PS Dr. Ioan Mihaltan, Episcopul Oradiei, Bihorului si Salajului la 80 de ani de viata


PS Dr Ioan Mihaltan a vazut lumina zilei la data de 27 septembrie 1926, din parintii Vasile si Ana, in localitatea Ohaba din judetul Alba fiind al patrulea copil din cei sase ai familiei. Dupa absolvirea liceului, contrar vointei familiei datorita persecutiei comuniste, si-a indreptat pasii spre Sibiu inscriindu-se la Academia Andreiana. In timpul anilor de studentie tanarul Ioan Mihaltan s-a dovedit a fi preocupat foarte mult de viata morala, aratand un interes aparte pentru vietile sfintilor. Pe data de 17 decembrie pe cand era inca student in anul IV, in capela Institutului de Teologie din Sibiu a fost hirotonit diacon de catre Mitropolitul Ardealului Nicolae Balan, iar in data de 28 ianuarie 1951 preot. Dorinta care il framanta foarte mult la acea vreme era aceea de a ajunge preot in satul natal, unul dintre primele sate din Ardel contaminat de sectari, dorinta care s-a indeplinit chiar daca unii profesori il sfatuisera sa continue studiile.

O preocupare de capetenia a preotului Ioan Mihaltan a fost savarsirea sfintelor slujbe zilnic dar si catehizarea copiilor si a tinerilor, fapt ce nu era usor de indeplinit in cadrul social al vremurlor de restriste ale regimului comunist.

Avand in vedere activitatea pastorla misionara si experienta duhovniceasca acumulata in anul 1971 a fost numit duhovnic al Institutului Teologic din Sibiu. In anul 1972 se inscrie la doctorat iar in anul 1984 isi sustine texa de doctorat cu titlul : "Preotia lui Hristos si preotia bisericeasca", la Institutul Teologic din Bucuresti sub indrumarea Parintelui profesor Dumitru Staniloae.

La data de 4 februarie 1990 a fost hirotonit arhiereu vicar la Oradea unde a slujit doi ani sub indrumarea PS Vasile Coman, iar dupa trecerea acestuia la cele vesnice (10 iulie 1992) a slujit ca episcop titular la Oradiei pana in prezent.

O preocupare deosebita ca episcop al Oradiei a fost infiintarea unor manastiri de calugari si calugarite, astfel prin purtarea sa de grija au luat fiinta manastirile: Sfanta Cruce din Oradea, Stana de Vale, Huta, Buna Vestire, Stramba, Bic. O alta realizare este punerea pietrei de temelie a noii catedrale episcopale precum si grija deosebita pe care a aratat-o scolilor teologiece: Facultatea de Teologie din Oradea si cele doua seminarii teologice de la Zalau si Beius.

Pentru intreaga activitate depusa in slujba Bisericii si a Neamului Universitatea din Oradea i-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa.

Astazi cand PS Sa aniverseaza implinirea varstei de 80 de ani ii dorim multa sanatate si putere de munca, iar Bunul Dumnezeu sa-l pazeasca intru multi si fericiti ani in pace, intreg, cinstit, sanatos, indelungat in zile, drept invatand cuvantul adevarului.

Intru Multi Ani Prea Sfintite Parinte!

.

27 Septembrie 2006

Vizualizari: 2264

Voteaza:

PS Dr. Ioan Mihaltan, Episcopul Oradiei, Bihorului si Salajului la 80 de ani de viata 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE