500 de ani in slujba Sfantului Scaun: Ingerii pazitori ai papilor


"Va multumesc pentru activitatea dumneavoastra de cinci sute de ani incoace", a spus Papa garzilor sale imbracate in uniformele traditionale care fac deliciul turistilor la Vatican. Cu ceremonia de duminica din Piata Sfantul Petru, Papa Benedict al XVI-lea a dat doar startul anului jubiliar dedicat celor 500 de ani de la infiintarea Garzii Elvetiene. Pazind viata Sfintilor Parinti, ce s-au succedat la tronul papal de-a lungul timpului, Garda Vaticanului, numita si armata "Ingerilor pazitori", este cunoscuta drept cea mai mica dintre armatele lumii, insa si drept cea mai eficienta dintre ele.


175 de centimetri

Este vorba de inaltimea minima pe care trebuie sa o aiba un barbat pentru a putea intra in Garda papala. Inaltimea de 1,75 metri nu este insa singurul criteriu dupa care sunt selectati cei 110 de "ingeri pazitori" ai Vaticanului.

Soldatii trebuie sa fie catolici si sa-si fi facut stagiul militar in cadrul armatei elevetiene.


Croiala renascentista in albastru, auriu si rosu

In urma cu cinci sute de ani au plecat pe jos spre Roma 150 de mercenari elvetieni, pentru a intra in slujba Papei Iulius al II-lea. Uniforma croita in stil renascentist in culorile albastru, auriu si rosu este neschimbata din 1914.


Armamentul cu care este echipata armata de ingeri pazitori nu este insa la fel de traditionala. Cel putin nu in totalitate. Pe langa halebarda, membrii garzii au in dotare cele mai sofisticate arme existente. Micuta armata a Vaticanului a trebuit sa infrunte in 1527 armata cu mult mai puternica a lui Carol al V-lea.


Ingerii nu sunt cu totii ingeri

Unul dintre cele mai negre momente din istoria Garzii papale este marcat de anul 1998 cand unul dintre halebardieri si-a ucis comandantul si pe sotia acestuia. Ucigasul a actionat intr-un moment de incetosare a mintii. Cel putin aceasta a fost declaratia Vaticanului la acea vreme. Speculatiile despre un potential triunghi conjugal si gelozie au fost respinse cu vehementa.

 

.

23 Ianuarie 2006

Vizualizari: 1385

Voteaza:

500 de ani in slujba Sfantului Scaun: Ingerii pazitori ai papilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE