Vizita istorica a regelui Abdullah al Arabiei Saudite la Vatican

 

Suveranul Pontif a pledat pentru libertatea de exprimare a crestinilor care traiesc in regat

Papa Benedict al XVI-lea s-a intalnit ieri cu regele Abdullah al Arabiei Saudite, aflat intr-un turneu european. Vizita la Vatican este prima a unui suveran dintr-o tara musulmana ultraconservatoare.

Ministrul saudit de externe, printul Saud al-Faisal, a efectuat o vizita la Roma in luna septembrie, pentru a pregati in detaliu intrevederea dintre regele Abdullah si Suveranul Pontif.

Discutiile dintre cei doi s-au axat pe drepturile catolicilor din Arabia Saudita si pe relatiile dintre musulmani si crestini in general. Regatul saudit se numara printre cele noua tari cu populatie majoritar musulmana unde nu exista inca un nuntiu apostolic.

Lucru resimtit mai ales de cei peste un milion de catolici care traiesc aici si carora nu le este permis sa isi practice religia dect in spatii private.

 

Construirea unor lacasuri de cult este interzisa, la fel si introducerea in tara a diverse obiecte de cult, precum crucifixuri sau Biblii. Crestinii se plang ca legile nu sunt clare si, de multe ori, sunt interpretate dupa bunul plac al autoritatilor.

 

"Cel mai important pentru ei este sa aiba posibilitatea sa participe la slujbe si la alte activitati specifice in siguranta", afirma episcopul Paul Hinder, care se ocupa de problemele catolicilor din zona. Autoritatile saudite sustin insa ca, potrivit profetului Mohammed, in Peninsula Arabica nu se poate practica alta religie decat cea islamica. In ultimul timp, regele Abdullah a incercat sa introduca o serie de reforme "timide", primite cu reticenta de majoritatea musulmana.

 

Dialogul interconfesional, o necesitate

 

Vizita lui Abdullah intervine pe fondul unei imbunatatiri a relatiilor dintre Vatican si lumea musulmana, dupa valul de critici provocat de un discurs al Papei, in septembrie 2006. Invitat la Universitatea din Regensburg, Benedict al XVI-lea a citat cuvintele unui imparat bizantin care caracteriza unele dintre invatamintele profetului drept "diabolice si inumane".

 

Ulterior, Suveranul Pontif si-a cerut scuze si a precizat ca a fost vorba de "o neintelegere nefericita". "L'Osservatore Romano", ziarul oficial a Vaticanului, a publicat pe prima pagina un material amplu, in care a subliniat "necesitatea" dialogului dintre catolici si musulmani. Inainte de a se indrepta spre Germania, regele Abdullah s-a intlnit si cu premierul italian, Romano Prodi.

 

.

06 Noiembrie 2007

Vizualizari: 359

Voteaza:

Vizita istorica a regelui Abdullah al Arabiei Saudite la Vatican 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE