370 de ani de la oficializarea limbii romane in Tara Moldovei marcati la Iasi printr-un colocviu international

În perioada 9-10 noiembrie 2016, la Muzeul Mitropolitan din Iași, va avea loc Colocviul Cărţi româneşti de învăţătură (Iaşi – 1643, 1646) prin care organizatorii doresc să marcheze împlinirea a 370 de ani de la oficializarea limbii române în Țara Moldovei.

În acest an, declarat de către Patriarhia Română An comemorativ al Sfântului Ierarh Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, în parteneriat cu Academia Română, prin Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din Rouen – Normandie organizează la Iași, în perioada 9-10 noiembrie 2016, Colocviul „Cărţi româneşti de învăţătură (Iaşi – 1643, 1646). 370 de ani de la oficializarea limbii române în Țara Moldovei.”

Manifestarea, sprijinită de Consiliul Județean Iași și Primăria Municipiului Iași, va fi dedicată, în mod special, aniversării comune a 370 de ani de la oficializarea limbii romȃne ȋn Moldova şi a două acte singulare de cultură majoră ale ilustrei domnii a lui Ioan Vasile Lupu (1636-1653): publicarea la Iași a „Cărții românești de învățătură în 1643” (cunoscută mai ales sub numele de „Cazania lui Varlaam” – prima carte tipărită în Moldova) și promulgarea, tot la Iași, în 1646 a unei alte „Cărți românești de învățătură (Pravila)”, ambele „cu dzisa și cu toată cheltuiala lui Vasile, Voievodul și Domnul Țărâi Moldovei”.

Prin acest eveniment se va readuce în atenția publicului larg faptul că oficializarea limbii române în Moldova s-a petrecut la Iași, acum 370 de ani. Conceput într-un spirit interdisciplinar, destinat întâlnirii specialiștilor aparținând mai multor orizonturi culturale, Colocviul Cărţi româneşti de învăţătură (Iaşi – 1643, 1646) își propune să conjuge mai multe abordări propuse până acum în mod disjunct (și care nu au dus în domeniu decât la rezultate cel mult parțiale): istorică, filologică și teologică. La capătul lui se poate spera o profundă reînnoire a înțelegerii noastre asupra perioadei studiate.La acest eveniment vor fi prezenți, pe lângă invitați din Iași, și participanțidin Paris, Rouen, Chișinău, București, Alba Iulia, Cluj-Napoca și Târgoviște.

Anexat este disponibil programul lucrărilor ce vor fi susținute pe parcursul celor două zile în care se va desfășura evenimentul.

Ioana Stoian
Referent marketing Centrul Cultural Misionar DOXOLOGIA
 

04 Noiembrie 2016

Vizualizari: 173

Voteaza:

370 de ani de la oficializarea limbii romane in Tara Moldovei marcati la Iasi printr-un colocviu international 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE