30 ianuarie, Sfintii Trei Ierarhi


30 ianuarie, Sfintii Trei Ierarhi

In fiecare an, in ziua de 30 ianuarie, sunt praznuiti Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvantatorul si Ioan Gura de Aur.

Ei au trait la sfarsitul secolului al IV-lea si inceputul celui urmator si fiecare dintre ei a avut o contributie esentiala la teologia crestina, fiind numiti "Protectori ai invatamantului teologic".

Cei trei teologi sunt praznuiti si separat, insa, pentru a arata unitatea de invatatura, Biserica a randuit si o zi de praznuire comuna.

Miercuri, 30 ianuarie, de praznicul Sfintilor Trei Ierarhi, incepand cu ora 9.00, Inalt Prea Sfintia Sa, Dr.

Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfanta Liturghie la biserica "Sfintii Trei Ierarhi" situata in zona "Ciresica".

Dupa Sfanta Liturghie, la ora 15.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de inaugurare a Centralei de la Cernavoda, Unitatea II.

Sfantul Vasile cel Mare a trait intre anii 330-379. Dupa ce a studiat in Bizant si Atena a fost numit Episcop de Constantinopol. Din aceasta functie a purtat de grija pastrarii valorilor crestine, aflate in primejdie in secolul al IV-lea datorita invataturii gresite emise de preotul Arie. Sfantul Vasile a infiintat primele asezaminte cu caracter social numite "Vasiliade", in care monahii aveau grija de nevoiasi. S-a mutat la Domnul la 49 de ani, in ziua de 1 ianuarie.

Sfantul Ierarh Grigorie de Dumnezeu Cuvantatorul a trait pe vremea imparatului Valens (364-378). A patruns tainele crestine la cele mai renumite scoli ale vremii: Cezareea Capadociei, Cezareea Palestinei, Alexandria si Atena. Dupa ce a fost sfintit preot s-a retras in pustie, alaturi de Sfantul Vasile. Dupa o vreme a fost hirotonit si numit episcop de Sasima. A fost numit "Cuvantatorul de Dumnezeu" datorita darului sau de a vorbi si de a expune invatatura de credinta.

Sfantul Ioan Gura de Aur a fost Patriarh al Constantinopolului intre anii 344 - 407. A primit botezul crestin la varsta de 20 de ani fiind atras de invatatura lui Hristos si hotarand in acelasi timp sa studieze in profunzime Evanghelia Fiului lui Dumnezeu. Odata intrat in cler, a devenit, pentru 12 ani, preotul si predicatorul Patriarhiei din Antiohia. Dupa aceasta perioada, in care a scris cea mai mare parte a lucrarilor sale, a fost ales Patriarh al Constantinopolului. Ca patriarh, s-a ostenit pentru raspandirea credintei adevarate si convertirea la Ortodoxie a gotilor arieni de la Dunare. Datorita predicii sale a fost urat de imparateasa Eudoxia, care a reusit sa-l trimita in exil, unde, indurand multe suferinte, si-a dat sufletul in mainile Domnului. Sfintele sale moaste se afla in biserica "Sfintii Apostoli" din Constantinopol.

.

28 Ianuarie 2008

Vizualizari: 862

Voteaza:

30 ianuarie, Sfintii Trei Ierarhi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE