300 de ani de la zidirea Bisericii din Deal – Calimanesti

In perioada 5-8 noiembrie 2011, in Parohia Calimanesti II, din Protopopiatul Ramnicu Valcea, vor avea locmanifestarile cultural-religioase dedicate implinirii a 300 de ani de la zidirea "Bisericii din Deal" cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil".

Sarbatoarea Parohiei Calimanesti II va fi incununata cu oficierea Sfintei Liturghii, in data de 8 noiembrie, de catre Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului.

Manifestarile se vor desfasura dupa urmatorul program:

Sambata, 5 nov. 2011

- ora 17.00 - Slujba Vecerniei
- Deschiderea expozitiei de icoane si obiecte bisericesti de patrimoniu national

Duminica, 6 nov.

2011

- ora 08-11.30 - Sfanta Liturghie
- Vizitarea expozitiei si muzeului parohial

Luni, 7 nov. 2011

- ora 17.00 - Slujba Vecerniei cu Litie

Marti, 8 nov. 2011

- ora 08-11.30 - Sfanta Liturghie Arhiereasca
- Lansarea monografiei Sfintei Biserici

Biserica din Deal - Scurt Istoric


Aceasta sfanta biserica este cea mai veche biserica de mir a orasului Calimanesti. Pentru multa vreme a fost singura biserica – locas de inchinare pentru locuitorii satului de aici, a carui vechime vine din negura timpului si care este mentionat, pentru prima data, in sec. XIV, la 20 mai 1388, in hrisoavele cancelariei domnitorului Mircea cel Mare ( 1386- 1418).

Tot din aceste vremuri, de mult apuse, este amintita aici o biserica a satului in care slujea "popa Jipa”- asa cum l-au consemnat documentele vremii- o biserica ale carei urme s-au pierdut, pe locul ei ramanand o cruce pe care se gasea o inscriptie daltuita in piatra: " . cruce ridicata de robu lui Dumnezeu, kir Dan, la biserica veche unde au fost sfantul prestol, valeat 7208(1700)”

Biserica are hramul "Sfintii Voievozi” si dateaza de la inceputul secolului XVIII, fiind ridicata in mijlocul satului de atunci pe un deal, de unde si numele "Biserica din Deal” asa cum au numit-o localnicii.

Amplasata in vechea vatra a satului, biserica este ctitoria egumenului manastirii Cozia, kir Serafim, lucrarile la zidirea ei incepand in 1711 si terminandu-se in anul 1715 cand a si fost sfintita in timpul scurtei domnii a domnitorului Stefan Cantacuzino (1714-1716), dupa cum mentioneaza si pisania bisericii: "Cu ajutorul Sfintei Troite, din temelie s-au zidit aceasta sfanta biserica intru cinstea Sfintilor Voievozi ai ostilor ceresti Mihail i Gavril, din osteneala parintelui chir Serafir, egumenul ot sfanta manastire Cozia, in zilele lui Ștefan Cantacuzino Voievod, mta.septb.7219(1711)”.

O a doua pisanie, zugravita in interiorul bisericii, in pronaos, aminteste de alti ctitori ce au contribuit la ridicarea acestui sfant locas: " Aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica ce se vede s-au zidit din temelie de robu lui Dumnezeu, Serafim eromonah, egumenul sfintei manastiri Cozia, ajutorand cu ce s-a putut si parintele Vasile monah. Și s-au impodobit cu zugraveala de . jupan Stoica. octomvrie leat 7282(1773). Al doilea. Gheorghe san Stoica. 1816”. Acesti ctitori sunt zugravitiin pronaos pe peretele vestic, ultimii doi, tata si fiu, fiind oameni instariti din zona.

Pridvorul bisericii a fost adaugat mai tarziu, in secolul XIX, mai exact in anul 1857, asa cum s-a consemnat si in inscriptia zugravului de atunci ce l-a pictat " 1857 septemvrie 14”. Iar mai in fata, dar tot in curtea bisericii se afla un turn-clopotnita zidit tot in secolul XVIII, odata cu biserica.

Arhitectural biserica are anumite particularitati deosebite. Este cladita in forma de nava, dreapta, fara abside laterale dar si fara turla, cu un pridvor initial deschis sprijinit pe stalpi grosi de caramida ce aminteste de casa traditionala romaneasca. De dimensiuni modeste, bisericuta este zidita din piatra de rau - de unde si numele de "Biserica de piatra”- si a fost multa vreme acoperita cu sindrila(sita), ceea ce ii da un puternic caracter autentic romanesc inscriind-o in tipologia bisericutei cu specific romanesc a crestinismului de la noi.

Pictura, realizata in tehnica frescei, este cea originala cu adaugirile din secolul XVIII realizate de catre ctitorii sai Serafim, apoi jupan Stoica in 1773 si Gheorghe, fiul sau in 1816 asa cum reiese din pisaniile amintite si pridvorul cu pictura interioara si exterioara din secolul XIX , realizata in 1857. Pictorul ce a efectuat aceasta pictura a fost Gheorghe, mentionat in pisania bisericii: "S-au zugravit aceasta biserica de zugravul Gheorghe”. De o frumusete aparte, cu picturi originale cu influente populare romanesti, cu motive ale folclorului traditional, cu tablourile inedite ale Apocalipsei din pridvor, cu pictura exterioara biserica a fost inscrisa intre monumentele istorice nationale de factura religioasa.

De-a lungul timpului a cunoscut multe, si mariri si decaderi.A fost biserica satului, apoi dupa zidirea catedralei din centrul nou al orasului a ajuns filiala a acesteia, apoi doar capela de cimitir iar in perioada 1923-1939 a fost incisa slujindu-se aici coar ocazional. Din anul 1939 a fost redeschisa cultului iar din 1942 este biserica parohiei Calimanesti II.

Astazi se regaseste in toata frumusetea si valoarea ei istorica, arhitecturala, artistica in urma unor ample lucrari de refacere, consolidare,restaurare a picturii efectuate in perioada anilor 1985-2000. Tot in aceasta perioada s-au realizat alte obiective necesare unei bune desfasurarii a activitatii cum ar fi:
- construirea cancelariei parohiale, a bibliotecii si muzeului parohial
- ridicarea unui praznicar, a portalului de la intrare si anexelor gospodaresti ( bucatarie, magazie, grup sanitar modern, etc)
- amenajarea curtii interioare a bisericii si a unui parc ecumenic in imediata vecinatate a bisericii.
Toate acestea s-au realizat la initiativa si sub directa indrumare a preotului paroh Gheorghe Nita si cu intregul sprijin al Consiliului si Comitetului Parohial dar si cu sustinerea si truda credinciosilor si oamenilor de bine de aici.

Sursa: arhiram.ro

.

03 Noiembrie 2011

Vizualizari: 647

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE