IPS Andrei va oficia Paraclisul Maicii Domnului la Biserica Memoriala Mihai Viteazul din Alba Iulia

 

La implinirea a 406 ani de la moartea lui Mihai Viteazul, IPS Andrei va oficia, joi, 9 august 2007, de la ora 18.00, Paraclisul Maicii Domnului si slujba Parastasului pentru Voivodul roman, la biserica Memoriala Mihai Viteazul din Alba Iulia, unde este paroh Parintele Florin Botezan. Ierarhul nostru va fi insotit de Parintele Protopop Niculita Pascu.

Joi, 9 august 2007, de la ora 7.00 la aceiasi biserica se va oficia Sfanta Liturghie, urmata de Slujba Parastasului pentru Mihai Viteazul.Radio Reintregirea va transmite in direct, joi 9 august 2007, incepand cu ora 18.00, slujba Paraclisului si a Parastasului de la Biserica Memoriala Mihai Viteazul din Alba Iulia.

Actuala bisericuta din lemn ridicata in perioada 1988 - 1992 se afla pe locul fostei Mitropolii Ortodoxe si a Catedralei ridicate de Voievodul Mihai Viteazul in anul 1597.


Mitropolia Ortodoxa din Alba Iulia a devenit, asa cum scrie marele nostru istoric Nicolae Iorga, "cel mai trainic si mai de folos asezamant al neamului nostru de peste muti" si a avut adevarati parinti spirituali si oameni de cultura, printre care amintim: Teoctist, Dosoftei, Ghenadie II, Sfintii Marturisitori Ilie Iorest si Sava Brancovici (pomeniti la 24 aprilie), Simion Stefan, Ghenadie III, Daniil, Iosif Budai, Ioasaf, Sava III, Varlaam, Teofil, Atanasie si altii. Aici au cunoscut lumina tiparului "Evanghelia cu invtatura" (1461), "Psaltirea"(1651), Bucoavna (1699- primul abecedar tiparit in limba romana) si cel mai de seama - "Noul Testament de la Balgrad" din anul 1648 - tiparit la initiativa mitropolitului carturar Simion Stefan.


Catedrala Mitropoliei nu s-a pastrat fiind daramata in totalitate de regimul habsburgic in anul 1714, numeroase materiale fiind folosite la construirea bisericii ortodoxe Maieri II din Alba Iulia.

Biserica Memoriala Mihai Viteazul are hramul Sfanta Treime si din 26 noiembrie 2006 a primit si cel de-al doilea hram: Sfantul Siluan Athonitul. Tot de anul trecut aceasta biserica are binecuvantarea de a adaposti mai multe sfinte moaste: Sf. Siluan Athonitul, Sf. Ierarh Nectarie din Eghina, Sf. Mucenic Ioan Rusul, Sf. Mare Mucenic Haralambie, Sf. Mucenici Prov, Tarah si Andronic, Sf. Mucenici de la Hozeva, Sf. Prunci ucisi de Irod si Sf. Cuvios Trifon Romanul de la Athos.

Din 1998 este biserica parohiala pastorita de Parintele Florin Botezan, cadru didactic la Facultatea de Teologie si la Seminarul Ortodox "Mitropolit Simion Stefan" din Alba Iulia.
De cateva luni la aceasta biserica se organizeaza in fiecare duminica seara, dupa slujba Paraclisului, o intalnire sub genericul: "Nevoia de iubire". Parintele Florin Botezan ne-a precizat ca incepand de duminica, 12 august 2007, se va incepe, in cadrul acestor intalniri, o serie de proiectii cu imagini si marturii din Ucraina si Rusia, despre viata duhovniceasca de prin aceste locuri.

Mai multe detalii despre misiunea Biserici Memoriale Mihai Viteazul puteti afla si de pe site-ul parohiei la adresa: www.biserica-mihai-viteazul.ro .

 

 

 

.

08 August 2007

Vizualizari: 1424

Voteaza:

IPS Andrei va oficia Paraclisul Maicii Domnului la Biserica Memoriala Mihai Viteazul din Alba Iulia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE