La Alba Iulia exista de doi ani Biroul de Consiliere si Informare Pre si Post-Avort, unic in Romania


La Alba Iulia exista de doi ani Biroul de Consiliere si Informare Pre si Post-Avort, unic in Romania

Biroul de consiliere pre si post-avort din Alba Iulia este unicul centru de acest fel din tara si isi propune reducerea numarului de avorturi in cadrul Spitalului Judetean Alba, prin consilierea pe care un asistent social o face femeilor care vin hotarate sa faca un avort.

Biroul a fost infiintat in urma cu doi ani de zile, iar coordonatoarea acestuia, asistenta sociala Alina Bexa ne-a oferit mai multe amanunte despre scopul, misiunea dar si care sunt motivele invocate de femei pentru a recurge la avort: "Biroul s-a infiintat in urma cu trei ani, in februarie 2006, scopul acestuia fiind consiliere pre si post avort pentru toate femeile aflate in criza de sarcina care sunt internate in Spitalul Judetean Alba. Exista o lege proprie a Spitalului prin care toate femeile care vin in Spital pentru chiuretaj sunt obligate sa treaca pe la Biroul de Consiliere, unde ele sunt informate cu privire la efectele negative ale avortului din punct de vedere fizic, psihic cat si moral, urmand ca apoi sa primeasca un cupon de consiliere cu care ele se intorc la Biroul de internari, iar daca decizia, in urma consilierii, este sa continue calea aleasa initial se intorc pe sectia de Ginecologie unde li se face avortul, urmand ca apoi la un interval de 2-3 ore sa se realizeze consilierea post-avort."

Am intrebat-o pe Alina Chisu despre femeile care au trecut pe la Biroul de consiliere si cate dintre ele au renuntat la avort: "La nivelul Municipiului Alba Iulia numarul avorturilor (nn. doar in Spitalul Judetean.

Pentru o imagine completa trebuie luate in calcul zecile de cabinete private unde se fac zilnic avorturi) nu este atat de mare ca in celelalte orase, cum ar fi Timisoara unde se fac zilnic 8 - 10 avorturi. In Alba Iulia media este de 2 chiuretaje pe zi, iar in urma consilierii am ajuns la concluzia ca majoritatea femeilor care trec prin aceasta criza de sarcina provin din mediul rural, un mediu sarac, unde informarea lipseste cu desavarsire, nestiindu-se deloc care sunt efectele negative ale avortului. In urma consilierii am reusit sa conving 6 femei sa pastreze copilul, iar pe celelalte am incercat sa le ajut sa depaseasca acest moment tragic din viata lor. Sindromul post-avort poate sa apara la o ora, la o zi sau la mai multi ani dupa fapta savarsita, iar starile prin care trece o femeia care a facut avort sunt destul de grave. O persoana specializata, care le poate intelege, este binevenita atunci pentru ca le ajuta sa treaca mai usor peste aceste momente."

Care sunt motivele invocate de femei pentru a recurge la avort: "Sunt in general invocate cam aceleasi motive: saracia, un numar mare de copii care asteapta acasa si nu au ce manca, concubinajul, dar in acelasi timp pot aparea si motive de genul: "aparitia unui copil nu este binevenita acum in viata mea pentru ca sunt intr-o ascensiune profesionala" sau multe alte motive. Motivele principale invocate sunt saracia si lipsa de informare, gasindu-se in avort solutia optima si cea mai buna la momentul respectiv, fara a se cunoaste efectele negative, care in cele mai multe cazuri pot sa fie foarte daunatoare."

Am mai intrebat-o pe Alina Chisu daca femeile care au trecut pe la Biroul de Consiliere pre si post avort au simtit nevoia de a sta de vorba cu un preot: "Nu stim exact daca au vorbit inainte sau dupa cu un preot, dar sfatul nostru este ca sa stea de vorba cu un preot chiar si dupa ce au facut un avort, ca prin Taina Spovedaniei sa primeasca iertare de la Dumnezeu pentru fapta savarsita."

Chiar daca doar 6 femei, in acesti doi ani au renuntat la avort, consilierea celor care au savarsit avortul - o crima, legalizata! - trebuie sa continue: "Procesul de vindecare este foarte lung. Consider ca nu sunt suficiente cele cateva zeci de minute de consiliere post-avort de dupa chiuretaj, in cadrul Spitalului. Avem foarte multe cazuri de femei care se intorc si solicita consiliere post-avort. In special ne axam pe consilierea de grup, in care mai multe femei care au facut avort se vor intalni cu mine si vom lucra impreuna, si pe consiliere de cuplu, pentru ca unul dintre efectele avortului este si criza, raceala si tensiunea din cuplu, dupa avort aparand si multe divorturi. Chiar de saptamana viitoare vom incepe consilierea in cuplu pentru o familie care a solicitat aceasta consiliere post-avort."

Biroul de Consiliere si Informare pre si post-avort este parte componenta din cadrul programului Pentru Viata, initiativa sustinuta de Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia si Asociatia Filantropia Ortodoxa Alba Iulia in parteneriat cu Societatea de Ajutorare Diakonia.

Programul Pentru Viata are trei module: Biroul de consilier pre si post avort, Educarea tinerilor in licee pentru o viata mai sanatoasa, mai aproape de Dumnezeu - cuprinzand 4 ore de dirigentie alaturi de un medic si un psiholog si cea de-a treia componenta - 20 de voluntari pentru ajutorarea bolnavilor de la sectiile de chirurgie si oncologie din spitalul Judetean Alba.

Pr. Sabin Voda
Sursa: Radio Reintregirea

.

30 Ianuarie 2009

Vizualizari: 767

Voteaza:

La Alba Iulia exista de doi ani Biroul de Consiliere si Informare Pre si Post-Avort, unic in Romania 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE