Zilele artei bizantine au debutat la Cluj Napoca

 

In perioada 06 - 10 decembrie 2006 la Cluj Napoca se desfasoara editia a II-a a simpozionul international: "Zilele Artei Bizantine", organizat sub patronajul Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Criasnei si Maramuresului de Grupurile psaltice Sfantul Ioan Damaschin si Sfantul Roman Melodul.


Manifestarile cuprind conferinte pe teme de iconografie, lansari de carte, vernisaje de expozitii de icoane, concerte de muzica psaltica si slujbe religioase, cu participarea unor personalitati din lumea teologica si artistica.


Miercuri 6 decembrie, de la ora 17.00 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei a avut loc vernisajul expozitiei de icoane pe lemn sustinut de Grupul Sfantul Ioan Damaschin, iar de la ora 17.30 lansarea cartii domnului Vasile Manea: Intalnirea cu Dumnezeu exprimata in icoana Schimbarii la Fata.

De la ora 18.00 pr. prof. dr. Nikolai Ozolin de la Institutul Teologic Saint-Serge din Paris a sustinut conferinta: "Traditie si creativitate in arta crestina".


Joi, 7 decembrie, de la ora 10.00 in Catedrala Mitropolitana din Cluj a fost oficiata Sfanta Liturghie, raspunsurile fiind date de participantii la sectiunea muzicala a manifestarii. De la ora 16.00 la Muzeul National de Istorie al Transilvaniei a avut loc vernisajul de icoane pe sticla si izvoade sustinut de Grupul Sfantul Ioan Damanschinul si Manastirea Nicula. De la ora 18.00, la Casa Municipala de Cultura, prof. univ. dr. Giorgos Kordis din Atena a sustinut conferinta: "Ce ofera iconografia astazi?".


Vineri, 8 decembrie, de la ora 18.30 in Sala Auditorium Maximum a Casei Universitarilor UBB protopsaltul Theodoros Vasilikos din Atena va sustine un concert extraordinar, in premiera nationala.


Sambata, 9 decembrie, de la ora 17.00, Sala Auditorium Maximum a Casei Universitarilor UBB, va gazdui concertul extraordinar de muzica psaltica sustinut de: Grupul de psalti al Patriarhiei Romane din Bucuresti, condus de protopsaltul si dirijorul Mihai Buca, Corul Psaltic al Universitatii de Arte "George Enescu" din Iasi, dirijor Adrian Sarbu, Corul "Lumina lina" al bisericii memoriale Mihai Viteazul din Alba Iulia, dirijor Laurentiu Truta, Grupul psaltic Sfantul Roman Melodul al studentilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj, dirijor Ionut Amarini

Duminica, 10 decembrie, in Catedrala Mitropolitana va fi oficiata Sfanta Liturghie arhiereasca de IPS Arhiepiscop si Mitropolit Bartolomeu, raspunsurile la strana fiind date de Grupul psaltic Sfantul Roman Melodul al studentilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj, dirijor Ionut Amarini.

.

07 Decembrie 2006

Vizualizari: 3173

Voteaza:

Zilele artei bizantine au debutat la Cluj Napoca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE