A debutat seria concertelor de colinde organizate de Mitropolia Moldovei si Bucovinei

In dupa-amiaza zilei de sambata, 14 decembrie 2013, la Casa de Cultura a Sindicatelor din orasul Botosani, a debutat seria concertelor de colinde organizate de Mitropolia Moldovei si Bucovinei in acest an. Spectacolul-eveniment „Bucuria Nasterii Domnului“ s-a desfasurat in prezenta Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Teofan, a mai multor stareti si parinti protopopi, precum si a numeroase oficialitati locale si judetene.

Bucuria Nasterii Domnului a fost vestita sambata seara sutelor de botosaneni prezenti la Casa de Cultura a Sindicatelor printr-un concert de colinde, organizat de Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Spectacolul de colinde, sustinut la Casa de Cultura a Sindicatelor din Botosani si intitulat „Bucuria Nasterii Domnului“, a avut o audienta selecta, in prezenta Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Teofan, a staretului Manastirii Popauti si exarh al manastirilor din zona Botosani, arhim. Ioan Harpa, a protopopului de Botosani, pr. Lucian Leonte, a protopopului de Darabani, pr. Constantin Panzariu, a staretului Manastirii Zosin, protos. Teodosie Plesca, a staretei Manastirii Vorona, stavrofora Teofana Scantei, precum si a numerosi preoti. Nici autoritatile n-au lipsit de la eveniment, fiind prezenti prefectul Costica Macaleti, presedintele si vicepresedintele Consiliului Judetean, Florin Turcanu si Gheorghe Sorescu, si primarul municipiului Botosani, Ovidiu Portariuc.

Corurile care au incantat audienta la Botosani au fost grupul vocal al Asociatiei Tineretul Ortodox Roman (ATOR) - Dorohoi, corul parohiei „Sf. Ioan Botezatorul“ din Botosani, Corul „Amvonul“ al preotilor din Protopopiatul Saveni, Grupul de colindatori „Floricica“ al Protopopiatului Darabani, cu membri avand varste intre 6 si 8 ani, Ansamblul folcloric „Doina Costestilor“, Corul de maici „Glasul Voronei“ al Manastirii Vorona si Corul „Heruvimii“ al preotilor din Protopopiatul Botosani.

„Deschizandu-ne Cuvantului lui Dumnezeu, iesim din timp si suntem in legatura cu Cel vesnic“
La finalul spectacolului de colinde, parintele protopop Lucian Leonte a tinut un scurt cuvant: „Iubiti ascultatori si primitori de cantec dumnezeiesc, nimeni dintre noi nu a putut masura timpul cat acest loc a devenit o vatra de colinde. Aceasta pentru ca, deschizandu-ne Cuvantului lui Dumnezeu, iesim din timp si suntem in legatura cu Cel vesnic, care ne invesniceste si pe noi“.

De asemenea, IPS Mitropolit Teofan a subliniat importanta duhovniceasca a momentului: „In aceasta seara, s-au prezentat diferite culori in fata noastra, de la haina cea neagra purtata de calugari, calugarite si preotii nostri de parohii, culoare amintind de urcusul nostru pe Golgota spre Inviere, pana la splendidele culori ale costumelor noastre nationale, care ne-au pregatit sufleteste pentru a intampina cum se cuvine marea sarbatoare a Nasterii Domnului. Nu pot decat sa le multumesc fratilor preoti, parintilor protopopi care i-au coordonat, maicii starete Teofana de la Vorona, precum si tuturor celor implicati pentru ca ne-au oferit aceasta seara, care a necesitat ore si zile intregi de pregatiri. Mai sunt cateva zile pana la Craciun si colindatorii apar, nadajduiesc tot mai multi, pentru a ne spune un lucru, si anume ca, acum doua mii si treisprezece ani, Dumnezeu a coborat pe pamant“.

Ganduri despre bucuria de acasa
„Priveam la copiii care au colindat. Oare dintre acestia, peste 10-15 ani, cati vor mai fi in tara, refuzand sa mearga pe alte meleaguri, cautand painea cea de toate zilele? Nadajduim ca anul care vine va fi un an in care romanul sa inteleaga ca este bine sa ramana acasa, sau, daca pleaca, sa constientizeze ca este bine sa se intoarca, ca e mai bine nu pentru tara si pentru neam, ci in primul rand pentru el. Sper ca in anii ce vin, cei tentati sa plece in strainatate sa simta ca, plecand, saracesc nu tara, ci pe ei insisi, in demersul pe care-l fac. Sa ne daruiasca Dumnezeu pace in familie, prunci multi in familiile tinere, sa aveti fiecare bucuria intalnirii cu cei dragi, multi veniti poate din strainatate in aceste zile sa traiasca sfarsitul si inceputul de an acasa. Va multumesc tuturor pentru prezenta si pentru toata dragostea care ati aratat-o Bisericii“, le-a transmis la final IPS Teofan botosanenilor prezenti la concert.

La sfarsitul evenimentului, intreaga sala a cantat troparul Nasterii Domnului si colindul „O, ce veste minunata!“, iar IPS Mitropolit Teofan a impartit colaci, mere, calendare si iconite copiilor si celor care au colindat.

Tudorel Rusu
Sursa: doxologia.ro

.

16 Decembrie 2013

Vizualizari: 253

Voteaza:

A debutat seria concertelor de colinde organizate de Mitropolia Moldovei si Bucovinei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE