Sfinti praznuiti in Postul Nasterii Domnului

Postul Nasterii Domnului aduce credinciosilor nu doar o perioada de pregatire duhovniceasca, dar si zile in care sunt pomeniti sfinti de seama, care anticipeaza momentul bucuriei ce insoteste venirea pe lume a Pruncului Dumnezeesc.

Astfel, pe 20 noiembrie, Biserica noastra ii pomeneste pe Sfantul Grigorie Decapolitul, monahul aparator al icoanelor din secolul al VIII-lea, ale carui sfinte moaste se afla la Bistrita Olteana, precum si pe Sfantul Mucenic Dasie, soldatul martirizat in secolul al III-lea, la Durostorum, Silistra de astazi. Pe 23 noiembrie, Biserica Ortodoxa Romana il pomeneste pe Sfantul Cuvios Antonie de la Iezerul-Valcea. Retras vreme de 25 de ani in preajma muntilor, cuviosul pustnic, trecut la Domnul in jurul anului 1714, a fost canonizat de catre Sfantul Sinod in anul 1992. La 30 noiembrie sarbatorim pe Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat de Mantuitorul Iisus Hristos la propovaduire. De asemenea, din acest an, la aceeasi data il pomenim si pe Sfantul Ierarh Andrei Saguna.

La inceputul lunii decembrie, pe data de 3, va fi sarbatorit Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica, cel care a randuit viata de obste, dupa model athonit. Pe 6 decembrie, Sfantul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, aparatorul neintrecut al dreptei credinte la Sinodul I Ecumenic, este pomenit de intreaga Biserica Ortodoxa si nu numai. In urmatoarea zi, pe 7 decembrie, credinciosii o vor cinsti pe Sfanta Mucenita Filofteia, ale carei cinstite moaste, facatoare de minuni, se afla de sute de ani la Manastirea Curtea de Arges. Pe 12 decembrie este trecut in calendarul bisericesc Sfantul Spiridon al Trimitundei, ierarhul care a propovaduit Evanghelia in insula Cipru, la inceputul veacului al IV-lea.

Sfantul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei de la sfarsitul secolului al XVII-lea, neintrecut invatator in limba poporului sau, este trecut in calendarul Bisericii noastre la 13 decembrie. Si Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul, de al carui nume se leaga istoria zbuciumata, dar plina de credinta din vremea Sfantului Voievod Stefan cel Mare, va fi pomenit pe 18 decembrie.

In saptamana care precede Slavitul Praznic al Nasterii Domnului sarbatorim un alt sfant roman: Petru Movila, Mitropolitul Kievului, la 22 decembrie. De neam boieresc, fostul egumen al Lavrei Pecerska a ajuns mitropolit al Kievului in anul 1632. In aceasta demnitate a alcatuit o importanta „Marturisire Ortodoxa”, aprobata la Sinodul de la Iasi, din anul 1642 si apoi de catre toti patriarhii ortodocsi.

Sursa: episcopiaseverinului.ro
 

.

17 Noiembrie 2011

Vizualizari: 332

Voteaza:

Sfinti praznuiti in Postul Nasterii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE