Mii si mii de credinciosi se afla astazi la Iasi, pentru a se inchina la moastele Sfintei Parascheva si ale Sfantului Nectarie din Eghina, cu prilejul praznicului ocrotitoarei Moldovei, venerata, de altfel, in toate tarile ortodoxe din Balcani.
Mii de pelerini din intreaga tara, dar si din strainatate au sosit in aceste zile la Iasi, la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, pentru a se inchina la moastele acestei sfinte ocrotitoare a Moldovei si la cele ale Sfantului Nectarie Taumaturgul din Eghina-Grecia, care au fost aduse cu acest prilej in capitala Moldovei. De joi seara, siruri nesfarsite de credinciosi trec si se inchina la sfintele moaste depuse pe esplanada Catedralei.
Conform programului acestui hram, astazi, incepand cu ora 7,00, in Catedrala mitropolitana se vor citi Acatistul Sfintei Parascheva si Ceasurile, apoi, de la ora 9,00, Sfanta Liturghie. La ora 18,00, Corul Academic "Gavriil Muzicescu" al Filarmonicii
Darul neputreziciunii si al izbavirii de nevoi
Viata Sfintei Parascheva este binecunoscuta credinciosilor din
Moastele au scapat miraculos din incendiu
O minune care a uimit intreaga tara s-a petrecut in anul 1888, cand, in urma incendiului din noaptea de 26/27 decembrie, a ars paraclisul Manastirii "Sfintii Trei Ierarhi", din Iasi, s-a topit argintul care imbraca racla, dar lemnul si sfintele moaste, desi erau invaluite de jaratec, au ramas intregi si nevatamate. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, sotia preotului Gheorghe Lates, din Radaseni-Suceava, s-a vindecat de o boala incurabila la cap, dupa ce s-a rugat la moastele Sfintei Parascheva. Sfanta i s-a aratat in vis, spunandu-i sa nu mai planga, pentru ca se va insanatosi. Si asa s-a intamplat. In 1950, o tanara bolnava de leucemie s-a rugat la sfintele moaste si dupa Maslu, la doua luni, s-a vindecat, putand sa-si continue studiile. La fel s-a vindecat si o taranca dintr-un sat din apropierea Iasiului.
Vindecatoare a bolnavilor si ocrotitoare in timpul razboaielor
Vindecari miraculoase s-au facut si mai aproape de zilele noastre. Astfel, in 1968, chiar in ziua hramului, o tanara care nu a respectat sarbatoarea a fost grav accidentata. Dar, pentru ca parintii ei s-au rugat la Sfanta Parascheva, cerand iertare, dupa trei zile copila s-a intors acasa de la spital, vindecata. Tot cu ajutorul Sfintei Parascheva, un inginer grav bolnav de plamani si-a gasit vindecarea prin rugacinile adresate Sfintei Parascheva, iar unui copil i-a revenit graiul. O mama incercata de diavol a vrut sa se sinucida la Nicolina. Dar rugaciunile sotului ei inaltate catre Sfanta Parascheva au salvat-o. La aceste cateva minuni se adauga si faptul ca in timpul celor doua razboaie mondiale, Iasiul a fost protejat de bombardamente, iar Catedrala mitropolitana, unde se pastreaza moastele, nu a fost atinsa de nici un obuz. Unii batrani spun ca vedeau noaptea, in timpul razboiului, o femeie uriasa imbracata in alb deasupra Iasilor. In timpul secetei din 1947, prin scoaterea moastelor Sfintei Parascheva in procesiuni prin
Sfintenia ca dar al Sfantului Duh, cultivat prin credinta
Este evident ca asemenea minuni se petrec si in zilele noastre. De aceea se aduna la
Si asa cum spune IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, "Sfanta Parascheva de la Iasi si Sfantul Nectarie de la Eghina au in comun nu numai patria in care s-au nascut, adica Tracia, o regiune din partile Constantinopolului, ci mai ales ei au in comun sfintenia ca dar al Sfantului Duh pe care l-a cultivat prin credinta statornica si vietuire sfanta".
Dumitru Manolache
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.