Un fragment din Sfanta Cruce va fi adus in Dobrogea


Comunicat de presa

 

De Sfintii Epictet si Astion, un fragment din Sfanta Cruce pe care a fost rastignit Mantuitorul Hristos va fi adus in Dobrogea

 

In acest sfarsit de saptamana, in Dobrogea, la Manastirea "Sfintii Epictet si Astion" (loc. Dunavatul de Jos, jud. Tulcea) va fi adus un fragment din Sfanta Cruce pe care a fost rastignit Mantuitorul Hristos. Patriarhia Ierusalimului a daruit relicvariul cu Sfanta Cruce in ziua de 29 iunie a.c.

, Catedralei de la Durostorum (Silistra - Bulgaria), iar o delegatie a Bisericii Ortodoxe Bulgare, condusa de Inalt Prea Sfintitul Parinte Ilarion, Mitropolit de Durostorum, va aduce credinciosilor dobrogeni, spre inchinare, odorul de mare pret in ziua de 8 iulie, incepand cu ora 7.30, la Manastirea "Sfintii Epictet si Astion".

 

Evenimentul vine sa intregeasca bucuria sarbatoririi Sfintilor Mucenici Epictet si Astion, ale caror moaste se afla depuse in Catedrala Arhiepiscopala a Tomisului si de unde, anual, sunt conduse in procesiune la manastirea ridicata in cinstea lor. Si in acest an, Inalt Prea Sfintitul Parinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, impreuna cu un sobor de preoti si alaturi de credinciosi va conduce spre Halmyris raclele cu sfintele moaste in ziua de 7 iulie la ora 16.00. Ele vor fi intampinate de credinciosii tulceni in seara aceleiasi zile, la ora 19.00, la manastirea mentionata, dupa care cei prezenti vor lua parte la slujba de priveghere.

 

Duminica, 8 iulie a.c., la ora 7. 30, la manastirea Sfintilor Epictet si Astion, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va intampina delegatia bulgara si va aseza spre inchinare relicvariul cu Sfanta Cruce a Mantuitorului Hristos. Manifestarile religioase vor continua cu slujba de tarnosire a paraclisului manastirii. Soborul de arhierei, preoti si diaconi va oficia Sfanta Liturghie incepand cu ora 9.00.

 

Sfintii Epictet preotul si Astion monahul

 

Prin Sfintii Mucenici de la Halmyris, Dobrogea detine cele mai vechi sfinte moaste descoperite in Romania. Cei doi sfinti  au primit cununa muceniciei in anul 290, fiind ingropati ulterior sub altarul bisericii episcopale a Halmyrisului. Viata sfintilor este relatata in actul lor martiric aflat intr-o copie la Biserica Mantuitorului din Utrecht - Olanda. Imediat dupa importanta descoperire realizata de echipa arheologului Mihail Zahariade, profesorul Nicolae Mirotoiu, impreuna cu cercetatori in domeniul antropologiei, au efectuat  o expertiza asupra osemintelor si au ajuns la concluzia ca "apartin fara putinta de tagada" celor doi martiri.

 

Dupa descoperirea Sfintelor Moaste, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, in cadrul unei slujbe solemne, le-a asezat spre inchinare in Catedrala Arhiepiscopala din Constanta. Sfintele moaste au fost redate cultului, bucurandu-se de mare cinstire in randul crestinilor.

 

Biroul de Comunicare si Relatii Mass-media, Arhiepiscopia Tomisului

.

06 Iulie 2007

Vizualizari: 1983

Voteaza:

Un fragment din Sfanta Cruce va fi adus in Dobrogea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE