A doua duminica din Post la Manastirea Strehaia

Pe 31 martie, in Duminica a II-a din Postul Sfintelor Pasti, obstea manastirii Strehaia are parte de o aleasa bucurie duhovniceasca.
 
In mijlocul soborului de ostenitoare ale sfantului lacas de inchinare se va afla in vizita pastorala Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei.

Ierarhul mehedintean va savarsi in biserica manastirii Sfanta Liturghie a Sfantului Vasile cel Mare, impreuna cu un ales sobor de preoti si diaconi. In aceasta duminica, a Sfantului Grigorie Palama, slujba euharistica va incepe la ora 09:30.
 
Prima evanghelie ce se va citi la Sfanta Liturghie se gaseste la Sfantul Evanghelist Marcu 2, 1-12 si  aminteste de vindecarea slabanogului din Capernaum de catre Domnul Hristos. Acest episod biblic tinde sa arate atat misiunea  si puterea Fiului lui Dumnezeu de a ierta pacatul omenesc, cat si capacitatea Sa de a patrunde  adancul cugetelor si de a mustra pentru necredinta si impietrirea inimii. O alta invatatura desprinsa din pericopa este aceea ca Dumnezeu a vindecat slabanogul si pentru credinta insotitorilor sai, astfel incat ni se ofera un exemplu al tariei comuniunii.

Alaturi de evanghelia duminicala se va citi si cea a Sfantului Grigorie Palama.
 
Scurt istoric
 
Mitropolia a II-a a Tarii Romanesti, infiintata la 1370 de domnitorul Vlaicu Voda, cu sediul la Severin, si-a avut resedinta  la Strehaia, in perioada anilor 1474-1504.
 
Domnul Matei Basarab, descendent din boierii Craiovesti, a rectitorit la 1645 manastirea Strehaia, pe vechiul amplasament al Craiovestilor de la sfarsitul secolului XV-lea, unde comunitatea de monahi isi va afla linistea interioara, pacea cu ei insisi si cu Dumnezeu.
 
Desfiintata in urma Legii de Secularizare a averilor manastiresti din 1863, Manastirea Strehaia a ramas ca biserica de mir pana in 1958, cand s-a dat in folosinta noua biserica a localitatii Strehaia.
 
In sedinta Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din data de 07 august 2007 s-a aprobat schimbarea destinatiei manastirii "Sf. Treime” Strehaia din manastire de monahi (calugari) in manastire de monahii (calugarite).

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.
Pe aceeaşi temă

29 Martie 2013

Vizualizari: 856

Voteaza:

A doua duminica din Post la Manastirea Strehaia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE