Comunicat de presa - Arhiepiscopia TomisuluiComunicat de presa - Arhiepiscopia Tomisului

In aceasta duminica, 24 iunie, Biserica Ortodoxa praznuieste Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si 592 de ani de la aducerea si depunerea moastelor Sfantului Ioan cel Nou in Catedrala de la Suceava. 

Cu aceasta ocazie, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a dat curs invitatiei Inalt Prea Sfintitului Pimen si va oficia Sfanta Liturghie in soborul de arhierei de la Catedrala Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava.

 Se cunosc multe minuni savarsite prin puterea rugaciunilor Sfantului Ioan. Cateva dintre ele sunt amintite de mitropolitul Petru Movila al Kievului. De pilda, scria ca la 2 iunie 1622 Suceava era amenintata sa fie cotropita de tatari.

Locuitorii se refugiau in toate partile. Preotii slujitori la biserica in care erau adapostite moastele au voit sa ia racla sa o duca in cetatea Suceava, dar n-au putut sa o ridice. Au inteles ca Sfantul nu voia sa fie dus in alta parte si ca-i va ocroti, incat au continuat sa se roage ca orasul sa nu cada in mana cotropitorilor. Intr-adevar, o ploaie torentiala i- a impiedicat pe tatari sa mai asedieze orasul.  In cei aproape 600 de ani, milioane de pelerini au ingenuncheat in fata raclei Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava rugand pe Dumnezeu sa le fie aproape in nevoi si in suferinte.

Duminica  - Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul a fost vestita in mod miraculos de Arhanghelul Gavriil arhiereului Zaharia, tatal Sfantului Ioan. Aflat la slujba, in templu, ingerul i s-a aratat lui Zaharia, spunandu-i ca va avea un fiu. Deoarece Zaharia a cerut un semn pentru adeverirea fagaduintei ceresti, el a ramas mut, redobandindu-si graiul abia dupa nasterea lui Ioan. La varsta maturitatii, Ioan s-a retras in pustie, unde a imbracat haina ascezei si, periodic, descindea la apa Iordanului, propovaduind israelitilor venirea lui Mesia si lucrarea Lui de mantuire a neamului omenesc, cazut in mrejele pacatului. Aici a venit si Domnul Iisus Hristos, pentru a fi botezat alaturi de alti credinciosi care primeau botezul pocaintei.
 
Biroul de Comunicare si Relatii Mass-media

.

21 Iunie 2007

Vizualizari: 1755

Voteaza:

Comunicat de presa - Arhiepiscopia Tomisului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE