66 de ani de la trecerea la Domnul a Patriarhului Nicodim Munteanu

Astazi se implinesc 66 de ani de la trecerea la Domnul a celui de-al doilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Nicodim Munteanu. A fost intronizat Intaistatator al Bisericii noastre in anul 1939, pastorind credinciosii intr-o epoca de mari tulburari politice si sociale.

Nascut pe 6 decembrie 1864 in satul nemtean Pipirig, viata lui se leaga de cea a Mitropolitului Moldovei, Pimen.

In 1909 la Iasi a fost hirotonisit arhiereu, cu titlul „Bacauanul” si numit vicar al Mitropoliei. In 1912 arhiereul Nicodim a ocupat scaunul eparhiei Husilor.

In timpul razboiului, ca episcop de Husi, a reprezentat Biserica noastra la Marele Sobor al Bisericii rusesti, intrunit la Moscova in 1917, care a hotarat reinfiintarea Patriarhului rusesc. Revolutia l-a surprins in Rusia. Dupa revenirea Basarabiei la patria mama i s-a incredintat, in iunie 1918, ca loctiitor de arhiepiscop al Chisinaului si Hotinului, conducerea si reorganizarea Bisericii din aceasta provincie. In 1919 a revenit la Husi unde a pastorit pana la 31 decembrie 1923 cand s-a retras la metania sa de la Neamt. Apoi ii succede in scaunul de Mitropolit al Moldovei lui Pimen Georgescu, iar in 1939 devine Patriarh.

Recunoscandu-i-se contributia pe taramul literaturii bisericesti, la 15 octombrie 1918 a fost ales membru de onoare al Academiei Romane. A fost, de asemenea, proclamat “Doctor Honoris Causa” al Universitatii din Cernauti.

Dupa doua luni de la alegerea sa ca patriarh a izbucnit cel de-al doilea razboi mondial iar la un an a abdicat regele Carol II trecand prerogativele fiului sau Mihai iar la carma tarii a venit un guvern condus de Ion Antonescu. In valtoarea vremurilor si in asprimea zilelor Patriarhul Nicodim a avut si ragazul de a continua sa talmaceasca si sa tipareasca brosuri religioase, predici, cuvantari pastorale și indemnuri catre credinciosi, peste care troneaza editia sinodala a “Bibliei” din 1944.

In ultimii ani ai vietii, Patriarhului Nicodim ii slabisera puterile, iar in august 1947 cand se afla la manastirea Neamt pentru odihna, a facut o congestie pulmonara care s-a agravat pe fondul bolii de inima, incat cu toate ingrijirile medicale, la 27 februarie 1948 a survenit decesul. Trecuse de 83 de ani. A fost inmormantat cu tot ceremonialul cuvenit in Catedrala Patriarhala, in partea dreapta a pronaosului, langa primul patriarh Miron Cristea. In urma trecerii sale la cele vesnice, loctiitor de patriarh devine Mitropolitul Moldovei, Justinian Marina.

Sursa: arhiram.ro

.

27 Februarie 2014

Vizualizari: 130

Voteaza:

66 de ani de la trecerea la Domnul a Patriarhului Nicodim Munteanu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE