A patra editie a pelerinajului pe jos de la Iclod la Manastirea Nicula

Peste 500 de tineri au participat sambata, 5 aprilie 2014, la a patra editie a pelerinajului pe jos de la Iclod la Manastirea Nicula, pelerinaj organizat anual de Arhiepiscopia Clujului si asociatiile de tineret de la nivelul Eparhiei in cea de-a cincea saptamana din Postul Mare.

Pelerinii au fost insotiti si in acest an, la fel ca anul trecut, de Preasfintitul Episcop Vasile Somesanul, dar si de preoti si duhovnici din parohiile de pe raza Arhiepiscopiei Clujului.

Pelerinajul a debutat la ora 8 cu oficierea in Catedrala Mitropolitana a Sfintei Liturghii, slujba la care a participat un numar foarte mare de tineri, care s-au si impartasit cu Trupul si Sangele Mantuitorului Iisus Hristos.

De la ora 10:30, IPS Parinte Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului a rostit o rugaciune de calatorie, i-a binecuvantat pe pelerini si i-a indemnat pe acestia sa devina marturisitori si pilda vie tuturor tinerilor din Cluj, dar si din lume: „Sa dea Dumnezeu ca acest pelerinaj sa fie cu mult folos. Chiar preocuparea care va inroleaza in acest pelerinaj este aducatoare de roade duhovnicesti. In plus acolo, la Manastirea Nicula, Maica Domnului va va privi cu drag, va va intari in credinta si va face din voi niste marturisitori. E nevoie in lumea aceasta bulversata de crestini buni asa ca voi sunteti chemati sa deveniti niste crestini marturisitori, sa va faceti pilda tuturor tinerilor din Cluj, din judetul acesta, din Eparhia aceasta si de ce nu din lume, cu credinta voastra, cu viata curata, cu purtarea ca si altii sa se aprinda din preocuparile voastre duhovnicesti asa cum se aprinde lumina din Lumina”.

Dupa binecuvantarea primita din partea Parintelui Mitropolit, pelerinii avandu-l in fruntea grupului pe Preasfintitul Episcop Vasile Somesanul s-au indreptat spre gara din Cluj de unde au luat trenul pana la Iclod. De aici a inceput pelerinajul propriu-zis pana la Manastirea Nicula. La Gherla pelerinii au facut un popas la biserica ortodoxa „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”, unde au fost intampinati de parintele protopop, Paul Isip si de un grup de tineri gherleni care s-au alaturat pelerinajului.

Pe intregul traseu de aproximativ 17 kilometri de la Iclod la Manastirea Nicula, parcurs in aproximativ cinci ore, participantii, imbracati in costume populare si cu icoane in maini, au inaltat rugaciuni si au intonat cantari religioase in cinstea Maicii Domnului. Ajunsi la Manastirea Nicula pelerinii s-au inchinat icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului si au participat incepand cu ora 18 la slujba de seara oficiata in biserica asezamantului monahal. La intoarcere pelerinii au parcurs pe jos alti sapte kilometri pana la gara din Gherla de unde au luat trenul spre Cluj-Napoca. Tinerii pelerini sunt incredintati ca prin osteneala si nevointa lor au primit putere si binecuvantare din partea Maici Domnului de a-si putea continua, mai cu avant si spor, urcusul lor duhovnicesc.

Traditia de a parcurge pe jos traseul din satul Iclod la Manastirea Nicula este una foarte veche. Potrivit oamenilor din zona s-a ales aceasta localitate pentru a-l cinsti pe preotul Luca din Iclod, cel care a slujit in acest sat si care a pictat icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Manastirea Nicula.

Autor: Andreea Pagleşan
Sursa: radiorenasterea.ro

.
Pe aceeaşi temă

07 Aprilie 2014

Vizualizari: 201

Voteaza:

A patra editie a pelerinajului pe jos de la Iclod la Manastirea Nicula 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE