372 de ani de la tarnosirea Manastirii 'Sfintii Trei Ierarhi'

Vineri, 6 mai 2011, se implinesc 372 de ani de la sfintirea bisericii Manastirii „Sfintii Trei Ierarhi“ din Iasi, ctitorie de suflet a domnitorului Vasile Lupu. Slujba Parastasului pentru ctitori va fi savarsita la ora 9:30, de un sobor de preoti, si va fi precedata de Sfanta Liturghie.

Manastirea „Sfintii Trei Ierarhi“ a fost ridicata de domnitorul Vasile Lupu in prima jumatate a secolului al XVII-lea, fiind un monument de arhitectura inegalabila. Veche vatra a culturii si spiritualitatii din Moldova si nu numai, la Manastirea „Sfintii Trei Ierarhi“ din Iasi se impletesc, intr-o profunda armonie, frumusetea artistica a bisericii si istoria ei bogata cu bucuria netrecatoare a rugaciunii. Sfantul lacas a fost tarnosit in anul 1639, de Mitropolitul Varlaam, iar pentru o perioada a adapostit moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, alaturi de cele ale Sfantului Ierarh Vasile cel Mare.

„Domnitorul Vasile Lupu si-a dorit ca Biserica Manastirii «Sfintii Trei Ierarhi» sa fie un important centru cultural. De acest lacas de inchinaciune se leaga insasi istoria invatamantului iesean, aici functionand Academia Vasiliana, prima scoala importanta din capitala Moldovei“, a amintit arhim. Nichifor Horia, staretul asezarii monahale si exarhul administrativ al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor. (C. Ciofu)

Sursa: mmb.ro
 

.

06 Mai 2011

Vizualizari: 455

Voteaza:

372 de ani de la tarnosirea Manastirii 'Sfintii Trei Ierarhi' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE