A murit Patriarhul Rusiei


A murit Patriarhul Rusiei

Patriarhul Aleksei al II-lea al Moscovei si al Intregii Rusii

Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, Patriarhul Alexei al II-lea, a decedat in aceasta dimineata, la varsta de 79 de ani, a anuntat purtatorul de cuvant al Patriarhiei Moscovei, Vladimir Vighilianski. Patriarhul Alexei al II-lea ar fi implinit, in luna februarie anul viitor, 80 de ani.

Seful Bisericii Ruse, care suferea de multa vreme de o afectiune cardiaca severa, a murit la resedinta sa din Peredelkino, o periferie a capitalei ruse Moscova. Resedinta patriarhala este la Peredelkino, o suburbie a Moscovei, si include o biserica restaurata, veche de 350 de ani, un muzeu si o casa cu trei etaje.

Starea sanatatii patriarhului rus Aleksei al II-lea s-a agravat la sfarsitul lunii octombrie, cand a fost spitalizat din cauza unei crize de hipertensiune.

In trecut, patriarhul a suferit mai multe atacuri de cord. Cu toate acestea, nu au fost anuntate cauzele exacte ale decesului si nici data exacta la care vor avea loc funeraliile.

Patriarhul Aleksei al II-lea al Rusiei - date biografice

Aleksei Mihailovici Ridiger - numele de mirean al patriarhului - s-a nascut la data de 29 februarie 1929, in localitatea Tallinn din Estonia, intr-o familie de emigranti rusi, tatal lui fiind preot. Este descendent al clanului nobiliar germanic von Rudiger, care a adoptat ortodoxia in secolul al XVIII-lea. Dupa terminarea liceului Seminar Teologic din Sankt Petersburg, in anul 1949 incepe cursurile la Academia Teologica din acelasi oras, pe care o va termina in anul 1953.

Aleksei a fost numit diacon in anul 1950, apoi preot si ulterior a devenit calugar. La 14 august 1961, Aleksei este ales episcop de Tallinn si de Estonia, iar la data de 23 iunie 1964 este numit arhiepiscop. Din luna noiembrie 1961, este ales adjunct al sefului Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei. In decembrie 1964, arhiepiscopul Aleksei a fost numit administrator al Patriarhiei Moscovei si membru al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse.

La 25 februarie 1968, la numai 39 de ani, este ales mitropolit. Va fi ales patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse in anul 1990, dupa moartea Patriarhului Pimen I al Rusiei. Patriarhul Aleksei al II-lea a fost cel de-al XV-lea Patriarh al Moscovei si al Rusiei. Alegerea intru patriarh a avut loc la data de 7 iunie 1990, iar inscaunarea la la 10 iunie acelasi an.

Fiind un apropiat al actualului premier rus Vladimir Putin, Alexei al II-lea a restabilit, practic, influenta Bisericii Ortodoxe in Rusia, dupa 70 de ani de ateism sovietic. Alexei al II-lea era unul dintre cei mai respectati oameni din Rusia, in ciuda suspiciunilor legate de colaborarea sa cu KGB.

Alexei al II-lea a ajutat la restaurarea autoritatii morale a Bisericii Ortodoxe Ruse, dupa mai multe decenii de represiune sub regimul comunist. Relatiile sale cu Biserica Romano Catolica au ramas reci, Patriarhul rus refuzand in mai multe randuri sa se intalneasca cu fostul Papa, Ioan Paul al II-lea, sau cu succesorul sau, Benedict al XVI-lea.

.

04 Decembrie 2008

Vizualizari: 460

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE