13 ani de la infiintarea Episcopiei Alexandriei si Teleormanului

Marti, 1 septembrie 2009, in Episcopia Alexandriei si Teleormanului va fi sarbatorita implinirea a 13 ani de activitate. Aceasta sarbatoare a fost precedata de cinstirea Sfantului Ierarh Alexandru, patronul spiritual al municipiului Alexandria, in ziua de 30 august. In fiecare an, Procesiunea organizata cu prilejul sarbatorii hramului Catedralei Episcopale locale este inscrisa in Programul manifestarilor dedicate municipiului Alexandria. Anul acesta alexandrenii au aniversat 175 de ani de atestare documentara - in vara anului 1834, domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica a intemeiat asezarea ce ii va purta numele, Alexandria.

Cu aceasta ocazie, marti - 1 septembrie, PS Galaction Stanga va savarsi Sfanta Liturghie arhiereasca, impreuna cu un sobor de preoti din cadrul episcopiei, pentru a-I multumi lui Dumnezeu, care intareste realizarile Prea Sfintiei Sale ca arhiereu. Acest moment festiv va avea loc maine dimineata, la Catedrala episcopala "Sfantul Alexandru" din Alexandria.

La 1 septembrie 1996, prin infiintarea Episcopiei Alexandriei si Teleormanului, in limitele administrative ale judetului Teleorman, cu acordul Sfantului Sinod, a fost intronizat PS Galaction Stanga, intaiul episcop al Alexandriei si Teleormanului. De organizarea structurii noii Eparhii, a fost imputernicit sa se ocupe, PS Calinic, episcop al Argesului si Muscelului, in calitate de episcop loctiitor pana la alegerea episcopului titular.

„Au trecut de atunci 13 ani si in fiecare an pentru noi este o sarbatoare aceasta data. Ne aduce aminte de acel inceput. Ne uitam la Episcopie cum creste, ne uitam la noi cum ne schimbam statutul si ne obisnuim cu gandul ca avem o episcopie in Teleorman, o premiera extraordinara, pentru ca aceasta zona este cam saraca spiritual si, tocmai de aceea, prezenta unei Episcopii este un lucru extraordinar si foarte bine venit. Bucuria este deosebita.” ne-a marturisit parintele Popa Gheorghe, parohul Catedralei "Sfantul Alexandru" din Alexandria, cu ocazia sarbatorii resedintei episcopiei Teleormanului.

Tot cu acest prilej, parintele paroh a tinut sa sublinieze:

„In anul 1996, biserica-catedrala "Sfantul Alexandru" a devenit catedrala domneasca si episcopala, ea adapostind un sarcofag si osemintele domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica, prin aceasta devenind necropola domneasca. Ne mandrim cu acest lucru pentru ca, iata, nu numai Iasul sau Curtea de Arges au necropole domnesti, ci si Alexandria. Este o greutate extraordinara pentru orasul nostru si pentru toate acestea dam Slava lui Dumnezeu si-L rugam sa ne ajute si in continuare sa crestem si mai mult, si pe plan spiritual, si pe plan material, pentru ca o episcopie inseamna si o administratie, inseamna o zestre, inseamna o sursa care sa asigure anumite cheltuieli misionare, de intretinere, administrative.”

01 Septembrie 2009

Vizualizari: 415

Voteaza:

13 ani de la infiintarea Episcopiei Alexandriei si Teleormanului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE