A fost inaugurata Cantina sociala 'Sfanta Ana'

Persoanele defavorizate din sectorul 2 al Capitalei vor beneficia de serviciile unei noi cantine sociale, aflată în vecinătatea Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul“ - Pantelimon. Acest aşezământ social-filantropic a fost inaugurat şi binecuvântat ieri, 17 februarie, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Cantina socială „Sfânta Ana“ este primul program filantropic al Asociaţiei Diaconia - filiala sector 2.

Inaugurarea noului aşezământ social-filantropic a fost precedată de slujba de binecuvântare, săvârşită de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa primarului sectorului 2 Capitală, Neculai Onţanu, a Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi ostenitorilor din cadrul protopopiatului şi primăriei din sectorul 2. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a apreciat lucrările care s-au realizat la noul aşezământ social-filantropic al Protopopiatului Sector 2 Capitală, care a fost realizat cu sprijinul material al Primăriei Sectorului 2 Capitală, şi a subliniat că împreuna-responsabilitate faţă de cei săraci a celor două instituţii constituie un model pentru celelalte protoierii şi primării bucureştene: „Ne rugăm Bunului Dumnezeu ca această lucrare misionară, care este Evanghelia trăită în iubire milostivă, să fie un prilej de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru faptul că putem să răspundem nevoilor celor care sunt neajutoraţi.

În acelaşi timp, această lucrare trebuie să fie una educaţională. Cei ajutaţi material sunt chemaţi să ajute pe alţii spiritual. Bătrânii, bolnavii şi săracii care sunt ajutaţi trebuie şi ei, la rândul lor, să se roage pentru cei care îi ajută, pentru binefăcători, sponsori, pentru părinţii care organizează şi personalul care susţine prin lucrarea sa o astfel de cantină“. Patriarhul României a mai arătat că există două feluri de milostenie - milostenia materială şi milostenia spirituală: „Există o milostenie materială, când oferim hrană celui flămând, haine celui care nu le are şi medicamente celui bolnav. Dar dacă nu ai nimic material, nici un bănuţ, nici un aliment pentru a-l dărui, totuşi poţi dărui spiritual o rugăciune, un cuvânt bun, o prezenţă prietenoasă lângă un om suferind sau singur, încât nimeni nu ar putea spune că nu are posibilitatea să fie darnic şi să ajute. Sunt oameni care au cele materiale, dar suferă de foarte multă singurătate şi nu au găsit un sens plenar vieţii; atunci, un sfat bun, o rugăciune, un îndemn bun în vreme de descurajare, un cuvânt de mângâiere în timp de întristare, este o hrană pentru suflet şi o înveşmântare în speranţă şi încredere“.

Pr. protoiereu Ioan Popescu a afirmat că noua cantină socială „Sfânta Ana“ a Asociaţiei Diaconia - filiala sector 2 este o prelungire a dimensiunii sociale a misiunii parohiei azi şi a subliniat că atât timp cât creştinul va avea conştiinţa că prin fapta sa de milostenie dăruieşte Mântuitorului Iisus Hristos „misiunea creştină de azi nu va fi un simplu activism social“.

Prezent la inaugurare, primarul sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onţanu, a apreciat buna colaborare cu Protopopiatul Sector 2 Capitală, ale cărei roade s-au materializat în numeroasele aşezăminte social-filantropice şi educaţionale de la parohiile bucureştene din cuprinsul sectorului 2. De asemenea, primarul sectorului 2 a vorbit şi despre aşezămintele care sunt în curs de finalizare: Centrul social-parohial „Sfântul Ierarh Nicolae“ de la Parohia Iancu Nou-Bălăneanu, Complexul social de la Parohia „Sfântul Dumitru“-Colentina şi Aşezământul social de la Parohia Parcul Călăraşi. „Am dorit să evidenţiez doar câteva dintre aceste investiţii, pentru a arăta cât de benefică este conlucrarea cu Biserica, care are o misiune extrem de importantă şi în ceea ce priveşte protecţia persoanelor defavorizate, dar şi pentru a preciza că această misiune ne-o vom asuma cu toată responsabilitatea“, a spus primarul sectorului 2 Capitală.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit Centrului social „Sfânta Ana“ o icoană cu Cina cea de Taină. Pr. protoiereu Ioan Popescu a dăruit Patriarhului României şi primarului sectorului 2 Capitală câte o icoană a Sfintei Ana.

Cantina socială „Sfânta Ana“ este primul program filantropic al Asociaţiei Diaconia, filiala sector 2, din cadrul Protopopiatului Sector 2 Capitală, realizat cu sprijinul financiar al Primăriei Sector 2 Capitală. Aceasta se află în curtea parohială a Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul“-Pantelimon. „Începem activitatea cu 50 de beneficiari, adică persoane în vârstă, singuri, văduvi, orfani, copii aflaţi în risc de excluziune socială şi pe care o să-i ajutăm cu o masă caldă, iar persoanele nedeplasabile, cu ajutorul voluntarilor din cadrul Ligii Tinerilor Creştini Ortodocşi Români din sectorul 2, vor primi hrana caldă la domiciliu. Aici nu va fi doar simplă cantină socială, ci noi vrem ca, pe lângă hrănirea oamenilor, să zidim şi sufletele lor, aşa cum ne învaţă Mântuitorul Iisus Hristos. De aceea, vom desfăşura aici o lucrare duhovnicească prin rugăciuni, cateheze prin filme cu teme religioase, dar şi o lucrare social-filantropică prin intermediul cabinetului medical, unde beneficiarii vor putea primi consultaţii gratuite“, a spus pr. Marcel Cornel Stavără, preşedintele Asociaţiei Diaconia - filiala sector 2.

Pentru început, activitatea cantinei a fost susţinută de Arhiepiscopia Bucureştilor, care a dăruit 30.000 lei, iar în continuare s-au alăturat parohiile: Mărcuţa, Andronache, „Sfântul Gheorghe“-Capră, Doamna Ghica-Tei şi Dichiu, care vor ajuta cu câte o sumă lunară. Întrucât preotul Vasile-Cristinel Nistor, trecut la Domnul în iulie 2014, a sprijinit lucrările de construcţie a sediului în care se află cantina, fiicele sale minore vor primi lunar o bursă socială.

Ioan Buşagă
Sursa: ziarullumina.ro
 

.

18 Februarie 2015

Vizualizari: 307

Voteaza:

A fost inaugurata Cantina sociala 'Sfanta Ana' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE