noastre, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru pacea a toata lumea, pentru bunastarea sfintelor lui Dumnezeu biserici si pentru unirea tuturor, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru sfanta biserica aceasta si pentru cei ce cu credinta, cu evlavie si cu frica de Dumnezeu intra intr-insa, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru ca sa se binecuvinteze untdelemnul acesta (aici binecuvinteaza toti preotii untdelemnul), cu puterea, cu lucrarea si cu venirea Sfantului Duh, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru robul lui Dumnezeu (N), si pentru cercetarea lui cea intru Dumnezeu si pentru ca sa vina peste dansul harul Sfantului Duh, Domnului sa ne rugam.

 

Pentru ca sa fie izbavit el si noi de tot necazul, mania, prime­jdia si nevoia, Domnului sa ne rugam.

 

Apara, mantuieste, miluieste si ne pazeste pe noi, Dumne­zeule, cu harul Tau.

 

Pe Preasfanta, curata, preabinecuvantata, marita, stapana noastra, de Dumnezeu Nascatoarea si pururea Fecioara Maria, cu toti sfintii pomenind-o; pe noi insine si unii pe altii si toata viata noastra lui Hristos Dumnezeu sa o dam.

 

Preotul: Ca Tie se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea...

 

Dupa aceasta zice preotul cel dintai

 

Rugaciunea sfintirii untdelemnului

 

Diaconul: Domnului sa ne rugam.

 

Doamne, Care cu mila si cu indurarile Tale tamaduiesti zdrobirile sufletelor si ale trupurilor noastre, Insuti, Stapane, sfinteste untdelemnul acesta (in acest moment al citirii rugaciunii acesteia, toti preotii binecuvinteaza untdelemnul), ca Sa fie celor ce se vor unge din el spre tamaduire si spre izbavirea de toata patima si intinaciunea trupului si a sufletului si de toata rautatea. Ca si intru aceasta sa se preaslaveasca preasfant numele Tau, al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Apoi zic si ceilalti preoti aceasta rugaciune, pana se plineste de sapte ori. Iar dupa rugaciune se canta aceste tropare, glasul al 4-lea:

 

Unule, Cel ce esti grabnic spre ajutor, Hristoase, arata de sus grabnica cercetare robilor Tai celor ce patimesc; izbaveste-i de boli si de durerile cele amare; ridica-i ca sa Te laude si sa Te slaveasca neincetat, pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Unule, Iubitorule de oameni.

  

Glasul al 4-lea:

 

Podobie: Aratatu-Te-ai astazi... 

 

Fiind orbit la ochii sufletului, vin la Tine, Hristoase, ca si orbul cei din nastere, strigand catre line cu pocainta: Tu esti lumina cea stralucitoare a celor dintru intuneric.

 

Glasul al 3-lea:

 

Podobie: Fecioara astazi...

 

Doamne, sufletul meu cel slabit cu multe feluri de pacate si cu fapte netrebnice, ridica-l cu cercetarea Ta cea dumnezeiasca, precum ai ridicat de demult pe slabanogul; ca fiind mantuit sa strig Tie: indura-Te, Hristoase, si da-mi tamaduire.

  

Glasul al 4-lea:

  

Cel ce ca ucenic al Domnului ai primit, o drepte, Evanghelia, cel ce ca mucenic, ai cununa cea vesnica, si ca ruda a Domnului ai indraznirea, iar ca ierarh ai mijlocirea, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

  

Glasul al 4-lea:

 

Podobie:

 

Dumnezeu, Cuvantul cel Unul-Nascut al Tatalui, Care a venit la noi in zilele mai de pe urma, te-a aratat pe tine, minunate Iacov, intai pastor si dascal al Ierusalimului si iconom credincios al tainelor celor duhovnicesti. Pentru aceasta toti te cinstim, apostole.

  

Glasul al 3-lea:

 

Podobie: Fecioara astazi...

 

In Mira, sfinte, sfintitor te-ai aratat; ca Evanghelia lui Hristos plinind-o, cuvioase, ti-ai pus sufletul pentru poporul tau; mantuit-ai pe cei nevinovati din moarte. Pentru aceasta te-ai sfintit ca un mare tainuitor al harului lui Dumnezeu.

 

Acelasi glas:

 

Mare aparator te-a aflat intru primejdii lumea, purtatorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe pagani. Deci, precum mandria lui Lie ai surpat si la lupta indraznet ai facut pe Nestor, asa, Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeu roaga-L sa ne daruiasca noua mare mila.

 

Acelasi glas:

 

Purtatorule de chinuri, Sfinte si tamaduitorule Pantelimon, roaga pe milostivul Dumnezeu ca sa daruiasca iertare de pacate sufletelor noastre. 

 

Glasul al 8-lea: 

 

Sfintilor cei fara de arginti si facatorilor de minuni, cercetati neputintele noastre; in dar ati luat, in dar dati-ne noua. 

 

Glasul al 2-lea:

 

Maririle tale, iubitorule de feciorie, cine le va spune? Ca izvorasti minuni si versi tamaduiri si te rogi pentru sufletele noastre, ca cel ce esti cuvantator de Dumnezeu si de Hristos preaiubit.

 

Al Nascatoarei, asemenea:

 

Ceea ce esti rugatoare calda si zid nesurpat, izvor de mila si lumii scapare, cu osardie strigam catre tine: Nascatoare de Dumnezeu stapana, vino degrab si ne izbaveste pe noi din nevoi, ceea ce singura esti grabnic ajutatoare.

 

De va fi diacon zice: Sa luam aminte. Preotul: Pace tuturor. Citetul: Si duhului tau.

 

Prochimen, glasul 1;

 

Fie, Doamne, mila Ta spre noi, precum am nadajduit si noi intru Tine.

 

Stih: Bucurati-va dreptilor intru Domnul.

  

(1)APOSTOLUL

 

Diaconul: Intelepciune.

 

Din Epistola soborniceasca a Sfantului Apostol Iacov, citire:

 

(V, 10-16)

 

Fratilor, luati ca pilda de suferinta si de indelunga-rabdare, pe proorocii care au grait in numele Domnului. Iata, noi fericim pe cei ce au rabdare: ati auzit de rabdarea lui Iov si ati vazut sfarsitul harazit lui de Domnul; ca mult-Milostiv este Domnul si indurator. Iar inainte de toate, fratii mei, sa nu va jurati nici pe cer, nici pe pamant, nici cu orice alt juramant, ci sa va fie voua ce este da, da, si ce este nu, nu, ca sa nu cadeti in judecata. Este vreunul dintre voi in suferinta? Sa se roage. Este cineva cu inima buna? Sa cante psalmul. Este cineva bolnav intre voi? Sa cheme preotii Bisericii si sa se roage pentru el, ungandu-l cu untdelemn, intru numele Domnului. Si rugaciunea credintei va mantui pe cel bolnav si Domnul il va ridica si de va fi facut pacate se vor ierta lui. Marturisiti-va deci unul altuia pacatele si va rugati unul pentru altul, ca sa va vindecati, ca mult poate rugaciunea staruitoare a dreptului.

 

Preotul: Pace tie... Citetul: Aliluia,glasul al 8-lea.

 

Stih. Mila si judecata voi canta Tie, Doamne.

  

(1) EVANGHELIA

 

Diaconul: Intelepciune drepti...

 

Din Sfanta Evanghelie de la Luca, citire:

 

(X, 25-37)

 

In vremea aceea a venit la Iisus un invatator de Lege, ispitindu-L si zicand: Invatatorule, ce sa fac ca sa mostenesc viata cea vesnica? Iar Iisus a zis catre el: Ce este scris in Lege? Cum citesti? Iar el, raspunzand, a zis: Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta si din tot sufletul tau si din toata puterea ta si din tot cugetul tau; iar pe aproapele tau, ca pe tine insuti. Iar El i-a zis: Drept ai raspuns; fa aceasta si vei trai. Dar el, vrand sa se indrepteze pe sine, a zis catre Iisus: Si cine este aproapele meu? Iar Iisus, raspunzand, a zis: Un om cobora de Ia Ierusalim la Ierihon, si a cazut intre talhari, care, dupa ce l-au dezbracat si l-au ranit, au plecat, lasandu-l aproape mort. Din intamplare un preot se cobora pe calea aceea si, vazandu-l, a trecut pe alaturi. De asemenea si un levit, ajungand in acel loc si vazand, a trecut pe alaturi. Iar un samarinean, mergand pe cale, a venit la el si, vazandu-l, i s-a facut mila si, apropiindu-se, i-a legat ranile, turnand pe ele untdelemn si vin, si punandu-l pe dobitocul sau, l-a adus la o casa de oaspeti si a purtat grija de el.

 

Iar a doua zi, scotand doi dinari, i-a dat gazdei si i-a zis; Ai grija de el si, ce vei mai cheltui, eu, cand ma voi intoarce, iti voi da.

 

Care dintre acesti trei ti se pare ca a fost aproapele celui cazut intre talhari? Iar el a zis: Cel care a facut mila cu el. Si Iisus i-a zis: Mergi si fa si tu asemenea.

  

Apoi diaconul zice:

 

Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, rugamu-ne Tie, auzi-ne si ne miluieste.

 

Inca ne rugam pentru mila, viata, pacea, sanatatea, mantuirea, cercetarea si lasarea pacatelor robului lui Dumnezeu (N) si pentru ca sa i se ierte lui toata greseala cea de voie si cea fara de voie.

 

Preotul:

 

Ca milostiv si iubitor de oameni Dumnezeu esti si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Diaconul: Domnului sa ne rugam.

 

Preotul citeste aceasta

 

(1) Rugaciune

 

Cel ce esti fara de inceput si fara de sfarsit, Sfinte al sfintilor, Care ai trimis pe Unul-Nascut Fiul Tau sa tamaduiasca toata boala si neputinta sufletelor si trupurilor noastre, trimite Duhul Tau cel Sfant si sfinteste untdelemnul acesta si-l fa robului Tau acesta (N), care se va unge, spre izbavire desavarsita de pacatele lui si spre mostenirea Imparatiei cerurilor, Ca Tu esti Dumnezeu mare si minunat, Care pazesti legamantul Tau si dai mila Ta celor ce Te iubesc pe Tine; Cel ce dai izbavire de pacate prin Sfant Pruncul Tau, Iisus Hristos; Care ne-ai renascut pe noi din pacat; Cel ce luminezi orbii si ridici pe cei cazuti; Care iubesti pe cei drepti si pe cei pacatosi miluiesti; Cel ce ne-ai scos din intuneric si din umbra mortii, zicand celor din legaturile iadului: iesiti, si celor din intuneric: descoperiti-va.

 

Ca a stralucit in inimile noastre lumina cunostintei Unuia-Nascut Fiului Tau, de cand S-a aratat pentru noi pe pamant si cu oamenii impreuna a petrecut. Si celor ce L-au primit, le-ai dat putere sa se faca fiii lui Dumnezeu prin baia nasterii din nou, daruindu-ne infierea si facandu-ne partasi biruintei asupra diavolului. Pentru ca n-ai binevoit a ne curati prin sange, ci ai dat si in untdelemnul sfintit chipul Crucii, ca sa ne facem noi turma lui Hristos, preotie imparateasca, neam sfant, curatindu-ne cu apa si sfintindu-ne cu Duhul cel Sfant. Insuti, Stapane Doamne, da-ne har spre slujba Ta aceasta, precum ai dat lui Moise slugii Tale si lui Samuel iubitului Tau si lui Ioan alesului Tau si tuturor celor ce au bineplacut Tie in fiecare neam si neam. Asa fa-ne si pe noi sa fim slujitori ai legii Tale celei noi a Fiului Tau prin untdelemnul acesta, pe care sfinteste-l cu scump Sangele Sau, ca dezbracandu-ne de poftele cele lumesti, sa murim pacatului si sa viem dreptatii, imbracandu-ne in Domnul nostru Iisus Hristos, prin ungerea cu sfintenia ce va fi adusa untdelemnului acesta. Faca-se, Doamne, untdelemnul acesta, untdelemn de bucurie, untdelemn de sfintenie, imbracaminte imparateasca, pavaza puternica izbavitoare de toata lucrarea diavoleasca, pecete nestricata, bucurie a inimii, veselie vesnica.

 

Ca si cei ce se vor unge cu untdelemnul acesta al innoirii sa fie de temut pentru cei potrivnici si sa straluceasca in stralucirile sfintilor Tai, neavand intinaciune ori prihana; sa fie primiti in odihna Ta cea vesnica si sa ia plata chemarii celei de sus. Ca Tie se cuvine sa ne miluiesti si sa ne mantuiesti, Dumnezeule, Dumnezeul nostru, si Tie slava inaltam, impreuna si Unuia-Nascut Fiului Tau si Preasfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Dupa aceasta rugaciune, pana ce unge preotul pe cel caruia I se face maslul, se canta troparul acesta, glasul al 8-lea:

 

Doamne, arma asupra diavolului. Crucea Ta o ai dat noua; ca se ingrozeste si se cutremura, nesuferind a cauta spre puterea ei; ca mortii i-ai sculat si moartea o ai surpat, pentru aceasta ne inchinam ingroparii Tale si Invierii.

 

Si luand preotul un betisor din cele sapte, il inmoaie in untdelemnul ce s-a sfintit, si unge pe cel bolnav in chipul crucii la frunte, la gura, la nari, la urechi, pe piept, pe maini si pe talpi, zicand aceasta

  

Rugaciune

 

Parinte Sfinte, doctorul sufletelor si al trupurilor, Care ai trimis pe Unul-Nascut Fiul Tau, Domnul nostru Iisus Hristos, sa vindece toata boala si sa rascumpere din moarte, tamaduieste pe robul Tau acesta (N) de neputinta trupeasca si sufleteasca ce l-a cuprins si-l da sa vieze prin harul Hristosului Tau; pentru rugaciunile Preacuratei stapanei noastre, Nasca­toarei de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria; cu puterea cin­stitei si de viata facatoarei Cruci; cu folosirile cinstitelor, cerestilor celor fara de trup puteri; pentru rugaciunile cinstitu­lui, maritului, proorocului Inaintemergatorului Botezatorului Ioan; ale sfintilor, maritilor si intru tot laudatilor apostoli; ale sfintilor, maritilor si bunilor biruitori mucenici; ale sfintilor si de Dumnezeu purtatorilor nostri parinti; ale sfintilor si tamaduitorilor fara de arginti Cosma si Damian, Chir si Ioan, Pantelimon si Ermolae, Samson si Diomid, Mochie si Anichit, Talaleu si Trifon; ale sfintilor, dreptilor si dumnezeiestilor parinti Ioachim si Ana si cu ale tuturor sfintilor. Ca Tu esti izvorul tamaduirilor, Dumnezeule, Dumnezeul nostru, si Tie slava inaltam impreuna si Unuia-Nascut Fiului Tau si Preasfan­tului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Aceasta rugaciune se zice de catre fiecare preot, dupa ce se citesc Evanghelia si rugaciunea (1), ungand cu untdelemn pe cel caruia i se face maslul.

 

Si de va fi diacon, zice: Sa luam aminte. Preotul: Pace tuturor. Citetul: Si duhului tau.

 

Prochimen, glasul al 2-lea:

 

Taria mea si scaparea mea este Domul si s-a (acut mie spre mantuire.

 

Stih; Cercetandu-ma m-a certat Domnul, dar mortii nu m-a dat.

 

(2) APOSTOLUL

 

Diaconul: Intelepciune.

 

Din Epistola catre Romani a Sfantului Apostol Pavel, citire:

 

(XV, 1-7)

 

Fratilor, datori suntem noi, cei tari, sa purtam slabiciunile celor neputinciosi si sa nu cautam placerea noastra; ci fiecare dintre noi sa caute sa placa aproapelui sau, la ce este bine, spre zidire. Ca si Hristos n-a cautat a Sa placere, ci, precum este scris: „Ocarile celor ce te ocarasc pe tine au cazut asupra mea”. Caci toate cate s-au scris mai inainte, s-au scris spre invatatura noastra, ca, prin rabdarea si mangaierea, care vin din Scripturi, sa avem nadejde. Iar Dumnezeul rabdarii si al mangaierii sa va dea voua a gandi la fel unii pentru altii, dupa Iisus Hristos, pentru ca toti laolalta si cu o singura gura sa slaviti pe Dumnezeii si Tatal Domnului nostru Iisus Hristos. De aceea, primiti-va sufleteste unii pe altii, precum si Hristos v-a primit pe voi, spre slava lui Dumnezeu.

 

Preotul: Pace tie... Citetul: Aliluia, glasul al 5-lea.

 

Stih: Milele Tale, Doamne, in veac voi canta.

  

(2) EVANGHELIA

 

Diaconul: Intelepciune drepti...

 

Din Sfanta Evanghelie de la Luca, citire:

 

(XIX, 1-10) 

 

In vremea aceea trecea Iisus prin Ierihon si iata un barbat, cu numele Zaheu, si acesta era mai-marele vamesilor si era bogat. Si cauta sa vada cine este Iisus, dar nu putea de multime, pentru ca era mic de statura. Si, alergand el inainte, s-a suit intr-un sicomor, ca sa-L vada, caci pe acolo avea sa treaca. Si cand a sosit la locul acela, Iisus, privind in sus, a zis catre el: Zahee, coboara-te degraba, caci astazi in casa ta trebuie sa raman. Si a coborat degraba si L-a primit, bucurandu-se. Si vazand, toti murmurau, zicand ca a intrat sa gazduiasca la un om. pacatos. Iar Zaheu, stand, a zis catre Domnul: Iata, jumatate din averea mea, Doamne, o dau saracilor si, daca am napastuit pe cineva cu ceva, intorc impatrit. Si a zis catre el Iisus: Astazi s-a facut mantuire casei acesteia, caci si acesta este fiu al lui Avraam. Caci Fiul Omului a venit sa caute si sa mantuiasca pe cel pierdut.

 

Apoi diaconul zice: Miluieste-ne pe noi Dumnezeule... Inca ne rugam pentru mila... Preotul: Ca milostiv si iubitor de oameni Dumnezeii esti...

 

Diaconul: Domnului sa ne rugam.

 

Preotul citeste aceasta 

 

(2) Rugaciune

 

Dumnezeule cel Mare si Preainalt, Care esti inchinat de toata faptura, izvorul intelepciunii si adancul cel necuprins al bunatatii celei adevarate si noianul cel nemarginit al milostivirii, Insuti, Iubitorule de oameni, Stapane, Dumnezeul celor vesnice si al celor minunate, pe Care nimeni dintre oameni nu poate sa Te cuprinda cu gandul, cauta si ne auzi pe noi, nevrednicii robii Tai; si aici, unde aducem acest untdelemn in numele Tau cel mare, trimite darul Tau cel tamaduitor si iertarea pacatelor, si tamaduieste pe robul Tau cu multimea milei Tale. Asa, Doamne, Cel ce esti lesne iertaror, Unule, Milostive si Iubitorule de oameni, Caruia iti pare rau de rautatile noastre; Cel ce stii ca gandul omului este plecat spre cele rele din tineretile lui; Care nu voiesti moartea pacatosului, ci sa se intoarca si sa fie viu; Cel ce pentru mantuirea pacatosilor Te-ai intrupat, Dumnezeu fiind, si Te-ai facut om pentru zidirea Ta; Tu esti Cel ce ai zis: n-am venit sa chem pe cei drepti, ci pe cei pacatosi, la pocainta; Tu esti Cel ce ai cautat oaia cea ratacita; Tu esti Cel ce cu osardie ai cautat drahma cea pierduta si ai aflat-o; Tu esti Cel ce ai zis: pe cel care vine la Mine nu-l voi scoate afara; Tu esti Cel ce nu Te-ai scarbit de pacatoasa care a spalat cu lacrimi cinstitele Tale picioare; Tu esti Cel ce ai zis: de cate ori vei cadea, scoala-te si te vei mantui; Tu esti Cel ce ai zis: bucurie se face in cer pentru un pacatos care se pocaieste; Insuti, indurate Stapane, cauta din inaltimea Ta cea sfanta, umbrindu-ne pe noi pacatosii si nevrednicii robii Tai cu harul Sfantului Tau Duh in ceasul acesta si trimite-l peste robul Tau acesta (N), care si-a cunoscut pacatele sale si a venit la Tine cu credinta. Primindu-l cu iubirea Ta de oameni si iertandu-i orice a gresit cu cuvantul, cu lucrul, sau cu gandul, spala-l si-l curateste pe el de tot pacatul. Si petrecand pururea impreuna cu dansul, pazeste-l in ceilalti ani ai vietii lui, ca, umbland intru poruncile Tale, sa nu mai fie el batjocura diavolului, ca si intr-insul sa se slaveasca preasfant numele Tau. Ca Tie se cuvine sa ne miluiesti si sa ne mantuiesti pe noi, Hristoase Dumnezeul nostru, si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte si Preasfantului si bunului si de-viata-facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Apoi face preotul ungerea impreuna cu rugaciunea: Parinte Sfinte... precum s-a aratat inapoi la pagina 118. Si aceasta se va face dupa flecare rugaciune care urmeaza dupa Evanghelii.

 

Si de va fi diacon, zice: Sa luam aminte. Preotul: Pace tuturor. Citetul: Si duhului tau.

 

Prochimen, glasul al 3-lea:

 

Domnul este luminarea mea si Mantuitorul meu, de cine mi voi teme?

 

Stih: Domnul este pazitorul vietii mele, de cine ma voi infricosa?

  

(3) APOSTOLUL

 

Diaconul: Intelepciune.

 

Din Epistola intai catre Corinteni a Sfantului Apostol Pavel, citire:

 

(XII, 27-31; XIII, 1-8}

 

Fratilor, voi sunteti trupul lui Hristos si madulare (fiecare) in parte. Si pe unii i-a pus Dumnezeu, in Biserica: intai apostoli, al doilea prooroci, al treilea invatatori; apoi pe cei ce au darul de a face minuni; apoi darurile vindecarilor, ajutorarile, carmuirile, felurile limbilor. Oare toti sunt apostoli? Oare toti sunt prooroci? Oare toti invatatori? Oare toti au putere sa savarseasca minuni? Oare toti au darurile vindecarilor? Oare toti vorbesc in limbi? Oare toti pot sa talmaceasca? Ravniti insa la darurile cele mai bune. Si va arat inca o cale care le intrece pe toate: De as grai in limbile oamenilor si ale ingerilor, iar dragoste nu am, facutu-m-am arama sunatoare si chimval rasunator. Si de as avea darul proorociei si tainele toate le-as cunoaste si orice stiinta, si de as avea atata credinta incat sa mut si muntii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt. Si de as imparti toata avutia mea si de as da trupul meu ca sa fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseste. Dragostea indelung rabda; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar. Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda. Dragostea nu cade niciodata.

 

Preotul: Pace tie... Citetul: Aliluia, glasul al 2-lea.

 

Stih:

 

Intru Tine, Doamne, am nadajduit, sa nu fiu rusinat in veac.

 

(3) EVANGHELIA

 

Diaconul: Intelepciune drepti...

 

Din Sfanta Evanghelie de la Matei, citire:

 

(X, 1, 5-8)

 

In vremea aceea, chemand la Sine pe cei doisprezece ucenici lai Sai, Iisus le-a dat lor putere asupra duhurilor celor necurate, ca sa le scoata si sa tamaduiasca orice boala si orice neputinta. Pe acesti doisprezece i-a trimis Iisus, poruncindu-le lor si zicand: In calea paganilor sa nu mergeti si in vreo cetate de samarineni sa nu intrati; ci mai degraba mergeti catre oile cele pierdute ale casei lui Israel. Si, mergand, propovaduiti, zicand: S-a apropiat Imparatia cerurilor. Tamaduiti pe cei neputinciosi, inviati pe cei morti, curatiti pe cei leprosi, scoateti afara pe demoni; in dar ati luat, in dar sa dati.

 

Apoi diaconul zice: Miluieste-ne pe noi Dumnezeule... Inca ne rugam pentru mila... Preotul: Ca milostiv si iubitor de oameni Dumnezeu esti...

 

Diaconul: Domnului sa ne rugam.

 

Iar preotul citeste aceasta

 

(3) Rugaciune

 

Stapane atottiitorule, Imparate Sfinte, Cel ce pedepsesti si nu omori, Care intaresti pe cei neputinciosi si ridici pe cei cazuti; Cel ce indreptezi chinurile cele trupesti ale oamenilor, rugamu-ne Tie, Dumnezeul nostru, ca sa aduci mila Ta peste untdelemnul acesta si peste cei care se ung din el in numele Tau, ca sa le fie lor spre tamaduirea sufletului si a trupului si spre curatie si inlaturare a toata patima si a toata neputinta si boala si a toata intinaciunea trupeasca si sufleteasca. Asa, Doamne, trimite din cer puterea Ta cea tamaduitoare; atinge-Te de trup, potoleste-i fierbinteala, usureaza-i suferintele si-i izgoneste toata boala cea ascunsa. Fii tamaduitorul robului Tau acesta (N); ridica-l pe dansul din patul durerii si din asternutul chinuirii. Daruieste-l pe dansul sanatos si intreg Bisericii Tale ca sa fie bineplacut Tie si sa faca voia Ta.

 

Ca Tie se cuvine sa ne miluiesti si sa ne mantuiesti pe noi. Dumnezeul nostru, si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Se face ungerea, cum se arata la pagina 118.

 

Si de va fi diacon, zice: Sa luam aminte. Preotul: Pace tuturor. Citetul: si duhului tau.

 

Prochimen, glasul al 4-lea:

 

In orice zi Te voi chema, degrab ma auzi. Stih: Doamne, auzi rugaciunea mea.

 

(4)APOSTOLUL

 

Diaconul: Intelepciune.

 

Din Epistola a doua catre Corinteni a Sfantului Apostol Pavel, citire:

 

(VI, 16-18; VII, 1)

  

Fratilor, noi suntem templu al Dumnezeului celui viu, precum Dumnezeu a zis ca: Voi locui in ei si voi umbla si voi fi Dumnezeul lor si ei vor fi poporul Meu. De aceea: Iesiti din mijlocul lor si va osebiti, zice Domnul, si de ce este necurat sa nu va atingeti si Eu va voi primi pe voi. Si voi fi voua tata, si veti fi Mie fii si fiice, zice Domnul, Atottiitorul. Avand deci aceste fagaduinte, iubitilor, sa ne curatim pe noi de toata intinarea trupului si a duhului, desavarsind sfintenia in frica lui Dumnezeu.

 

Preotul: pace tie... Citetul: Aliluia, glasul al 2-lea,

 

Stih; Asteptand am asteptat pe Domnul...

 

(4) EVANGHELIA

 

Diaconul: Intelepciune drepti...

 

Din Sfanta Evanghelie de la Matei, citire:

 

(VIII, 14-23)

  

In vremea aceea, venind Iisus in casa lui Petru, a vazut pe soacra acestuia zacand, prinsa de friguri. Si S-a atins de mana ei si au lasat-o frigurile si s-a sculat si Ii slujea Lui. Si facandu-se seara au adus la El multi demonizati si a scos duhurile cu cuvantul si pe toti cei bolnavi i-a vindecat, ca sa se implineasca ceea ce s-a spus prin Isaia proorocul, care zice: Acesta neputintele noastre a luat si bolile noastre le-a purtat. Si vazand Iisus multime imprejurul Lui, a poruncit ucenicilor sa treaca de cealalta-parte a marii. Si apropiindu-se un carturar, i-a zis: Invatatorule, Te voi urma oriunde vei merge. Dar Iisus i-a raspuns: Vulpile au vizuini si pasarile cerului cuiburi; Fiul Omului insa nu are unde sa-Si plece capul. Un altul dintre ucenici I-a zis: Doamne, da-mi voie intai sa ma duc si sa ingrop pe tatal meu. Iar Iisus i-a zis: Vino dupa Mine si lasa mortii sa-si ingroape mortii lor. Intrand El in corabie, ucenicii Lui I-au urmat.

 

Apoi diaconul zice: Miluieste-ne pe noi Dumnezeule... Inca ne rugam pentru mila... Preotul: Ca milostiv sl iubitor de oameni Dumnezeu esti...

 

Diaconul: Domnului sa ne rugam.

 

Iar Preotnl citeste aceasta

  

(4) Rugaciune

 

Bunule si iubitorule de oameni, Indurate si mult-Milostive Doamne, Cel plin de mila si bogat in bunatate. Parinte al indurarilor si Dumnezeule a toata mangaierea, Cel ce, prin Sfintii Tai Apostoli, ne-ai dat noua puterea sa tamaduim, cu untdelemn insotit cu rugaciunea, neputintele poporului, Insuti si untdelemnul acesta intocmeste-l spre tamaduirea celor care se ung din el, spre departarea a toata neputinta si a toata boala, spre izbavirea de rele a celor ce asteapta de la Tine Mantuire. Asa, Stapane Doamne, Dumnezeul nostru, rugamu-ne, Atotputernice, sa ne mantuiesti pe noi pe toti. Unule, Cel ce esti doctorul sufletelor si al trupurilor, sfinteste-ne pe noi pe toti. Cel ce tamaduiesti toata neputinta, tamaduieste si pe robul Tau acesta (N); ridica-l pe dansul din patul durerii pentru mila bunatatii Tale; cerceteaza-l pe dansul cu mila si cu indurarile Tale; departeaza de la dansul toata boala si neputinta. Ca, ridicandu-l cu mana Ta cea tare, sa slujeasca Tie cu toata multumirea. Ca si acum facandu-ne partasi iubirii Tale de oameni celei negraite, sa Te laudam si sa Te slavim pe Tine, Cel ce faci lucruri mari si minunate, slavite si preainalte.

 

Ca Tie se cuvine sa ne miluiesti si sa ne mantuiesti pe noi, Hristoase, Dumnezeul nostru, si Tie slava inaltam, impreuna si Parintelui Tau celui fara de inceput si Preasfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Se face ungerea, cum se arata la pagina 118.

 

Si de va fi diacon, zice: Sa luam aminte. Preotul: Pace tuturor. Citetul: Si duhului tau.

 

Prochimen, glasul al 5-iea:

 

Tu, Doamne, ne vei pazi si ne vei apara de neamul acesta in veac.

 

Stih.: Mantuieste-ma, Doamne, ca a lipsit cel cuvios.

  

(5) APOSTOLUL

 

Diaconul: Intelepciune.

 

Din Epistola a doua catre Corinteni a Sfantului Apostol Pavel, citire:

 

(I, 8-11)

 

Fratilor, nu voim ca voi sa nu stiti de necazul nostru, care ni s-a facut in Asia, ca peste masura, peste puteri, am fost ingreuiati, incat nu mai nadajduiam sa mai scapam cu viata. Ci noi, in noi insine, ne-am socotit ca osanditi la moarte, ca sa nu ne punem increderea in noi, ci in Dumnezeu, Cel ce inviaza pe cei morti, Care ne-a izbavit pe noi dintr-o moarte ca aceasta si ne izbaveste, si in Care nadajduim ca inca ne va mai izbavi, ajutandu-ne si voi cu rugaciunea pentru noi, asa incat darul acesta facut noua, prin rugaciunea multora, sa ne fie prilej de multumire adusa de catre multi, pentru noi.

 

Preotul: Pace tie... Citetul: Aliluia, glasul al 5-lea.

 

Stih: Milele Tale, Doamne, in veci le voi canta.

 

(5) EVANGHELIA

 

Diaconul: Intelepciune drepti...

 

Din Sfanta Evanghelie de la Matei, citire: (XXV, 1-13)

  

Zis-a Domnul pilda aceasta: Imparatia cerurilor se va asemana cu zece fecioare, care luand candelele lor, au iesit in intampinarea mirelui. Cinci insa dintre ele erau fara minte, iar cinci intelepte. Caci cele fara minte, luand candelele, n-au luat cu sine untdelemn. Iar cele intelepte au luat untdelemn in vase, o data cu candelele lor. Dar mirele intarziind, au atipit toate si au adormit. Iar la miezul noptii s-a facut strigare: Iata, mirele vine! Iesiti intru intampinarea lui! Atunci s-au desteptat toate acele fecioare si au impodobit candelele lor. Si cele fara minte au zis catre cele intelepte: Dati-ne din untdelemnul vostru, ca se sting candelele noastre. Dar cele intelepte le-au raspuns, zicand; Nu, ca nu cumva sa nu ne ajunga nici noua si nici voua. Mai bine mergeti la cei ce vand si cumparati pentru voi. Deci plecand ele ca sa cumpere, a venit mirele si cele ce erau gata au intrat cu el la nunta si usa s-a inchis. Iar mai pe urma, au sosit si celelalte fecioare, zicand: Doamne, Doamne, deschide-ne noua. Iar el, raspunzand, a zis: Adevarat zic voua: Nu va cunosc pe voi. Drept aceea, privegheati, ca nu stiti ziua, nici ceasul cand vine Fiul Omului.

 

Apoi diaconul zice: Miluieste-ne pe noi Dumnezeule... Inca ne rugam pentru mila... Preotul: Ca milostiv si iubitor de oameni Dumnezeu esti...

 

Diaconul: Domnului sa ne rugam.

 

Iar preotul citeste aceasta

  

(5) Rugaciune

 

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce pedepsesti si iarasi tamaduiesti, Care ridici de la pamant pe cel sarac si din gunoi inalti pe cel lipsit, Tatal orfanilor, limanul celor inviforati si doctorul celor bolnavi; Cel ce porti fara mahnire slabiciunile noastre si iei asupra-Ti suferintele noastre; Care miluiesti cu linistirea; Cel ce treci peste faradelegi si ierti nedreptatile; Cel grabnic spre ajutor si zabavnic la manie; Care ai suflat peste ucenicii Tai si ai zis: Luati Duh Sfant, carora veti ierta pacatele, se vor ierta lor; Cel ce primesti pocainta pacatosilor si ai putere a ierta pacatele cele multe si grele si dai tamaduire tuturor celor ce petrec intru neputinta si in boala indelungata; Care si pe mine smeritul si pacatosul si nevrednicul robul Tau, cel incurcat in multe pacate si tavalit in patimile dezmierdarilor, m-ai chemat la sfanta si preainalta treapta a preotiei, ca sa intru in ceea ce este dincolo de catapeteasma, in Sfanta Sfintelor, unde sfintii ingeri doresc sa priveasca si sa auda glasul Evangheliei Domnului Dumnezeu si sa vada cu ochii lor chipul Sfintei Jertfe si sa se indulceasca de dumnezeiasca si Sfanta Liturghie; Cel ce m-ai invrednicit a savarsi cerestile Tale Taine si a-Ti aduce daruri si jertfe pentru pacatele noastre si pentru gresealele cele din nestiinta ale poporului si a fi mijlocitor pentru oile Tale cele cuvantatoare, ca prin multa si negraita Ta iubire de oameni sa curatesti pacatele lor; Insuti, Preabunule Imparate, asculta rugaciunea mea in ceasul acesta si in aceasta sfanta zi si in toata vremea si locul, si ia aminte la glasul rugaciunii mele si daruieste tamaduire robului Tau (N), care este in neputinta sufletului si a trupului, dandu-i lui slobozire de pacate si iertare gresealelor celor de voie si celor fara de voie, tamaduindu-i lui ranile cele netamaduite si toata boala si toata neputinta. Daruieste-i lui tamaduire sufleteasca, Cel ce Te-ai atins de soacra lui Petru si au lasat-o pe dansa frigurile si s-a sculat si a slujit Tie. Insuti, Stapane, si robului Tau acesta (N), da-i tamaduire si izbavire de toata boala cea vatamatoare. Adu-Ti aminte de indurarile Tale cele bogate si de mila Ta. Adu-Ti aminte de gandul omului, care cu osardie este plecat spre cele rele din tineretile lui, si ca nimeni nu este fara de pacat pe pamant. Ca Tu singur esti fara de pacat, Cel ce ai venit si ai mantuit neamul omenesc si ne-ai izbavit pe noi din robia vrajmasului. Ca de vei intra in judecata cu robii Tai, nimeni nu va fi aflat curat de intinaciune, ci va amuti toata gura, neavand ce raspunde, pentru ca toata dreptatea noastra este inaintea Ta ca o carpa lepadata. Pentru aceasta pacatele tineretilor noastre nu le pomeni, Doamne. Ca Tu esti nadejdea celor fara de nadejde si odihna celor istoviti si impovarati cu faradelegi, si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte si Preasfantului si bunului si de-viata-facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Se face ungerea.

 

Si de va fi diacon, zice: Sa luam aminte. Preotul: Pace tuturor. Citetul: Si duhului tau.

 

Prochimen, glasul al 6-lea:

 

Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta...

 

Stih: Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule...

  

(6) APOSTOLUL

 

Diaconul: Intelepciune.

 

Din Epistola catre Galateni a Sfantului Apostol Pavel, citire:

 

(V, 22-26; VI, 1-2)

 

Fratilor, roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, indelunga-rabdarea, bunatatea, facerea de bine, credinta, blandetea, infranarea, curatia; impotriva unora ca acestea nu este lege. Iar cei ce sunt ai lui Hristos Iisus si-au rastignit trupul impreuna cu patimile si cu poftele. Daca traim in Duhul, in Duhul sa si umblam. Sa nu fim iubitori de marire desarta suparandu-ne unii pe altii si pizmuindu-ne unii pe altii. Fratilor, chiar de va cadea un om in vreo greseala, voi cei duhovnicesti indreptati-l pe unul ca acesta cu duhul blandetii, luand seama la tine insuti, ca sa nu cazi si tu in ispita. Purtati-va sarcinile unii altora si asa veti implini legea lui Hristos.

 

Preotul: Pace tie... Citetul: Aliluia, glasul al 6-lea.

 

Stih: Fericit barbatul care se teme de Domnul.

 

(6) EVANGHELIA

 

Diaconul: Intelepciune drepti...

 

Din Sfanta Evanghelie de la Matei, citire:

 

(XX, 21-28)

 

In vremea aceea S-a dus Iisus prin partile Tirului si ale Sidonului si iata o femeie cananeianca, din acele tinuturi, iesind striga, zicand: Miluieste-ma, Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este rau chinuita de demon. El insa nu i-a raspuns nici un cuvant; si apropiindu-se, ucenicii Lui il rugau, zicand: Slobozeste-o, ca striga in urma noastra. Iar El, raspunzand, a zis: Nu sunt trimis decat catre oile cele pierdute ale casei lui Israel. Iar ea, venind, s-a inchinat Lui, zicand: Doamne, ajuta-ma. El insa, raspunzand, i-a zis: Nu este bine sa iei painea copiilor si s-o arunci cainilor. Dar ea a zis: Da, Doamne, dar si cainii mananca din faramiturile care cad de la masa stapanilor lor. Atunci, raspunzand, Iisus i-a zis: O, femeie, mare este credinta ta; fie tie dupa cum voiesti. Si s-a tamaduit fiica ei din ceasul acela.

 

Apoi diaconul zice: Miluieste-ne pe noi Dumnezeule... inca ne rugam pentru mila.,. Preotul: Ca milostiv si iubitor de oameni Dumnezeu esti...

 

Diaconul: Domnului sa ne rugam.

 

Iar preotul zice aceasta

 

(6) Rugaciune

 

Multumim Tie, Doamne Dumnezeul nostru, Bunule si Iubitorule de oameni, doctorul sufletelor si al trupurilor noastre, Cel ce porti fara durere neputintele noastre, cu a Carui rana toti ne-am vindecat; Pastorule cel bun, Care ai venit spre cautarea oii celei pierdute; Cel ce dai mangaiere celor slabi la suflet si viata celor zdrobiti; Care ai tamaduit izvorul celei ce era in curgerea sangelui de doisprezece ani; Cel ce pe fiica cananeiencei ai izbavit-o de demonul cel cumplit; Care ai iertat datoria celor doi datornici si ai daruit iertare femeii celei pacatoase; Cel ce ai daruit vindecare slabanogului impreuna cu iertarea pacatelor lui; Care cu cuvantul ai indreptat pe vamesul si ai primit pe talharul prin marturisirea lui cea mai de pe urma; Cel ce ai ridicat pacatele lumii si pe Cruce le-ai pironit; Tie ne rugam si cu umilinta la Tine cadem: in bunatatea Ta, Insuti slabeste, lasa, iarta, Dumnezeule, faradelegile si pacatele robului Tau (N) si gresealele lui cele de voie si cele fara de voie, cele cu stiinta si cu nestiinta, cele prin calcarea de porunca si prin neascultare, cele din timpul noptii si cele din timpul zilei; si de este sub blestem preotesc, sau al tatalui sau, sau al mamei sale, sau cu ochii a poftit, sau cu mirosul s-a desfranat, sau cu pipaitul s-a pornit spre desfranare, sau cu gustul s-a dezmierdat, sau cu vreo aprindere oarecare trupeasca sau sufleteasca s-a despartit de a Ta voie si sfintire, orice a gresit si el si noi, ca un bun si iubitor de oameni Dumnezeu, Care nu tii minte raul, iarta. Si nu lasa pe acesta si pe noi sa cadem in viata cea intinata, nici pe caile pierzarii sa alergam. Asa, Stapane Doamne, asculta-ma pe mine pacatosul in ceasul acesta, pentru robul Tau (N). Treci cu vederea, ca un Dumnezeu, Care nu tii minte raul, toate pacatele lui. Izbaveste-l pe el de chinul cel de veci. Gura lui o umple de lauda Ta. Buzele lui le deschide spre slavirea numelui Tau. Mainile lui le intinde spre lucrarea poruncilor Tale. Picioarele lui indrepteaza-le spre vestirea Evangheliei Tale. Toate madularele si gandirea lui, intareste-le cu harul Tau. Ca Tu esti Dumnezeul nostru, Care prin Sfintii Tai Apostoli ne-ai poruncit noua, zicand: orice veti lega pe pamant vor fi legate si in ceruri si oricate veti dezlega pe pamant vor fi dezlegate si in ceruri. Si iarasi: carora veti ierta pacatele, se vor ierta lor si carora le veti tine, tinute vor fi. Si precum ai ascultat pe Iezechia in intristarea sufletului sau la ceasul mortii si nu i-ai trecut rugaciunea lui, asa auzi-ma in ceasul acesta si pe mine smeritul si pacatosul si nevrednicul robul Tau care ma rog Tie; caci Tu esti, Doamne Iisuse Hristoase, Cel care ai poruncit sa iertam de saptezeci de ori cate sapte celor ce cad in pacate, si in bunatatea Ta si in iubirea Ta de oameni, iti pare rau de faptele noastre cele rele si Te bucuri de intoarcerea celor rataciti. Ca precum este slava Ta, asa este si mila Ta, si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tatalui Parinte si Preasfantului s bunului si de-viata-facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Se face ungerea.

 

Si de va fi diacon, zice: Sa luam aminte. Preotul: Pace tuturor. Citetul: Si duhului tau.

 

Prochimen, glasul al 7-lea:

 

Doamne, nu cu mania Ta sa ma mustri, nici cu iutimea Ta sa ma certi.

 

Stih: Miluieste-ma, Doamne, ca neputincios sunt.

  

(7) APOSTOLUL

 

Diaconul: Intelepciune.

 

 Din Epistola intai catre Tesaloniceni a Sfantului Apostol Pavel, citire:

 

(V, 14-23) 

 

Fratilor, va rugam: dojeniti pe cei fara de randuiala, imbarbatati pe cei slabi la suflet, sprijiniti pe cei neputinciosi, fiti indelung-rabdatori fata de toti. Luati seama sa nu rasplateasca cineva cuiva raul cu rau, ci totdeauna sa urmati cele bune unul fata de altul si fata de toti. Bucurati-va pururea. Rugati-va neincetat. Dati multumire pentru toate, caci aceasta este voia lui Dumnezeu, intru Hristos Iisus, pentru voi. Duhul sa nu-l stingeti. Proorociile sa nu le dispretuiti. Toate sa le incercati; tineti ce este bine; feriti-va de orice infatisare a raului. Insusi Dumnezeul pacii sa va sfinteasca pe voi desavarsit, si intreg duhul vostru si sufletul, si trupul sa se pazeasca fara de prihana, intru venirea Domnului nostru Iisus Hristos.

 

Preotul: Pace tie... Citetul: Aliluia, glasul al 2-lea.

 

Stih: Auza-te Domnul in ziua necazului.

  

(7) EVANGHELIA

 

Diaconul: Intelepciune drepti...

 

Din Sfanta Evanghelie de la Matei, citire:

 

(IX, 9-13)

 

In vremea aceea, trecand, Iisus a vazut un om care sedea la vama, cu numele Matei, si i-a zis acestuia: Vino dupa Mine. Si, sculandu-se, a mers dupa El. Si pe cand sedea El la masa, in casa, iata multi vamesi si pacatosi au venit si au sezut la masa impreuna cu Iisus si cu ucenicii Lui. Si vazand fariseii, au zis ucenicilor: Pentru ce mananca invatatorul vostru cu vamesii si cu pacatosii? Si, auzind, El a zis: Nu cei sanatosi au nevoie de doctor, ci cei bolnavi. Dar, mergand, invatati ce inseamna: Mila voiesc, iar nu jertfa; ca n-am venit sa chem pe drepti, ci pe pacatosi la pocainta.

 

Apoi diaconul zice: Miluieste-ne pe noi Dumnezeule... Inca ne rugam pentru mila.. Preotul: Ca milostiv si iubitor de oameni Dumnezeu esti...

 

Se face ungerea. Diaconul: Domnului sa ne rugam.

 

Iar preotul zice aceasta

  

(7) Rugaciune

 

Stapane Doamne, Dumnezeul nostru, doctorul sufletelor si al trupurilor, Cel ce vindeci suferintele cele indelungate, Care tamaduiesti toata boala si toata neputinta in popor; Cel ce voiesti ca toti oamenii sa se mantuiasca si sa vina la cunostinta adevarului; Care nu voiesti moartea pacatosului, ci sa se intoarca si sa fie viu, caci Tu, Doamne, in Legea cea veche ai randuit pacatosilor pocainta, precum lui David si ninivitenilor, si celor ce au fost mai inainte si celor dupa acestia; inca si in timpul venirii Tale in trup n-ai chemat pe cei drepti, ci pe cei pacatosi, la pocainta, precum pe vamesul, pe desfranata, pe talharul, si pe hulitorul si prigonitorul Tau, marele Pavel, prin pocainta l-ai primit; iar pe Petru verhovnicul si apostolul Tau, care s-a lepadat de Tine de trei ori, prin pocainta l-ai iertat si l-ai primit si i-ai fagaduit lui zicand: tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui pe dansa; si iti voi da tie cheile Imparatiei cerurilor. Pentru aceasta si noi, Bunule si Iubitorule de oameni, dupa nemincinoasele Tale fagaduinte, indraznind, ne rugam Tie si cerem in ceasul acesta: asculta rugaciunea noastra si o primeste pe ea, ca pe tamaia ce se aduce Tie, si cerceteaza pe robul Tau (N). Si orice a gresit cu cuvantul, cu fapta, sau cu gandul, in timpul noptii, sau in timpul zilei; si de a cazut sub blestem preotesc, sau sub blestemul sau, sau cu juramant a amarat pe cineva si l-a facut de a jurat, pe Tine, Te chemam si Tie ne rugam: slabeste, lasa, iarta-i lui, Dumnezeule, trecandu-i cu vederea faradelegile si pacatele facute de dansul cu stiinta si cu nestiinta. Si de a calcat ceva din poruncile Tale sau a gresit, ca un purtator de trup si vietuitor in lume, din indemnul diavolului, insuti, ca un bun si iubitor de oameni Dumnezeu, iarta-l. Ca nu este om care sa vietuiasca si sa nu greseasca; numai Tu singur esti fara de pacat; dreptatea Ta este dreptate in veac si cuvantul Tau, adevarul. Ca n-ai zidit pe om spre pieire, ci spre paza poruncilor Tale si spre mostenirea vietii celei nestricacioase. Si Tie slava inaltam impreuna si Parintelui Tau celui fara de inceput si Preasfantului si bunului si de-viata-facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Dupa aceasta preotul cel dintai, luand Sfanta Evanghelie, o da bolnavului si o sarute si apoi o deschide preotul; astfel deschisa, preotii slujitori o tin deasupra capului celui bolnav, iar preotul cel dintai zice rugaciunea aceasta cu glas mare, iar ceilalti canta lin: Doamne miluieste.

  

Diaconul: Domnului sa ne rugam.

 

Imparate Sfinte, indurate, si mult-Milostive Doamne Iisuse Hristoase, Fiule si Cuvantul lui Dumnezeu celui viu, Care nu voiesti moartea pacatosului, ci sa se intoarca si sa fie viu, nu pun mana mea cea pacatoasa peste capul celui ce  a venit la Tine cu pocainta si cere de la Tine prin noi iertare pacatelor, ci pun mana Ta cea puternica si tare, ce se afla in aceasta sfanta Evanghelie, pe care slujitorii cei impreuna cu mine o tin deschisa pe capul robului Tau (N), si ma rog impreuna cu dansii si cer iubirea Ta de oameni cea milostiva si care nu tine minte raul. Dumnezeule, Mantuitorul nostru, Cel ce prin proorocul Tau Natan ai daruit iertare lui David care s-a pocait de pacatele sale, si ai primit rugaciunea cea de pocainta a lui Manase, Insuti si pe robul Tau acesta (N), care se pocaieste de gresealele sale, primeste-l cu stiuta Ta iubire de oameni, trecandu-i cu vederea toate gresealele lui. Ca Tu esti Dumnezeul nostru, Care ai poruncit sa iertam de saptezeci de ori cate sapte celor ce cad in pacate, pentru ca precum este slava Ta, asa este si mila Ta, si Tie se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

  

Dupa aceasta, luand Sfanta Evanghelie de deasupra capului celui caruia se face maslul, i-o da sa o sarute; saruta si Sfanta Cruce si apoi se miruiesc preotii, toti cei de fata si bolnavul, in timp ce se canta, pe glasul al 4-lea: Slava... Izvorul tamadui­rilor avand, sfintilor cei fara de arginti... Si acum... Cauta spre rugaciunile robilor tai...

 

Apoi diaconul zice ectenia: Miluieste-ne pe noi Dumnezeule... si celelalte; iar preotul: Ca milostiv si iubitor de oameni Dumnezeu esti...

 

Dupa aceasta preotul face apolisul, cu ecfonisul:

 

Hristos, adevaratul Dumnezeul nostru, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale, cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci, pentru rugaciunile Sfantului, maritului si intru tot laudatului Apostol Iacov, ruda Domnului, si ale tuturor sfintilor, sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe noi, ca un bun si de oameni iubitor.

 

Si facand trei metanii acela caruia i s-a facut maslul, precum si toti cei de fata, zic de trei ori:

 

Binecuvantati, parinti sfintiti, si ma iertati pe mine pacatosul.

 

Si preotii, la fiecare zicere, raspund:

 

Dumnezeu sa te ierte si sa te binecuvinteze, si sanatate sa-ti daruiasca.

 

Si asa, luand binecuvantare si iertare de la dansii, da multumire tai Dumnezeu. 

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 121558

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE