45 de ani de la trecerea la Domnul a parintelui Daniil Sandu

 

Astazi, se implinesc 45 de ani de la trecerea la Domnul a parintelui ieroschimonah Daniil Sandu - Tudor, marele initiator al miscarii isihaste "Rugul aprins" de la Manastirea Antim.


S-a nascut in 1899 si a murit in inchisoarea comunista de la Aiud la 17 noiembrie 1962.


"Recuperat" mai tarziu de cultura romaneasca postdecembrista in comparatie cu alti autori interbelici, Daniil Sandu Tudor s-a impus rapid in constiintele generatiilor tinere mai ales prin opera si activitatea sa pe taram religios, dar si prin biografia sa, paradoxala, plina de evenimente remarcabile, dar care ascunde in spatele diversitatii constanta unui caracter ferm, nedispus la compromisuri, aflat mereu in cautarea adevarului.


Trecut in actele de stare civila sub numele de Alexandru Teodorescu, cand s-a apucat de gazetarie si-a ales pseudonimul Sandu Tudor, pentru ca la tunderea sa in monahism sa devina monahul Agaton, iar la imbracarea schimei celei mari sa se numeasca Daniil. Chiar si aceasta multitudine de nume ale sale ne spune ceva, amintind de antica Isis myrionima (cea cu mii de nume) care, fiecare, desemna o calitate a divinitatii, izvorate insa toate din aceeasi esenta tainica.


Polemist de mare forta, caracter vulcanic, pe care si l-a pastrat nestirbit si cand a devenit monah, Sandu Tudor a scris articole memorabile, in care se pronunta impotriva celor doua mari calamitati ale secolului XX: extremismul de stanga si extremismul de dreapta.

.

17 Noiembrie 2007

Vizualizari: 492

Voteaza:

45 de ani de la trecerea la Domnul a parintelui Daniil Sandu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE