Slujba de Priveghere la Alba Iulia in cinstea Sfantului Mucenic Ioan Rusul


Slujba de Priveghere la Alba Iulia in cinstea Sfantului Mucenic Ioan Rusul

 

Luni, 26 mai 20087, de la ora 20.00 la Biserica Memoriala Mihai Viteazul din Alba Iulia, se va oficia slujba de Priveghere in cinstea Sfantului Mucenic Ioan Rusul, un sfant din veacul XVIII, pomenit de Biserica la 27 mai.

Slujba va cuprinde Vecernia cu Litie, Utrenia si Sfanta Liturghie, care se va incheia la ora 1.30. In cadrul Privegherii vor fi scoase spre inchinare particele din moastele Sfantului Mucenic Ioan Rusul, mare facator de minuni.Moastele Sfantului Ioan Rusul au fost primite in dar in luna martie a anului 2007, impreuna cu o particica din moastele Sfantului Ierarh Nectarie din Eghina, de la capela Spitalului TBC din Sibiu, unde este paroh Parintele Catalin Dumitrean, consilier mass-media la Mitropolia Ardealului. Aceste particele din moastele celor doi sfinti au fost primite in dar de parintele Catalin Dumitrean in urma mai multor pelerinaje pe care le-a facut, cu bolnavii de la spitalul TBC, chiar de la Manastirea Sfantului Nectarie din Eghina si de la Biserica Sfantului Ioan Rusul de pe insula Evvia, din Grecia.

Santul Ioan Rusul s-a nascut in Rusia, in anul 1690. A fost in oastea tarului Petru cel Mare, cand acesta a purtat un razboi cu turcii intre anii 1711- 1718. A fost luat prizonier de catre turci si a ajuns rob in Cezareea Palestinei, in Asia Mica in orasul Procopie. Acolo a slujit la un aga turc si nu si-a lepadat credinta suferind pentru acesta moarte martirica la data de 27 mai 1730.


Dupa multe peregrinari, moastele Sfantului Ioan au ajuns pe insula Evvia, in actualul oras Procopie, din Grecia. Aici s-a ridicat o noua biserica, a carei constructie s-a terminat in anul 1951 si care adaposteste astazi racla cu sfintele moaste ale Sfantului Ioan Rusul, unul dintre cei mai populari sfinti din Grecia, care face foarte multe minuni.

La Biserica Memoriala Mihai Viteazul din Alba Iulia, care are hramul Sfantul Siluan Athonitul, se gasesc mai multe sfinte moaste dintre care amintim: moastele Cuviosului Siluan Athonitul (24 septembrie si 26 noiembrie - ziua canonizarii), ale Sfantului Ierarh Nectarie din Eghina (9 noiembrie), ale Sfantului Ioan Rusul, ale Sfantului Sfintitului Mucenic Haralambie, ale Sfintilor Mucenici Prov, Tarah si Andronic (12 octombrie) si ale Sfintilor prunci ucisi de Irod (29 decembrie).

 

.

25 Mai 2008

Vizualizari: 556

Voteaza:

Slujba de Priveghere la Alba Iulia in cinstea Sfantului Mucenic Ioan Rusul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE