Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane: Iubiti elevi, folositi timpul petrecut in scoala ca pe o comoara

“Toamna, anotimpul recoltarii roadelor pamantului, este atat inceputul anului bisericesc, cat si al celui scolar, ce prefigureaza, in timp, acumularea bogatiilor culturale si spirituale, in mintea, constiinta si viata oamenilor. Prima zi de scoala, in aceasta ambianta de bucurie si bogatie, se inscrie, asadar, prin semnificatie si scop, ca moment al unor mari emotii, mai ales pentru cei ce pasesc pentru prima data pragul scolii, emotii legate de mirajul tezaurului din lumea de taina a cartilor si de cea a comuniunii cu colegii, dascalii si predecesorii deschizatori de drumuri in ale stiintei, aidoma comuniunii crestine cu semenii, cu sfintii si cu Dumnezeu. Scoala ne ofera posibilitatea invataturii, iar prin invatatura se ajunge nu numai la cunoastere, ci si la intelepciune, dimensiunea morala a tuturor faptelor si actiunilor umane si trasatura definitorie pentru notiunea de om ca faptura a lui Dumnezeu, despre care inteleptul Solomon spune ca "ramane nebiruita in fata rautatii si ajunge cu tarie de la o margine la alta a lumii si toate le intocmeste prea placut". (Intelepciunea lui Solomon 8.1).

Iata de ce, adresam la inceput de an scolar, elevilor si tine-retului studios, indemnul la invatatura, caci acelasi intelept spunea ca "pofta de invatatura are in sine iubirea, iar iubirea este paznic al legilor intelepciunii, iar pa-zirea legilor ei este adeverirea nemu-ririi". (Intelepciunea lui Solomon 6.18). Folositi, dragi elevi, timpul petrecut in scoala ca pe o comoara de mare pret si nu-l irositi pentru ca, dupa cum stiti, timpul este foarte pretios si dupa o expresie celebra "fugit irreparabilis tempus". Luati de la indrumatorii vostri invatatura cea noua si vie, asa cum albinele culeg mierea si nectarul din flori, sarguiti-va sa acumulati cat mai multe cunostinte si sa le imbogatiti cu informatii pe care le gasiti si in afara scolii; luati aminte la toate sfaturile bune ce vi se dau; alegeti binele de rau si faptele frumoase de cele nepotrivite”, le-a transmis elevilor Preafericitul Parinte Teoctist cu ocazia primei zile de scoala.

.

12 Septembrie 2005

Vizualizari: 1012

Voteaza:

Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane: Iubiti elevi, folositi timpul petrecut in scoala ca pe o comoara 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE