Institutul Holocaustului

Guvernul a hotarit infiintarea Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania. Prima actiune a acestuia va fi organizarea unui Memorial al Holocaustului.

Infiintarea Institutului fusese propusa anul trecut de Comisia Internationala pentru studierea Holocaustului din Romania la initiativa fostului sef al statului Ion Iliescu, pentru a repara gafa comisa atunci cind, acum un an, el declara pentru cotidianul israealian „Ha’aretz“ ca Holocaustul „nu i-a privit doar pe evrei“. Comisia, condusa de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, si in componenta careia se afla reputati specialisti in studierea Holocaustului - cum este Jean Ancel - a stabilit, fara echivoc, faptul ca, in anii ’40, aproximativ 400.000 de evrei au fost ucisi sub administratie si in granite romanesti.

Protestul lui Elie Wiesel

Anul trecut, negarea existentei cumplitei tragedii a poporului evreu pe teritoriul Romaniei a cuprins o serie de declaratii oficiale, care au inceput cu cele ale guvernului - care afirmase ca sub guvernarea romaneasca dintre 1940-1944 nu a existat Holocaust - si s-au terminat cu cele deja amintite ale lui Iliescu. Nu doar comunitatea evreiasca din Romania a fost indignata de declaratiile lui Iliescu, ci chiar autoritatile Israelului in frunte cu presedintele de atunci, Moshe Katzav. Ulterior, Iliescu nu a parut miscat de gestul de protest al lui Elie Wiesel care i-a returnat o decoratie, dupa ce ex-seful statului ii daduse aceeasi distinctie lui C.V. Tudor.

Primul demers al institutului va fi punerea pietrei de temelie a Memorialului Holocaustului. Institutul are ca baza de plecare „Raportul Wiesel“, in care se arata ca sute de mii de evrei au fost ucisi sub administratia romaneasca din cauza unui „antisemitism adinc inradacinat in elita politica si culturala romaneasca“.

.

11 August 2005

Vizualizari: 1241

Voteaza:

Institutul Holocaustului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE