Corul 'Codex Apulum' din Alba-Iulia, invitat la Festivalul coral international 'CHORALIES 2010' - Franta

Corul “Codex Apulum” din Alba-Iulia, va pleca vineri dimineata spre Franta unde va participa la Festivalul coral international “CHORALIES 2010”.

Localitatea franceza Vaison-la-Romaine, din Provence, gazduieste din trei in trei ani cel mai mare Festival Coral International, la care participa intre patru si cinci mii de coristi amatori si dirijori de cor de pe toate meridianele si paralelele globului. In acest an, in perioada 02 - 11 august, are loc cea de-a XX-a editie, intitulata “Choralies 2010”, la care – din Romania – este invitat corul “Codex Apulum” din Alba-Iulia, dirijat de prof. Iosif Fit, avandu-l ca organizator si dirijor secund pe parintele arhid. dr.

Nicolae Topircean.

Corul “Codex Apulum” va sustine 3 concerte cuprinzand lucrari corale romanesti, in diverse locatii, iar seara - in marele amfiteatru roman - va fi “cor pilot” pentru momentul de “cant comun” la care participa toti cei 4 - 5.000 de coristi; in acest sens, coristii albaiulieni au primit in luna martie a.c. partiturile muzicale a 32 de lucrari in circa 20 de limbi straine; aceste lucrari urmeaza a fi invatate si cantate cu toti participantii in cadrul momentului de “cant comun”, corul pilot demonstrand miilor de participanti cum trebuie interpretata fiecare din lucrarile propuse.

Pregatirea repertoriului diferit pentru cele trei concerte cu muzica romaneasca si a repertoriului pentru cantul comun au necesitat un volum de munca ce se cuantifica in sute de ore de repetitii; in ultima perioada (19 – 27 iulie a.c.) cei 40 de membri ai corului s-au aflat in cantonament la Alba-Iulia, repetand zilnic 4 ore dimineata si 3 ore dupa-amiaza.

Pentru concertele intitulate “Bijuterii corale romanesti” cei doi dirijori au selectat lucrari din creatia muzicala religioasa a compozitorilor Gavriil Musicescu, Paul Constantinescu, Gheorghe Cucu, Tudor Jarda, Iosif Fit, precum si lucrari de inspiratie folclorica din creatiile compozitorilor Gh. Danga, Tudor Jarda, Ion Popescu Runcu, Dariu Pop, Gheorghe Soima, Augustin Bena, Corneliu Cezar, Adrian Pop si Iosif Fit.

In paralel, pe toata durata festivalului, coristii albaiulieni vor repeta zilnic “Requiem”-ul de Lindberg pentru solisti, cor si big-band (orchestra de jazz) si “Fantezia pentru pian, cor si orchestra” de Ludwig van Beethoven, lucrari pe care le vor prezenta in concertul de inchidere a festivalului “Choralies 2010”.

In scop turistico-documentar, membrii corului “Codex Apulum” vor vizita si obiective culturale din localitatile Padova, Milano, Torino, Brianson, Nisa, Monaco, San Remo, Genova, Cremona si Venetia.

Prezenta corului albaiulian la aceasta prestigioasa manifestare a devenit posibila in urma unui parteneriat de colaborare intre Asociatia Corala “Codex Apulum”, Seminarul Teologic Ortodox “Mitropolit Simion Stefan” si Liceul de Muzica si Arte Plastice, din Alba Iulia si cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Alba, al S.C. Instalatorul S.A., din Alba-Iulia si al domnului Florin Roman, carora, prin intermediul acestui cotidian, membrii corului “Codex Apulum”, impreuna cu dirijorii prof. Iosif Fit si arhid. dr. Nicolae Topircean le adreseaza cele mai calde multumiri.

Prof. Iosif Fit

Sursa: Radio Reintregirea

.

29 Iulie 2010

Vizualizari: 1160

Voteaza:

Corul 'Codex Apulum' din Alba-Iulia, invitat la Festivalul coral international 'CHORALIES 2010' - Franta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE