Simpozion national "Biserica si misiune in contextul interculturalitatii"
Miercuri, 2 iulie 2008, ora 9.30, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va binecuvanta deschiderea simpozionului national "Biserica si misiune in contextul interculturalitatii". Evenimentul, organizat de Facultatea de Teologie impreuna cu Arhiepiscopia Tomisului, se va desfasura la sediul Arhiepisopiei Tomisului, Str. Arhiepiscopiei, nr. 23, Sala Mare (etaj 1).
Simpozionul, propus de Catedra de Biblica si Sistematica a Facultatii de Teologie a fost conceput in contextul manifestarilor dedicate Anului Interculturalitatii, asa cum a fost declarat anul 2008, in cadrul celei de-a treia Adunari Europene Ecumenice de la Sibiu (4-9 septembrie 2007), de catre comisarul european Leonard Orban.
Tema aleasa pentru aceasta manifestare le deschide participantilor, cadre didactice ale facultatilor de teologie de la mai multe universitati din tara, multiple posibilitati de exprimare in arealul dialogului teologic si ecumenic, precum si in abordarea rolului pe care il joaca interculturalitatea in afirmarea valorilor specifice fiecarei religii, credinte si culturi, in contextul globalizarii. De asemenea, abordarile din cadrul acestui simpozion vizeaza si identificarea posibilitatilor de realizare a unor conexiuni in perspectiva facilitarii dialogului inter-religios, precum si de identificare a sustinerii conceptului de religie, grav amenintat de neognosticismul pagn de tip New Age si de deconstructivismul cultural - de fapt de promovarea unei contra-culturi - de catre acest gnosticism.
Interculturalitatea nu este numai o sansa, ci si o provocare. O sansa pentru ca ofera diferitelor culturi si religii oportunitatea de a construi un dialog fructuos intre ele. In aceasta privinta Dobrogea - aceasta casa a binetii si a pacii - reprezinta o chemare de a intruchipa aceasta sansa prin afirmarea unui dialog inter-etnic, inter-cultural si inter-religios. Din tot spatiul romnesc, casa dobrogeana reprezinta un model de realizare a unui dialog pasnic intre Occidentul latin si Orientul crestin; mai ales intre crestinismul de expresie latina si de spiritualitate rasariteana si islam, ceea ce deschide Europei o poarta spre dialogul cu Orientul Apropiat si Mijlociu.
Reprezinta insa si o provocare care implica riscurile ei, daca se tine cont de consecintele lui septembrie 2001. In acest context, marile religii monoteiste - numite si religiile cartii sau abrahamice - sunt chemate sa contribuie, prin valorile lor religioase, la afirmarea statornica si durabila a acestui dialog; cu att mai mult, diferitele confesiuni crestine care isi au reprezentanti in Dobrogea neamurilor, aceasta adevarata Galileie contemporana.
Continutul majoritatii referatelor anuntate au ca tema comuna abordarea diferitelor aspecte legate de promovarea unui autentic dialog teologic inter-crestin si inter-religios, precum si identificarea unor noi posibilitati de promovare a interculturalitatii in contextul globalizarii; stiut fiind faptul ca globalizarea inter-culturalitatii poate insemna si o uniformizare, o nivelare a valorilor culturale si religioase. Contributiei teologilor si oamenilor de cultura din tara li se adauga si cea a unor participanti din strainatate. Acest fapt ne incredinteaza ca tema propusa spre dezbatere a trezit interesul nu numai in tara, ci si in strainatate. De asemenea, aceasta participare din strainatate este marturia ca Dobrogea este perceputa din ce in ce mai mult ca o poarta de dialog si ca o punte de legatura intre Uniunea Europeana si tarile aflate in spatiul ex-sovietic si din Orientul Apropiat si Mijlociu.
Pentru a va edifica asupra tuturor aspectelor care vor fi dezbatute in cadrul simpozionului nostru - pe cele doua sectiuni: Ecumenism si dialog teologic; Inter-culturalitate si globalizare - va invitam sa participanti la simpozionul "Biserica si misiune in contextul interculturalitatii", a carei ceremonie de deschidere va avea loc in ziua de miercuri, 2 iulie 2008, orele 9.30, la sediul Arhiepiscopiei Tomisului, Str. Arhiepiscopiei, nr. 23, Sala Mare (la etaj).
Program simpozionului "Biserica si misiune in contextul interculturalitatii"
MARTI -1 IULIE
- sosirea la Constanta.
- cazarea se va face la caminele studentesti de la Pescarie. La ambele receptii se gasesc listele cu numele invitatilor.
- 19.30 cina la Arhiepiscopie (Str. Arhiepiscopiei nr.23)
MIERCURI - 2 IULIE
- 8.00 - 9.00 - mic dejun Arhiepiscopie
- 9.30 - 10.00 deschiderea simpozionului de catre IPS Prof.univ.dr. Teodosie Petrescu la Arhiepiscopia Tomisului,
- 10.00 - prezentarea lucrarilor pe sectiuni la Arhiepiscopia Tomisului
- 13.30- 14.30 masa de pranz la Arhiepiscopie
- 14.30- 19.00 prezentarea lucrarilor pe sectiuni la Arhiepiscopie
- 19.30 cina la Arhiepiscopie
JOI - 3 iulie
- 8.00 -9.00 - mic dejun Arhiepiscopie
Daca aveti nelamuriri va rugam sa sunati la nr. de tel.:
Referent Mariana Ivan 0724320030
Participantii si titlurile referatelor
Sectiunea 1.
Ecumenism si dialog ecumenic
Moderator: Pr.Prof.univ.dr. Niculcea Adrian
1. Pr.prof.dr. Niculcea Adrian - "Dogmatica si ecumenism"( Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii "Ovidius", Constanta)
2. Pr. Prof.univ.dr. Bel Valer - Subiect rezervat (Facultatea de Teologie a Universitatii Babes Bolyai - Cluj)
3. Pr.prof. Iosiv Bisoc - Subiect rezervat ( Instit. Franciscan Roman)
4. Pr. conf. dr. Vasile Citiriga: Individualismul si comuniunea- reflexe ale conceptiilor si doctrinelor despre Dumnezeu din diferitele credinte crestine si culturi. -( Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii "Ovidius", Constanta)
5. Pr. Conf.univ.dr. Gheorghe Istodor: Principiul antropic in gandirea Sfantului Maxim Marturisitorul si a Parintelui Dumitru Staniloae - (Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii "Ovidius", Constanta) .
6. Pr.conf.dr.Nicolae Mosoiu: Missio Dei si unitatea in Hristos prin sobornicitatea locala si universala -(Facultatea de Teologie Andrei Saguna -Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu)
7. Pr.Daniel Pestroiu: Kitch-ul pseudoteologic: de la aroganta la agresivitate- (Bucuresti).
Sectiunea 2
Interculturalitate si globalizare
Moderator: Pr.Prof.univ.dr. Nicu Dumitrascu
1. Pr. prof. univ. dr. Nicu Dumitrascu: Biserica si dimensiunea culturala/multiculturala a mantuirii - (Decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa,Universitatea Oradea) .
2. Pr. Prof.univ.dr. Nechita Vasile "Dialog si interculturalitate"- (Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii "Ovidius", Constanta
3. Pr.prof.dr. Pavel Aurel: Cugetul bisericii si duhul lumii. Misiunea bisericii in societatea postseculara- ( Facultatea de Teologie Andrei Saguna -Univ. Lucian Blaga Sibiu)
4. Pr. Prodecan Nechita Runcan: Dobrogea- model de convietuire etnico-religioasa in contextul interculturalitatii europene actuale (Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii "Ovidius", Constanta)
5. Arhimandrit Conf.Dr. Vasile Miron: Preotul De Astazi, Misionar Si Apostol Al Lui Hristos -(Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii "Ovidius", Constanta)
6. Pr. Lect.univ. dr. Viorel Cherciu cu lucrarea: Palingeneza misiunii Bisericii
7. Pr.Lect.univ.dr. David Pestroiu: Misiunea Bisericii Ortodoxe in postmodernitate - (Facultatea de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian" Universitatea din Bucuresti).
8. Pr. prof. univ. dr. Ovidiu Moceanu: Misiunea irenica a Bisericii in spatii de interculturalitate
9. Pr. Lect.univ.dr.Claudiu Cotan- Biserica Ortodoxa Sarba si conflictele interetnice in secolul al XX-lea - (Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii "Ovidius", Constanta)
10. Prof. drd. Emanuela Pestroiu: Poezia lui Lucian Blaga - expresie a interculturalitatii: teologie si filologie - (Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti).
11. Asist. Drd. Balan Corneliu-Dragos: Ortodoxia in contextul intercultural european actual - (Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii "Ovidius", Constanta)
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.