La 24 septembrie Biserica Ortodoxa il pomeneste pe Cuviosul Siluan Athonitul

 

Luni, 24 septembrie 2007, Biserica Ortodoxa face praznuirea Cuviosului Siluan Athonitul (1866 - 1938), un dascal apostolic si profetic al Bisericii din secolul XX.

Nascut intr-un sat din Rusia la 1866 intra la 27 de ani in Sfantul Munte Athos unde petrece alti 46 de ani de asceza, rugaciune si ascultare atingand treptat statura duhovniceasca a marilor Parinti de odinioara ai Pustiei si Filocaliei.


In lupta sa duhovniceasca Cuviosul Siluan era preocupat de-a sti cum se castiga, cum se pastreaza si din ce cauze se pierde harul dumnezeiesc.


In anul 1906, dupa 15 ani de cercetare si parasire a harului, Cuviosul Siluan primeste de la Mntuitorul nostru Iisus Hristos raspunsul in inima sa pentru castigarea smereniei si a rugaciunii curate: "Tine mintea ta in iad si nu deznadajdui". Enigmatica si socanta aceasta scurta fraza concentreaza esenta mesajului spiritual al Cuviosului Siluan, sau mai exact, mesajul adresat prin el de Hristos umanitatii contemporane.Canonizat de Patriarhia Ecumenica la 26 noiembrie 1987, Cuviosul Siluan Athonitul a putut fi cunoscut datorita, in principal, ucenicului sau - arhimandritul Sofronie Saharov, stabilit ulterior la manastirea Essex din Anglia. Datorita parintelui Sofronie si in special a cartii lui intitulata: Staretul Siluan. Viata - Invatatura - Scrieri, Cuviosul Siluan Athonitul este cunoscut in Europa si peste ocean, aceasta carte si alte scrieri fiind traduse si in limba romana.

Alba Iulia are binecuvantarea de a avea, din anul 1997, o particica din moastele Cuviosului Siluan, ca dar primit de Inalt Prea Sfintitul Parinte Andrei de la manastirea Essex din Anglia.

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 683

Voteaza:

La 24 septembrie Biserica Ortodoxa il pomeneste pe Cuviosul Siluan Athonitul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE