9 ierarhi,invitati ai PS Nicodim, la Simpozionul 'Mehedinti-istorie,cultura si spiritualitate'

9 ierarhi, invitati ai PS Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, participa in aceste zile la Simpozionul „Mehedinti - istorie, cultura si spiritualitate - editia a V-a” desfasurat in Episcopia Severinului si Strehaiei, la aceasta manifestare participand profesori universitari, cercetatori, profesori de religie, istorici si preoti de pe intreg cuprinsul tarii.

Este vorba de un demers stiintific ce cuprinde o serie de actiuni religioase, istorice, culturale si artistice.

Manifestarile, ce se desfasoara in sala de conferinte a Centrului Cultural ,,Sf. Ioan Gura de Aur” din Drobeta Turnu Severin, sunt prilejuite de proclamarea de catre Patriarhia Romana a anului 2012 ca „An omagial al Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor” la care se adauga pentru Eparhia Severinului si Strehaiei urmatoarele teme:

- Vlahii in istorie;
- 380 de ani de la urcarea pe tronul Tarii Romanesti a lui Matei Basarab;

Simpozionul a fost deschis marti, 5 iunie, de catre PS Nicodim Episcopul Severinului si Strehaiei, care a facut si o scurta prezentare a activitatilor ce vor urma.

Pentru inceput a fost prezentat Mesajul Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Romaniei, la cea de-a V-a editie a simpozionului Mehedinti – istorie, cultura si spiritualitate, organizat de Episcopia Severinului si Strehaiei.Delegatul IPS Parinte Mitropolit Irineu al Olteniei la acest simpozion este preotul Gheorghe Zamfir, Consilier Administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei.

Sesiunea de comunicari a inceput cu prezentarea lucrarilor de catre cei 9 ierarhi.

A urmat apoi lansarea volumului ,,Ortodocsi si Greco Catolici in Transilvania (1867-1916) Convergente si divergente”, autor Macarie Dragoi – prezentata de Prof. univ. dr. Nicolae Bocsan, Universitatea Babes-Bolyai si lansarea volumului ,,Mehedinti-istorie, cultura si spiritualitate, 2011”. Sesiunea de comunicari a continuat cu prezentarea sustinuta de Stelian Gombos, Consilier Superior tr. 3 de la Secretariatul de Stat pentru Culte, din cadrul Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, prof. univ. dr. Nicolae Bocșan de la Universitatea Babes-Bolyai, arhim. dr. Policarp CHITULESCU, Consilier patriarhal si director al Bibliotecii Sfantului Sinod precum si alti profesori universitari de la mai multe facultati de teologie ortodoxa din tara.

In prima zi a simpozionului, corul ,,Kinonia” al Episcopiei Severinului si Strehaiei a interpretat cateva piese armonizate.

Aproximativ 70 de persoane vor sustine comunicari in cele 3 zile ale simpozionului.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

06 Iunie 2012

Vizualizari: 341

Voteaza:

9 ierarhi,invitati ai PS Nicodim, la Simpozionul 'Mehedinti-istorie,cultura si spiritualitate' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE