Manastirea Nicula

Manastirea Nicula Mareste imaginea.

Manastirea Nicula, renumita pentru icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, se afla la cativa kilometri distanta de orasul Gherla, in localitatea Nicula, intre multe dealuri impadurite.

Anual, in ziua de 15 august, cand manastirea isi serbeaza hramul, anume Adormirea Maicii Domnului, mii de pelerini, atat din tara, cat si de peste hotare, se aduna in poienile din jurul bisericii, inchinandu-se si nevoindu-se dupa puteri.

Manastirea Niculascurt istoric

Manastirea Nicula este o manastire in jurul careia a luat nastere unul dintre cele mai mari pelerinaje, atat din tara, cat si din lumea ortodoxa. Manastirea Nicula este unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale nu doar din spatiul transilvanean, ci din intreg spatiul romanesc. Inceputurile unei asezari monahale aici se leaga de vietuirea unui pustnic (1326), Nicolae, care a dat numele atat manastirii, cat si satului in care se gaseste. Prima marturie istorica ce atesta existenta manastirii face trimitere la o biserica din lemn datata 1552, cu hramul „Sfanta Treime”, locas ce a fost renovat intre anii 1712-1714, dar a fost mistuit dupa aproximativ un secol si jumatate intr-un incendiu.
 

Manastirea Nicula

Biserica din zid a fost construita in perioada 1875-1879, procesul continuand in 1905, la initiativa profesorului de teologie Mihai Ivasco. Ridicarea acestui locas s-a impus datorita numarului mare de credinciosi ce frecventau manastirea, dincolo de piedicile ivite in decursul istoriei. Dupa moartea profesorului Ivasco, a fost realizat iconostasul aurit, care a fost inlocuit, in anul 1938, cu unul realizat din lemn de tei, acesta avand in centru un gol care descopera Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Pictura bisericii a fost executata in tehnica tempera, in 1961. Biserica a functionat fara cele doua turle timp de 30 de ani, acestea fiind ridicate in 1905.

Manastirea Nicula

Manastirea Nicula

La Manastirea Nicula a functionat in vechime o scoala, unde invatau copiii din satele invecinate, avandu-i dascali pe cativa calugari. Tinerii care au studiat aici au deprins nu doar invataturile de carte, ci si pictarea icoanelor, ceea ce a facut ca vreme de aproape doua veacuri Nicula sa dea Ardealului multime de icoane.

Desfiintata in anul 1859, scoala bisericeasca si-a continuat activitatea in spatiul liturgic, prin propovaduirea Sfintei Evanghelii si arta pictarii icoanelor.

In timpul staretiei arhimandritului Cleopa Nanu, dupa incendiul din 1973, a inceput colectionarea unor obiecte de cult, constituindu-se astfel muzeul manastirii, care ofera astazi o perspectiva autentica asupra artei populare. Deschis in 1997, in vremea protosinghelului Visarion Pasca, muzeul include carti vechi, icoane pe sticla si lemn, precum si obiecte sau carti de cult, intre care Biblia de la 1795 a lui Ioan Bob, Evanghelia lui Constantin Voievod, un Liturghier de la Manastirea Hurez din anul 1711, alaturi de care se gasesc icoane din secolele XVI-XVIII.

Anul 2001 a marchat istoric Manastirea Nicula, prin interventia vrednicului de pomenire Arhiepiscopul si Mitropolitul Bartolomeu al Clujului, care a rectitorit asezamantul monahal, reorganizandu-l urbanistic si, impreuna cu obstea calugareasca, demarand constructia de noi edificii: biserica, o casa de creatie, centrul de studii patristice, un corp administrativ, Arhondaric si Clopotnita.

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Nicula

Icoana Maicii Domnului de la Nicula, in jurul careia s-a si dezvoltat pelerinajul si multimea rugaciunilor pelerinilor, a fost zugravita in anul 1681, de catre preotul zugrav Luca, din localitatea Iclod. Icoana este realizata pe scandura de brad, intarita cu doua cingatoare de brad, in grosime de doi centimetri. Icoana a ajuns aici prin mana nobilului roman Ioan Cupsa, care a cumparat-o de la preotul Luca, donand-o manastirii.

Potrivit unui proces verbal, scris de cativa militari austrieci, icoana Maicii Domnului cu Pruncul, aflata astazi la Nicula, a lacrimat in mod continuu, intre 15 februarie si 12 martie 1699.

Din momentul plangerii, Maica Domnului si-a aratat milostivirea fata de multime de credinciosi care veneau, se inchinau si erau izbaviti de bolile si nevoile lor. Exista pana astazi foarte multe marturii venite de la oameni tamaduiti de boli declarate de medici incurabile, venind la Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Cateva dintre acestea au fost cuprinse intr-o carte aparuta in acest an sub ingrijirea staretului Manastirii Nicula, pr. arhim. Andrei Coroian, intitulata Sfanta Icoana a Maicii Domnului de la Nicula si minunile ei.

Din cauza pericolului strain, intre anii 1714-1782, icoana a fost ingropata in pamant, fiind ascunsa din nou intre 1948-1962, fiind gasita de staretul de atunci, arhimandritul Serafim Maciuca. A fost zidita in geamul casei lui Vasile Chezan, tatal unuia dintre calugarii uniti. Dupa gasire, a stat in manastire doar cateva ore, fiind dusa ulterior de organele comuniste la Cluj, la sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe. Aici a ramas pana in 24 martie 1992, cand a fost readusa la manastire, printr-o procesiune impresionanta. De atunci a parasit manastirea de putine ori si numai la evenimente deosebite din viata Bisericii noastre. Icoana este adapostita in prezent de biserica din zid, unde se slujesc si sfintele slujbe.

Manastirea Nicula - icoana Maicii Domnului cu Pruncul

Icoana este cunoscuta pentru puterile ei tamaduitoare, sunt multi oameni care s-au vindecat de boli incurabile, inclusiv de cancer, sunt multe familii care au dobandit prunci dupa ce s-au inchinat la icoana si poate cea mai mare minune e faptul ca exista, in inima Transilvaniei o obste monahala si un aflux foarte mare de pelerini.

In ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, icoana este scoasa din biserica, in timpul slujbei Prohodului Maicii Domnului si se face inconjurul bisericii cu aceasta icoana.

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului si Protopopiatul Gherla organizeaza si anul acesta pelerinajul pe jos din Gherla la Manastirea Nicula, intitulat "La Nicula, colo-n deal". Acesta va avea loc in ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, pe14 august si va avea in frunte ierarhi si preoti. Pentru al treilea an consecutiv, soborul va fi condus de Inaltpreasfintitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului.

"In spiritul vechii noastre traditii transilvanene, pe 14 august, in ajunul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, vom face pelerinaj din Gherla, de la Biserica «Sfantul Nicolae» pana la Manastirea Nicula. Toata lumea stie ca acolo, la poala codrului, e icoana Maicii Domnului facatoare de minuni si poporul alearga cu toate mijloacele ca sa fie prezent la celebrarile ce se fac cu prilejul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului“, a spus IPS Parinte Mitropolit Andrei. Astfel, asa cum a mai spus ierarhul, „episcopi, preoti si credinciosi vom pleca la ora 13:00 de la Biserica «Sfantul Nicolae» si incet, incet vom ajunge la Manastirea Nicula, unde la ora 18:00 va incepe slujba Vecerniei, apoi seara, la ora 22:00, slujba Privegherii, dupa miezul noptii va fi inconjurarea bisericii cu Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, iar a doua zi la ora 9:00, Sfanta Liturghie".

Manastirea Nicula - date de contact

Manastirea Nicula, localitatea Nicula, Cod: 407278, Nicula, judetul Cluj, Romania.
Telefon: +40 (264) 241.835
Fax: +40 (264) 244.901
Telefon mobil: +40 (723) 372.698
Email: manastireanicula@yahoo.com

Manastirea Nicula

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Manastirea Nicula

14 August 2023

Vizualizari: 128370

Voteaza:

Manastirea Nicula 5.00 / 5 din 2 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • Vasa NastaPostat la 2014-08-12 02:06

    Maicuta Domnului te rog daruieste-mi cele de folos vietii mele ! Amin

  • batacui auroraPostat la 2011-08-19 08:55

    Rugaciune luata de pe unul dintre pliantele cu manastirea si icoana facatoare de minuni (15.08.2011) Ti-am cerut,Doamne, putere ca sa am succes in viata, Dar m-ai facut neputincios ca sa invat sa ma supun. Ti-am cerut sanatate ca sa infaptuiesc lucuri mari, Dar am ajuns infirm ca sa savarsesc lucruri si mai mari Si astfel viata mea sa primeasca o alta valoare. Ti-a cerut bogatie ca sa fiu fericit, Dar m-ai facut sarac ca sa fiu smerit. Ti-am cerut stapanire ca sa fiu pretuit de oameni, Dar am primit neputinta ca sa am mereu nevoie de Tine. Ti-am cerut prietenia celorlalti ca sa nu traiesc singur, Dar Tu mi-ai dat o inima ca sa-i iubesc pe toti. Ti-am cerut toate lucrurile care mi-ar fi putut aduce bucurie, Dar Tu mi-ai dat viata ca sa ma bucur de toate lucrurile ei. Nu am primit nimic din ceea ce am cerut, Dar am primit tot ceea ce nu nadajduisem. Fara sa vreau, rugaciunile pe care nu le-am rostir, au fost auzite. Sunt cel mai fericit dintre toti oamenii. Iti multumesc, Doamne!

  • Mihaela BratuPostat la 2011-08-16 12:18

    RUGĂCIUNE LA ICOANA MAICII DOMNULUI DE LA NICULA O, Preacurată, ceea ce cu mângâierea rugăciunilor Tale opreşti viforul ispitelor abătut asupra noastră şi iei în mâinile Tale viaţa noastră, cu evlavie plecăm genunchii sufletului nostru înaintea Ta, a celei Ce Te-ai înălţat la cer, dar întru a Ta preacinstită Adormire nu ai părăsit pământul din care ai răsărit ca Un Crin preastrălucit al tuturor virtuţilor. Străjuieşte pământul ţării noastre cu razele rugăciunilor Tale, care strălucind până la marginile lumii pe toţi cheamă spre preamărită cinstirea Ta. Ca Una Ce ai deschisă pururea inima spre a auzi suspinurile celor necăjiţi nu trece cu vederea nici pe robii Tăi care în mijlocul încercărilor vieţii scapă la nebiruită milostivirea Ta. De îngeri eşti slăvită neîncetat, ca Una Ce cu aripile dorului dumnezeiesc ai zburat ca o porumbiţă, întrecând ceata heruvimilor şi a serafimilor. Dăruieşte-ne şi nouă aripile rugăciunii Tale ca să înaintăm cu nădejde pe calea mântuirii. Cu flori de laude eşti încununată de glasurile smerite ale creştinilor, Tu, Ceea Ce primind în auzul Tău curat glasul Arhanghelului cu smerit cuvânt ai pecetluit voia Tatălui. Pe Acesta, roagă-L acum pentru robii Tăi, ca să se izbăvească de blestemul păcatului şi prin viaţă întru pocăinţă să câştige cununa alergării celei bune pe cărarea mântuirii. După Dumnezeu întru Tine ne-am pus nădejdea de mântuire, căci prin curgerea izvorului rugăciunilor Tale a secat izvorul lacrimilor Evei. Primind în pântecele Tău Bucuria a toată lumea ai gonit întristarea lui Adam şi în braţele Tale purtând pe Soarele dreptăţii ai risipit tot întunericul lumii. Revarsă şi robilor Tăi picăturile bucuriei duhovniceşti în mijlocul vârtejului ispitelor şi potoleşte marea cea învolburată a acestei vieţi, ca Una Ce Te-ai făcut Corabia a mântuirii creştinilor. Ţie Celei Ce ai păzit nedeschisă poarta fecioriei Ţi s-au deschis porţile vieţii veşnice cu bucurie de către îngerii cei luminaţi. Deschide-ne şi nouă porţile mântuirii, încuind cămara inimii noastre dinspre gândurile cele necurate. Ca Un Stâlp de foc Te vedem strălucind în mijlocul lumii şi povăţuind poporul cel întristat către cetatea Împăratului Hristos, deci fii nouă pururea Călăuzitoare în noaptea acestei vieţi pământeşti şi către răsăritul cel tainic al vieţii veşnice ne călăuzeşte prin neîncetatele Tale rugăciunii. Mulţumim milostivirii Tale şi purtării Tale de grijă neîncetate, căci nu poate nici limba îngerească a rosti mulţimea facerilor Tale de bine dăruite neamului omenesc, Ceea Ce ai Te-ai făcut casă sfinţită Dătătorului a toată bunătatea, Celui Ce în călătoria Sa pe pământ a venit să aducă pe toţi cei aleşi în cămările cele cereşti. Mulţumim mijlocirii Tale neîncetate înaintea Judecătorului şi Binefăcătorului nostru, care covârşesc şi înţelegerea îngerească. Iar noi slabi fiind în cuvânt şi purtând povara păcatelor osânditoare nu îndrăznim a crede că vom putea vreodată a-Ţi aduce mulţumirea datorată. Dar primeşte gândul nostru smerit şi Însăţi înmulţeşte datoria pe care o avem către Tine, înmulţindu-ne însă şi râvna de a Te lăuda şi a-Ţi aduce rugăciuni de cerere şi de mulţumire. Amin. http://poeziicrestin-ortodoxe.blogspot.com/2011/08/rugaciune-la-icoana-maicii-domnului-de_16.html

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE