Olimpiada Judeteana de Religie si concurs interconfesional la Alba Iulia

 

Astazi, 12 mai 2007, la Colegiul Economic Dionisie Pop Martian din Alba Iulia va avea loc Olimpiada Judeteana de Religie. Aceasta este cea de-a 7-a editie a acestei olimpiade, care au debutat in anul 1998.


Parintele Dorin Opris, Inspector de Religie la Inspectoratul Judetean ne-a oferit mai multe amanunte: "Vor participa 214 elevi de clasele V-XII, din scolile judetului Alba. Este cea mai mare participare la olimpiada judeteana de religie. Olimpiada se organizeaza la Colegiul Economic "Dionisie Pop Martian", elevii sunt asteptati la 8.

30, la ora 9.00 incepem concursul propriu-zis. Pentru ca este doar o etapa intermediara, dat fiind faptul ca pe data de 2 iunie avem olimpiada interjudeteana de religie, tot la Alba Iulia, unde sunt invitati sa participe elevi de clasele V-XII din judetele Hunedoara, Cluj, Bihor, Satu-Mare si Salaj, evident alaturi de elevi din judetul Alba."

Tot astazi va avea loc concursul interconfesional de creatie al elevilor de liceu sub genericul: "Valori crestine in lumea moderna. Toti diferiti, toti egali" la care vor participa pentru prima data impreuna elevi de la 5 confesiuni crestine: ortodocsi, catolici, greco-catolici, reformati si unitarieni. Concursul are drept obiective promovarea valorilor crestine, promovarea dialogului interconfesional si popularizarea scolilor teologice.


Manifestarea este organizata tot de Inspectoratul Scolar Judetean Alba, iar parintele Dorin Opris ne-a vorbit despre importanta acestei manifestari inedite: "Este vorba de un concurs de creatie al elevilor de la scolile teologice, e vorba de un concurs interconfesional. Vor participa cate sase elevi de la Seminarul Teologic Ortodox "Mitropolit Simion Stefan" din Alba Iulia, de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia, de la Liceul Teologic "Sfantul Vasile cel Mare" din Blaj, din partea cultului reformat si din partea cultului unitarian, de asemenea vor veni cate sase elevi de la scolile pe care patroneaza spiritual aceste culte."

- In ce va consta in mod concret acest concurs?

"Elevii vor fi impartiti in cinci grupe, vor fi elevi din fiecare cult in fiecare grupa, tematica are sapte pilde dintre cele spuse de Mantuitorul. Fiecare grupa va trage la sort un fragment, o pericopa biblica, deci o pilda si vor trebui sa realizeze o exegeza in grup interconfesional, o exegeza a pericopei pe care o vor trage la sot, dupa care vor trebui sa realizeze o dramatizare prin care sa prezinte cum inteleg ei ca se respecta sau nu se respecta cuvantului Mantuitorului din pilda respectiva in lumea de astazi in care traiesc ei.


Deci, practic acest concurs va avea doua parti, o parte teoretica pe care elevii o vor realiza impreuna si o va prezenta unul dintre ei. Iar in al doilea rand o parte de creatie dramatica pe care de asemenea o vor gandi si o vor realiza impreuna."

- Care credeti ca este importanta acestei intalniri?

"Este pentru prima data cand ne intalnim cu elevi teologi de la confesiunile amintite. Este pentru prima data cand incercam sa-i punem sa lucreze impreuna la aceeasi masa, sa gaseasca impreuna puncte de vedere la un text biblic, la valorile comune, la lucrurile care ne apropie. Incercam si prin concursul acesta sa-i pregatim pentru lumea in care traim, in care trebuie sa intelegem ca fara a ne ajuta, fara a ne sprijini, fara a lucra impreuna, macar noi care suntem crestini nu vom putea da un cuvant de marturie fata de credinta noastra, in fata lumii, pe care o vedeti si dumneavoastra ca e din ce in ce mai indepartata de Dumnezeu. Fara sa mai amintim faptul ca tot mai mult Europa este o lume multiculturala, multietnica in care credinta crestina pare a nu mai avea aceeasi forta."
 
Concursul se va desfasura astazi, 12 mai 2007, de la ora 9.00, la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia si va cuprinde in prima parte interpretarea pildei evanghelice, iar de la ora 12.00 vor fi prezentarile artistice, fiecare grup avand la dispozitie 20 de minute. Parintele Dorin Opris, ne-a mai precizat ca premierile se vor face pe grupe interconfesionale de la ora 17.00.

Vor participa 30 de elevi din judetele Alba (de la Seminarul Teologic Ortodox Alba Iulia, Liceul Teologic Romano-Catolic Alba Iulia, Liceul Teologic Greco-Catolic Blaj), Cluj (din partea cultului reformat) si Harghita (din partea cultului unitarian).

 

.

12 Mai 2007

Vizualizari: 3711

Voteaza:

Olimpiada Judeteana de Religie si concurs interconfesional la Alba Iulia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE