Catedrala Arhiepiscopala din Constanta isi serbeaza hramul


Catedrala Arhiepiscopala din Constanta isi serbeaza hramul

In fiecare an, pe 29 iunie, Biserica Ortodoxa ii sarbatoreste pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel, ocrotitorii Catedralei Arhiepiscopale a Tomisului. Anul acesta, data de 29 iunie coincide cu praznuirea Sfintilor Romani, iar in judetul Constanta manastirea "Sfantul Ioan Casian" are acest hram.

Cu aceasta ocazie maine, 28 iunie, la ora 19.00, Inaltpreasfintitul Teodosie va oficia slujba Vecerniei la manastirea "Sfantul Ioan Casian" (com. Targusor, jud.

Constanta).

Duminica, 29 iunie, incepand cu ora 9.00, la Catedrala Arhiepiscopala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", Ierarhul Tomitan va conduce soborul de preoti si diaconi care va savarsi Sfanta Liturghie. La ora 12.00, absolventii Facultatii de Teologie, promotia 2008, vor depune juramantul de credinta fata de Biserica Ortodoxa si valorile sale.

La ora 12.30, Inaltpreasfintitul Teodosie va vernisa o expozitie de icoane in holul Palatului Arhiepiscopal, iar la ora 18.00, la Casa de Cultura a Sindicatelor, va avea loc un concert extraordinar cu ocazia hramului Catedralei, sustinut de Corala "Armonia", dirijata de Arhidiacon Iulian Dumitru.

Zidita intre anii 1883-1885, Catedrala Arhiepiscopala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" a suferit deteriorari in timpul celui de-al doilea razboi mondial, fiind restaurata intre anii

1946-1950, in timpul Episcopului Chesarie Paunescu si al Patriarhului Iustinian Marina. A fost repictata in stil neobizantin cu decoratiuni si motive nationale romanesti de pictorul profesor Gheorghe Popescu si de Niculina Dona de la Vrancea. Mobilierul a fost executat dupa desenele arhitectului Ioan Mincu, la Paris, de catre casa Andre Dore.

Catedrala adaposteste pretioase moaste ale Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, aduse din Orientul Apropiat de catre Preotul Dimitrie Popescu in anul 1931, moastele sfintilor Epictet si Astion, descoperite la Halmyris in anul 2001, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului (pictata la manastirea Durau, in timpul Episcopului Tomisului Gherontie Nicolau, dupa icoana facatoare de minuni Prodromita, aflata la schitul romanesc din Sfantul Munte).

Catedrala are statut si regim de manastire din anul 2002.

Biroul de Comunicare si Relatii Mass-media al Arhiepiscopiei Tomisului

.

26 Iunie 2008

Vizualizari: 804

Voteaza:

Catedrala Arhiepiscopala din Constanta isi serbeaza hramul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE