Un grup de intelectuali va propune canonizarea unor martiri ai inchisorilor
Un grup de intelectuali crestini romani va declansa incepand din data de 1 decembrie a.c. o campanie intitulata "Din temnite spre sinaxare", care isi propune sa prezinte vietile si invataturile sfintilor inchisorilor din timpul prigoanei comuniste. Aceasta inedita actiune se va desfasura pana pe data de 24 decembrie 2009, ziua in care se vor implini 20 de ani de la caderea regimului comunist condus de Nicolae Ceausescu.
Campania nu are caracter politic.
Recunoasterea sfinteniei martirilor din perioada comunista, o problema sensibila
Problema recunoasterii acestor adevarati sfinti de catre contemporani este una delicata si sensibila, atitudinea mergand de la o indiferenta totala pana la cinstirea lor ca marturisitori ai lui Hristos. PS Iustinian Chira spunea in acest sens ca a fost intrebat de multi cati dintre cei care s-au jertfit in inchisori merita sa intre intr-o "antologie" a sfintilor. Iar Preasfintia sa a raspuns: "Toti. Si spun si acum, in auzul universului si al lui Dumnezeu. Toti!".
Valeriu Gafencu, pr. Ilarion Felea, Sandu Tudor, propusi pentru canonizare
Initiatorii acestei campanii, care are binecuvantarea parintelui Iustin Parvu, si el trecut prin carcerele regimului comunist (Danion Vasile, Gigel Chiazna, Laurentiu Dumitru, Razvan Codrescu, Romeo Petrasciuc, Florin Buliga, Claudiu Tarziu, Razvan Bucuroiu, Mircea Platon), vor propune Sfantului Sinod alegerea unei zile de praznuire a acestor marturitori si mucenici, despre care s-au pastrat marturii scrise si orale. Campania vizeaza solicitarea Sinodului de a lua in analiza, in vederea canonizarii, pentru inceput, trei asemenea martiri: Valeriu Gafencu, sustinut de un grup de fosti detinuti politici, mireni si preoti, parintele Ilarion Felea, marele teolog si marturisitor, mort la Aiud, sustinut de un grup de credinciosi de la parohia Sega 1 din Arad, unde parintele martir a ridicat o biserica, si ieroschimonahul Daniil (Sandu Tudor), mort la Aiud, unde fusese inchis pentru Rugul Aprins, propus cu ani in urma chiar de catre Mitropolitul Ardealului Antonie Plamadeala. Totodata, pe langa aceste trei propuneri, printr-un memoriu, se va solicita Sfantului Sinod si cercetarea vietilor celorlalti mucenici, preoti, calugari si mireni, cum ar fi Gherasim Iscu, Mircea Vulcanescu, maica Mihaela Iordache, Costache Oprisan si multi altii, precum si a celor care, dupa iesirea din inchisori, au dus viata de sfintenie, ca parintele Ilie Lacatusu, parintele Benedict Ghius sau altii. La data de 1 decembrie 2008, va fi facuta publica lista principalilor sustinatori ai acestei campanii.
Conferinte, lansari de carte, filme documentare si pelerinaje la locurile martiriului
Pe tot parcursul campaniei vor fi organizate conferinte, dezbateri, vor fi tiparite carti, brosuri si pliante de popularizare, vor fi proiectate filme documentare, se vor organiza intalniri cu cei care au supravietuit calvarului din inchisori, se vor organiza pelerinaje la locurile unde au fost ingropate trupurile martirilor morti. Pentru inceput, va fi editat volumul "Din temnite spre sinaxare", iar ultima actiune se va desfasura in postul Craciunului anului 2009, cand se va organiza un pelerinaj la Aiud, la mormintele celor disparuti.
Biserica nu exclude canonizarea celor care L-au marturisit pe Hristos in inchisori
Patriarhia Romana, prin glasul purtatorului sau de cuvant, parintele Constantin Stoica, ne-a comunicat urmatoarele in legatura cu problema sanctificarii martirilor si marturisitorilor din inchisorile comuniste: "Comisia de canonizari a Sfantului Sinod are in atentie, in vederea propunerii pentru canonizare, un numar important de ierarhi, preoti, monahi si monahii, credinciosi laici, mireni, din istoria Bisericii si a poporului nostru. In acest sens, se urmareste o anumita abordare cronologica a cazurilor. In acest moment, comisia are in lucru cauzele mai multor marturisitori si martiri, incepand cu secolul al XVI-lea, pana in secolul al XX-lea, inclusiv. Sa amintim numai de Domnitorul Grigore al II-lea al Tarii Romanesti, din secolul al XVIII-lea, sau de Veniamin Costache, din secolul al XIX-lea. Cu certitudine, le va veni randul si martirilor, marturisitorilor din inchisorile comuniste despre care vorbiti. Fara indoiala, vor fi cercetate si cauzele lor. De altfel, in acest sens, se afla in cercetare, la nivelul parohiilor, mai multe cazuri.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.