114 ani de la nasterea marelui duhovnic Paisie Olaru

Parintele Paisie Olaru a fost pomenit luni, 20 iunie a.c., cu prilejul implinirii a 114 ani de la nasterea sa. Slujbe de pomenire au fost oficiate la biserica din Stroiesti, localitatea natala a parintelui Paisie Olaru, precum si la biserica din Albesti.

Parintele Paisie Olaru - repere biografice

Ieroschimonahul Paisie Olaru s-a nascut la data de 20 iunie 1897, in satul Stroiesti, comuna Lunca, judetul Botosani, intr-o familie cu cinci copii, fiind cel mai mic la parinti.

Tatal sau, Ioan, era padurar, iar mama sa, Ecaterina, casnica. Din botez a primit numele de Petru. In anul 1921 a intrat in viata monahala la Schitul Cozancea din apropiere, luand la calugarie numele de 'Paisie'. In anul 1943 a fost hirotonit diacon, iar in anul l947, preot, fiind pentru putin timp egumen la schitul de metanie. In toamna aceluiasi an se retrage la Manastirea Sihastria, devenind duhovnic al intregii obsti, pana la sfarsitul vietii sale. Intre anii 1972-1985 s-a nevoit ca sihastru la Schitul Sihla, iar in ultimii cinci ani a locuit in chilia sa de la Sihastria, fiind bolnav, pana s-a mutat la Domnul, in noaptea de 18 octombrie 1990. Desi parintele Paisie nu a fost un om al cuvantului scris, de la el au ramas o serie de ziceri, cuvinte, scrisori, care au fost publicate in mai multe volume de sine statatoare sau in reviste ca: „Parintele Paisie Duhovnicul - volum de ziceri, apoftegme si relatari”, „Parintele Paisie de la Sihla” sau „Viata imbunatatita a unor monahi necunoscuti noua”.

Sursa: Radio Reintregirea
 

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 198

Voteaza:

114 ani de la nasterea marelui duhovnic Paisie Olaru 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE