Pomenirea Prea Cuviosului Parintelui nostru Ioan Scararul

 

Pomenirea Prea Cuviosului Parintelui nostru Ioan Scararul

 

In fiecare an, la data de 30 martie, Biserica Ortodoxa face pomenirea Prea Cuviosului Parintelui nostru Ioan Scararul, data care in acest anncade in cea de-a treia duminica a Postului Mare, Duminica inchinata Sfintei Cruci.


Sfantul Ioan Scararul s-a nascut in jurul anului 579 si a adormit intru Domnul in anul 649. A intrat in manastirea din muntele Sinai la varsta de 16 ani. Pana la acea varsta dobandise o pregatire solida in toate stiintele acelei vremi, fapt care ar indica provenienta sa dintr-o familie instarita.


Aleasa sa pregatire in stiintele vremii i-a adus numele de Ioan Scolasticul, iar vietuirea in Muntele Sinai, numele de Ioan Sinaitul.

Acum insa este cunoscut sub numele de Ioan Scararul, datorita cartii Scara dumnezeiescului urcus, pe care a scris-o la sfarsitul vietii sale.


In manastire l-a avut ca povatuitor pe Cuviosul Martirie, vreme de 19 ani. Dupa moartea acestuia, Sfantul Ioan s-a retras intr-un loc izolat, numit Thola, la 5 mile de manastire, unde a vietuit in liniste vreme de 40 de ani.


Spre sfarsitul vietii a fost rugat de monahi sa primeasca a fi egumen al Manastirii Sinai. In timpul cat conducea pe monahi pe calea desavarsirii, a alcatuit scrierea Scara, la rugamintea egumenului Ioan al Manastirii Rait, aflata la 60 de mile de Manastirea Sinai. "Scara dumnezeiescului urcus" este alcatuita din 30 de "Trepte" (capitole) si se afla si in volumul IX din Filocalia romaneasca.


Trebuie amintit faptul ca Sfantul Ioan Scararul este pomenit in mod special si in una din duminicile Postului Mare, si anume in duminica a patra.

 

.

29 Martie 2008

Vizualizari: 530

Voteaza:

Pomenirea Prea Cuviosului Parintelui nostru Ioan Scararul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE