Astazi, ortodocsii romani o praznuiesc pe Sfanta Cuvioasa Parascheva

 

Mii si mii de credinciosi se afla astazi la Iasi, pentru a se inchina la moastele Sfintei Parascheva si ale Sfantului Nectarie din Eghina, cu prilejul praznicului ocrotitoarei Moldovei, venerata, de altfel, in toate tarile ortodoxe din Balcani.

 

Mii de pelerini din intreaga tara, dar si din strainatate au sosit in aceste zile la Iasi, la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, pentru a se inchina la moastele acestei sfinte ocrotitoare a Moldovei si la cele ale Sfantului Nectarie Taumaturgul din Eghina-Grecia, care au fost aduse cu acest prilej in capitala Moldovei. De joi seara, siruri nesfarsite de credinciosi trec si se inchina la sfintele moaste depuse pe esplanada Catedralei.

Conform programului acestui hram, astazi, incepand cu ora 7,00, in Catedrala mitropolitana se vor citi Acatistul Sfintei Parascheva si Ceasurile, apoi, de la ora 9,00, Sfanta Liturghie. La ora 18,00, Corul Academic "Gavriil Muzicescu" al Filarmonicii Moldova din Iasi va sustine un concert in Catedrala.

La 19,00, va incepe slujba de priveghere pentru Duminica. Programul zilei urmatoare incepe la ora 7,00, cu Miezonoptica, Utrenia si Sfanta Liturghie, iar de la ora 10,00, se va desfasura procesiunea cu moastele Sfantului Nectarie, la biserica ce-i poarta numele din cartierul Alexandru cel Bun din Iasi. La 10,30, se va sfinti altarul acestei biserici. Dupa-amiaza, incepand cu ora 16,00, se vor savarsi Vecernia si Paraclisul Maicii Domnului, in Catedrala mitropolitana, iar de la ora 18,30, corul "Mira" al Bisericii Sfantul Nicolae Domnesc din Iasi va sustine un concert.

Darul neputreziciunii si al izbavirii de nevoi
Viata Sfintei Parascheva este binecunoscuta credinciosilor din tara noastra. De asemenea, in numarul trecut al paginii "Viata crestina" am prezentat viata si minunile Sfantului Nectarie, ale carui moaste se afla in acest moment la Iasi. Astazi, vom discuta despre minunile moastelor Sfintei Parascheva, care au facut-o atat de iubita si de venerata in intreaga tara. Asadar, inca de la aducerea moastelor acestei sfinte la Iasi, la 13 iunie 1641, unde au fost intampinate de domnitorul Vasile Lupu si familia sa, sfintele moaste au inceput "sa lucreze", in slava lui Dumnezeu. Cea mai mare minune este insasi preamarirea trupului ei cu darul neputreziciunii, al vindecarii si al izbavirii de multe nevoi si primejdii. Acesta este motivul pentru care Sfanta Parascheva a fost luata ca protectoare in toate tarile ortodoxe din Balcani. Ba chiar si turcii erau cuceriti de minunile care se faceau crestinilor care ii cereau ajutorul cu credinta si evlavie.

Moastele au scapat miraculos din incendiu
O minune care a uimit intreaga tara s-a petrecut in anul 1888, cand, in urma incendiului din noaptea de 26/27 decembrie, a ars paraclisul Manastirii "Sfintii Trei Ierarhi", din Iasi, s-a topit argintul care imbraca racla, dar lemnul si sfintele moaste, desi erau invaluite de jaratec, au ramas intregi si nevatamate. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, sotia preotului Gheorghe Lates, din Radaseni-Suceava, s-a vindecat de o boala incurabila la cap, dupa ce s-a rugat la moastele Sfintei Parascheva. Sfanta i s-a aratat in vis, spunandu-i sa nu mai planga, pentru ca se va insanatosi. Si asa s-a intamplat. In 1950, o tanara bolnava de leucemie s-a rugat la sfintele moaste si dupa Maslu, la doua luni, s-a vindecat, putand sa-si continue studiile. La fel s-a vindecat si o taranca dintr-un sat din apropierea Iasiului.

Vindecatoare a bolnavilor si ocrotitoare in timpul razboaielor
Vindecari miraculoase s-au facut si mai aproape de zilele noastre. Astfel, in 1968, chiar in ziua hramului, o tanara care nu a respectat sarbatoarea a fost grav accidentata. Dar, pentru ca parintii ei s-au rugat la Sfanta Parascheva, cerand iertare, dupa trei zile copila s-a intors acasa de la spital, vindecata. Tot cu ajutorul Sfintei Parascheva, un inginer grav bolnav de plamani si-a gasit vindecarea prin rugacinile adresate Sfintei Parascheva, iar unui copil i-a revenit graiul. O mama incercata de diavol a vrut sa se sinucida la Nicolina. Dar rugaciunile sotului ei inaltate catre Sfanta Parascheva au salvat-o. La aceste cateva minuni se adauga si faptul ca in timpul celor doua razboaie mondiale, Iasiul a fost protejat de bombardamente, iar Catedrala mitropolitana, unde se pastreaza moastele, nu a fost atinsa de nici un obuz. Unii batrani spun ca vedeau noaptea, in timpul razboiului, o femeie uriasa imbracata in alb deasupra Iasilor. In timpul secetei din 1947, prin scoaterea moastelor Sfintei Parascheva in procesiuni prin Moldova, in urma ei veneau nori de ploaie bogata si adapau pamantul.

Sfintenia ca dar al Sfantului Duh, cultivat prin credinta
Este evident ca asemenea minuni se petrec si in zilele noastre. De aceea se aduna la Iasi, la fiecare hram al Sfintei Parascheva, sute de mii de oameni care cred in ele.

Si asa cum spune IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, "Sfanta Parascheva de la Iasi si Sfantul Nectarie de la Eghina au in comun nu numai patria in care s-au nascut, adica Tracia, o regiune din partile Constantinopolului, ci mai ales ei au in comun sfintenia ca dar al Sfantului Duh pe care l-a cultivat prin credinta statornica si vietuire sfanta".

 

Dumitru Manolache

.

13 Octombrie 2006

Vizualizari: 2642

Voteaza:

Astazi, ortodocsii romani o praznuiesc pe Sfanta Cuvioasa Parascheva 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE