3500 de tineri, prezenti la reuniunea de la Baia Mare

Miercuri, 3 septembrie 2014, a debutat la Baia Mare ,,Reuniunea Tinerilor Crestini Ortodocsi", care reuneste in acest an peste 3500 de tineri din tara si invitati din strainatate.

Debutul Reuniunii Tinerilor Ortodocsi, la Baia Mare
Deschiderea festiva a manifestarii a avut loc de la ora 17:00, in fata Catedralei Episcopale „Sfanta Treime”, unde Preasfintitul Iustin Sigheteanul i-a intampinat pe tinerii si preotii veniti din toate colturile tarii, dar si pe cei veniti din Polonia, Italia, Spania si Ucraina. Imediat dupa primirea facuta de Preasfintitul Episcop Iustin Sigheteanul, toti participantii au cantat impreuna Imnul National, au rostit rugaciunile de seara, moment dupa care au fost prezentate mesajele autoritatilor judetene si mesajele delegatiilor din tarile ortodoxe. In final, ierarhul le-a urat tuturor un calduros bun venit si i-a binecuvantat, multumindu-le pentru implicarea si participarea la acest eveniment, ce isi propune sa ii ajute in special pe tineri sa redescopere identitatea lor nationala si sa pastreze valorile si credinta ortodoxa. In jurul orei 19, tinerii au luat parte la un spectacol folcloric sustinut de Ansamblul National Transilvania, Dinu Iancu Salajanu si de tineri interpreti de muzica populara.

Momentul artistic a avut loc pe scena special amenajata din preajma catedralei episcopale.

Tineri din tara si strainatate, uniti in rugaciune
De la Cluj participa un numar mare de tineri si preoti din mai multe parohii de pe raza Arhiepiscopiei Clujului. Este prezent la reuniune si directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, Pr. Liviu Vidican Manci care a declarat pentru Radio Renasterea ca tinerii clujeni sunt entuziasmati si dornici sa fie in rugaciune si in comuniune cu alti tineri de varsta lor, dar si sa isi sporeasca invataturile de credinta ortodoxe. Inainte de a ajunge la Baia Mare tinerii clujeni au facut un popas la Manastirea Casiel, unde parintele Serafim le-a pus tinerilor la suflet un cuvant duhovnicesc, indemnandu-i spre o viata morala si echilibrata. Si ceilalti tineri din alte zone ale tarii, ce participa in aceste zile la reuniunea de la Baia Mare, si-au exprimat bucuria de a fi partasi la acest eveniment, spunand ca pentru ei este un prilej de intarire in credinta si de implicare activa in viata Bisericii.

Orasul Baia Mare, plin de tinerete si culoare
Potrivit organizatorilor, timp de patru zile, tinerii participanti la Reuniunea Tinerilor Crestini Ortodocsi vor lua parte la momente de rugaciune ce vor avea loc atat la bisericile din oras, cat si la Catedrala ortodoxa „Sfanta Treime”, vor avea parte de spectacole artistice, conferinte si vizite la Muzeul satului din Baia Mare, precum si alte obiective culturale si turistice din zona, dar vor participa si la cateva ateliere de lucru. Un moment mult asteptat de participantii la reuniune este conferinta sustinuta de actorul Dan Puric ce va avea loc joi, 4 septembrie, de la ora 15:30, in piata Libertatii din oras. Invitatul special le va vorbi tinerilor despre „Ortodoxia si identitatea noastra nationala”. In deschiderea conferintei vor canta cei din Grupul „Brio Sonores” din Chisinau, iar seara se va incheia cu un concert sustinut de Paula Seling. Vineri seara, miile de tineri prezenti la Baia Mare vor participa la procesiunea „Bucuria credintei”, ce va porni din centrul vechi al orasului si se va termina in fata Catedralei „Sfanta Treime”. Ei vor purta torte aprinse pe tot parcursul traseului si vor canta imne religioase, fiind insotiti de fanfara municipiului si de formatii corale. Procesiunea va fi condusa de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi.

Reuniunea Nationala a Tinerilor Ortodocsi se va incheia sambata, cu participarea tuturor la Sfanta Liturghie savarsita in Catedrala ortodoxa „Sfanta Treime”.

Autor: Andreea Pagleşan

Sursa: radiorenasterea.ro

.

04 Septembrie 2014

Vizualizari: 665

Voteaza:

3500 de tineri, prezenti la reuniunea de la Baia Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE