La Editura Deisis a fost lansat primul volum din colectia Canonul Ortodoxiei


La Editura Deisis a fost lansat primul volum din colectia "Canonul Ortodoxiei"

 

La Editura Deisis din Sibiu, a aparut primul volum din colectia "Canonul Ortodoxiei", colectie coordonata de Parintele diac. Ioan I. Ica jr

Acest prim volum care inaugureaza aceasta serie, este dedicat Canonului apostolic al primelor secole si include un corpus de texte si documente scripturistice, martirice, liturgice si disciplinare care reveleaza existenta inainte de anul 325 a unui crestinism al originilor, integral, viu si riguros, care isi exprima rigoarea in termenii notiunii fundamentale de canon. Inainte de a promulga dogme, definitii sau tomosuri (cum se va face in epoca imperiala bizantina), Biserica apostolica a primelor secole si-a formulat normativul identitatii sale intr-o serie de canoane: canonul scripturistic, canonul adevarului credintei, canonul etic si disciplinar al vietii si mai ales canonul liturgic. Cititorul interesat are acces in acest volum la:

- primele acte martirice si apologii crestine;
- corespondenta discipolilor directi ai apostolilor: Clement Romanul si Ignatie Teoforul;
- primele aparari ale Traditiei apostolice de catre Irineu al Lyonului si Tertulian;
- documentele literaturii canonice apostolice in integralitatea lor: Didahia Apostolilor, Traditia Apostolica, Canoanele Bisericesti ale Apostolilor si Constitutiile Apostolilor; si

- cele mai vechi colectii pastrate de rugaciuni ale Bisericii vechi: principalele anaforale euharistice, Euchologion-ul lui Serapion din Thmuis si mai ales cel mai vechi Euchologion bizantin pastrat in codicele Barberini graecus 336.Canonul Ortodoxiei este titlul generic al unei serii prevazute sa apara in cinci volume si care isi propune restituirea integrala a tuturor documentelor constitutive ale identitatii crestine ortodoxe. Lectura lor va oferi cititorului posibilitatea de a avea un raspuns avizat si riguros exact la intrebarea: ce sunt ortodoxia crestina si crestinismul ortodox in forma lor canonica?

Actualitatea si importanta permanenta a acestor documente fondatoare se dovedeste acuta in zilele noastre cand, pe fondul unei ingrijoratoare amnezii a esentelor, crestinismul apostolic e supus unor tot mai radicale si virulente atacuri mediatice si eforturi de deconstructie si subminare.

Studiul introductiv, amplu si erudit, propune un exercitiu de memorie si reasimilare reflexiva a traditiei ortodoxe ca proces viu de realizare istorica si ecleziala a unei Forme canonice identificate cu misterul paradoxal si inepuizabil al Persoanei lui Iisus Hristos Cel rastignit si preaslavit, Fiul vesnic al Tatalui si Capul in Duhul Sfant al creatiei celei noi. Identificarea si realizarea acestui Canon, ireductibil la scheme osificate, e o invitatie la inteligenta, smerenie si discernamant personal.

Planul intregii serii a Canonului Ortodoxiei va cuprinde Canonul apostolic al primelor secole, Canonul dogmatic si disciplinar al Sinoadelor Ecumenice, Canonul dogmatico-polemic al Bisericii bizantine, Canonul hagiografic (Sinaxarul) Bisericii bizantine si Canonul dogmatico-polemic al Bisericii rasaritene postbizantine.

.

02 Aprilie 2008

Vizualizari: 840

Voteaza:

La Editura Deisis a fost lansat primul volum din colectia Canonul Ortodoxiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE