235 de ani de la mutarea la cerestile lacasuri a Sfantului Mucenic Cosma Etolul, Luminatorul Greciei si Apostolul Saracilor
Apostol si sfant national al Greciei, Sfantul Cosma Etolianul a trait intre anii 1714 – 1779 si este considerat pe buna dreptate parintele natiunii grecesti moderne si unul din cei mai mari misionari ortodocsi din toate timpurile, figura exemplara a Ortodoxiei din epoca postbizantina.
Nascut intr-un sat din Epir dintr-o familiei simpla, Constas – numele de botez al sfantului – va intra in anul 1743 in Sfantul Munte unde va urma Academia Atonita de langa Manastirea Vatoped si in scurt timp va deveni ieromonah la Manastirea Filotheu, primind numele Cosma.
La 46 de ani paraseste Athosul pentru a strabate vreme de 20 de ani ca predicator popular aproape intreaga Grecie continentala si insulara, sfarsindu-si viata pe 24 august 1779 martirizat de otomani.
Prin actiunea sa de predicator itinerant a determinat infiintarea a peste 200 de scoli primare si a 10 licee pentru salvarea limbii grecesti si a identitatii spirituale si culturale a elenismului balcanic. Credinta si Neamul, prin Biserica si Scoala, erau coordonatele apostolatului sau. Mesajul Sfantului Cosma era cel al Evangheliei, exprimat intr-un limbaj simplu dar convingator: crestinismul este iubire de Dumnezeu si de aproapele manifestate concret in frecventarea cultului Biserici si a Sfintelor Taine, smerenie si rugaciune neincetata, precum si o viata morala la nivel individual, familial si social. Moralitatea se obtine insa numai printr-o lupta neinduplecata atat impotriva patimilor si viciilor, cat si a nedreptatilor si inegalitatilor sociale, si mai ales impotriva ignorantei si lipsei unei adevarate educatii si culturi, in care Sf. Cosma vedea originea intregii decaderi religioase, morale si sociale a poporului grec. Semnul Crucii, regula de aur – ce tie nu-ti place, altuia nu-i face – si rugaciunea lui Iisus (de rostit zilnic cu matanii intre 5150 -10300 de ori!), la care adauga necesitatea purtarii barbii de catre barbati si a baticului de catre femei, erau principalele mijloace predicate de Sf. Cosma pentru refacerea vietii duhovnicesti.
Sfantul Cosma Etolianul a fost canonizat de Biserica Ortodoxa a Greciei in anul 1961.
In limba romana a aparut „Viata si invataturile Cuviosului si Sfintitului Mucenic Cosma Etolianul, Luminatorul Greciei si Apostolul saracilor”, la Editura Deisis, in anul 2001.
Sursa: reintregirea.ro.
-
Sfantul Cosma Etolul
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Evghenie Etolul
Publicat in : Vietile sfintilor -
Paraclisul Sfantului Cosma Etolianul
Publicat in : Slujbe si randuieli -
Mormantul Sfantului Cosma Etolianul
Publicat in : Pelerinaje
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.