Inspirat de viitoarea mitropolie, un maramuresean porneste cu biserica la targ

Clujenii din cartierul Marasti au observat, in aceste zile, aparitia unei noi biserici in zona gropii cu pavilionul expozitional, de pe Bd. Aurel Vlaicu, alaturi de alte doua asezaminte de cult, finalizate sau in constructie. Ei au primit asigurari din partea constructorilor ca este doar o expunere temporara la Ambient Construct, manifestarea anuala dedicata materialelor de constructii, organizata de Expo Transilvania.


In premiera pentru Romania, la o expozitie de materiale de constructii, va fi prezentata si o biserica, in spatiul exterior manifestarii. Este vorba despre o biserica din lemn, adusa de la o firma din Maramures, destinata unui beneficiar din Chisinau.

Potrivit patronului firmei Rustic, Cornel Cusner, activitatea de constructie a bisericilor a inceput dupa castigarea unui concurs pentru ridicarea unei biserici, pentru comunitatea romanilor din Geneva, in urma cu zece ani. Pana atunci, fiu de mester popular, se ocupa, impreuna cu tatal sau, de renovarea de biserici din lemn. Dupa prima realizare, au continuat constructia de biserici din lemn, reusind pana astazi sa ridice 20 de noi biserici si sa renoveze alte 20, in tara si strainatate - Elvetia, Franta, Germania, Austria, Belgia.


Angajatii sunt fidelizati

Bisericile se ridica dupa proiectul unui arhitect, specializat in reabilitatea monumentelor istorice, la comanda, de dimensiuni mai mici sau mai mari, in functie de dorinta clientilor. O biserica medie, similara cu cea care va lua drumul Moldovei, necesita circa trei saptamani de munca in atelierul firmei si alte doua saptamani pentru asamblare la locul final. Acest exemplar aduce firmei incasari de circa 45 mii de euro. Secretul stabilitatii colectivului de peste 50 de angajati ai firmei este fidelizarea prin retributie, prin oferirea unei mese zilnice, dar si prin deplasarea alternativa in strainatate, pentru montarea obiectivelor exportate. Meseria a invatat-o de la tatal sau, in Suciu de Sus - Maramures, urmand in paralel Dreptul, la fel ca si sotia sa, care il ajuta la contabilitate. Una dintre fiice urmeaza un liceu de arta, iar tatal spera ca se va orienta catre arhitectura, pentru a continua traditia inceputa de generatii. Cornel Cusner participa la instructia propriilor angajati, carora le explica ce este dranita (acoperisul) din sita, chertarele, adica imbinarile, sau romanatele, adica arcadele din fata. Pe langa meseriasii in lemn, din satele maramuresene, in activitatea sa este ajutat de familie, dar si de un colectiv de specialisti in rezistenta si structuri. Unul dintre coordonatorii echipelor de muncitori este si el mostenitorul meseriei din familie. Ioan Rus Jr. a invatat, alaturi de tatal sau, sa lucreze la pregatirea bustenilor, prelucrarea si asamblarea acestora. Este din Barsana, de unde unul din doi localnici stiu meseria. Cusner ne-a declarat ca face fata cu greu comenzilor, avand acoperita 80 la suta din activitatea pe acest an a firmei. La sfarsitul saptamanii trecute, a receptionat trei biserici si are deja comenzi pentru alte sase. Una dintre acestea va fi destinata Campusului universitar din Hasdeu. "O dedicam special infiintarii noii Mitropolii a Ardealului de Nord", ne-a spus Cusner.

 

de Mihai Bacalu

.

12 Februarie 2006

Vizualizari: 1108

Voteaza:

Inspirat de viitoarea mitropolie, un maramuresean porneste cu biserica la targ 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE